InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Feestdagen > Landelijke intocht Sinterklaas 2019 in Apeldoorn en Sintfilm

Landelijke intocht Sinterklaas 2019 in Apeldoorn en Sintfilm

Landelijke intocht Sinterklaas 2019 in Apeldoorn en Sintfilm In 2019 vindt de landelijke intocht van de Sinterklaas plaats op zaterdag 16 november in Apeldoorn. Dieuwertje Blok presenteert wederom het Sinterklaasjournaal. Het eerste Sinterklaasjournaal wordt dit jaar uitgezonden op 11 november. De afgelopen jaren werd er veel gepraat over Zwarte Piet, het is iedere keer weer spannend hoe de Pieten eruit zien. Welke Sinterklaasfilm komt er uit dit jaar en wat voor activiteiten worden er nog meer georganiseerd?

Inhoud artikel


Bron: Foto infoteurBron: Foto infoteur

De intocht van Sinterklaas 2019 in Apeldoorn

De landelijke intocht van Sinterklaas in Nederland vindt in 2019 plaats in Apeldoorn. Apeldoorn ligt in de provincie Gelderland. Op zaterdag 16 november zetten de Sint en zijn gevolg rond 12.15 uur voet aan wal in Nederland. De Nederlandse Programma Stichting (NPS) doet rechtstreeks verslag van de intocht op NPO 3. Dieuwertje Blok, de presentatrice van het Sinterklaasjournaal, heeft ook dit jaar de presentatie verzorgd. De uitzending begint om 12.00 uur en duurt tot ongeveer 13.30 uur.

Wie speelt Sinterklaas?

Op 21 mei 2011 werd bekend gemaakt dat Bram van der Vlugt stopte met zijn werkzaamheden met betrekking tot Sinterklaas. Hij speelde Sinterklaas sinds 1986. Zijn opvolger is Stefan de Walle, hij is onder andere bekend geworden als zoon Kees in de tv-serie Flodder.

Sinterklaasfilm 2019

De brief voor Sinterklaas, deze film is in de Nederlandse bioscoop te zien vanaf 9 oktober 2019. Het verhaal in het kort: de aankomst van de Sint wordt overschaduwd door een zeer groot probleem. Er is een tekort aan Pieten en zonder Pieten kan de traditie wel eens voor altijd verdwijnen. Sint weet eerst geen oplossing, hoe komt hij aan nieuwe Pieten? Zou een auditie een idee zijn?

Het Sinterklaasjournaal 2019

Het Sinterklaasjournaal bestaat al vele jaren, sinds 2001 wordt het gepresenteerd door Dieuwertje Blok. Jeroen Kramer doet verslag vanaf verschillende locaties in het land. Iedere aflevering duurt ongeveer tien minuten. Op 11 november 2019 wordt het eerste Sinterklaasjournaal uitgezonden. Het Sinterklaasjournaal wordt daarna op iedere doordeweekse dag uitgezonden om 18.00 uur op Zapp, NPO3. In de ochtend, om 7.30 uur en 8.50 uur volgt de herhaling van de aflevering van de vorige dag. Op iedere zondag om 17.30 uur is er bij Zapp, NPO3 het weekoverzicht van het Sinterklaasjournaal.

Zapp Sinterklaasfeest 2019

Data zijn op dit moment nog niet bekend (augustus 2019).

Een klein stukje geschiedenis

Rond het jaar 300 na Christus was Sinterklaas (toen nog Nicolaas) bisschop van Myra (Turkije). Hij is gestorven op 6 december, rond het jaar 340 na Christus. Na zijn dood werd hij heilig verklaard omdat hij veel goeds voor de mensen had gedaan, zijn naam werd Sint Nicolaas. In 1087 hebben Italiaanse vereerders de overblijfselen van de beenderen overgebracht naar Bari in Italië. Bari is lange tijd in Spaanse handen geweest, dat zou de reden kunnen zijn dat wij zeggen dat Sinterklaas uit Spanje komt.

Online lootjes trekken

Digitaal lootjes trekken voor Sinterklaas kun je doen op www.lootjestrekken.nl. Het is simpel, snel en eerlijk. Je loopt bijvoorbeeld geen kans dat iemand zichzelf trekt en je kunt ook opgeven wie iemand niet mag trekken. Je kunt natuurlijk verlanglijstjes toevoegen.

Sinterklaasgedichten maken

Er zijn mensen die geen moeite hebben om een rijm te schrijven om bij een cadeau te voegen, maar de meeste mensen vinden het moeilijk om iets leuks op papier te zetten. Op internet kun je met het zoekwoord sinterklaasgedichten/sinterklaas gedichten leuke sites vinden. Je kunt voor een kant-en-klaar gedicht gaan, maar wil je toch graag een persoonlijke noot toevoegen, dan kun je gebruik maken van een rijmwoordenboek of een rijmmachine. Bij dit laatste vul je bijvoorbeeld de naam in van degene die het cadeau zal ontvangen en een hobby van die persoon, druk op de knop en er verschijnt een toepasselijke rijm op het scherm.

Het Sinterklaas dobbelspel

Het Sinterklaas dobbelspel is een leuk en gezellig spel om te spelen met Sinterklaas. Het is geschikt voor jong en oud en je hebt er niet veel voor nodig: een dobbelsteen en cadeautjes. Het spel is opgebouwd uit drie rondes. Het is ook geschikt voor groepen zoals bij een sportclub of op school.
© 2010 - 2019 Wolfje02, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Landelijke Sinterklaasintocht in Groningen in 2013Landelijke Sinterklaasintocht in Groningen in 2013De landelijke intocht van Sinterklaas, het feest dat op de landelijke televisie wordt uitgezonden, is elk jaar weer een…
Sinterklaas bij kleutersSinterklaas bij kleutersSinterklaas komt ook op scholen op bezoek. Voor de kleuters kan dit best wel spannend zijn. Sommige kinderen geloven ech…
Sinterklaas bestaat! Het boek van Bram van der VlugtrecensieSinterklaas bestaat! Het boek van Bram van der VlugtSinterklaas bestaat! Is een boek van de bekende adviseur van Sinterklaas: Bram van der Vlugt. Van der Vlugt, die in 2010…
De geschiedenis van SinterklaasDe geschiedenis van SinterklaasRond half november komt sinterklaas weer in Nederland. Maar wie is die sinterklaas en waarom vieren we sinterklaas?
Sinterklaasintocht met undercover Zwarte Pietennieuws uitgelichtSinterklaasintocht met undercover Zwarte PietenSinterklaas is een kinderfeest met een Sint, een stoomboot, paard Amerigo en heel veel Zwarte Pieten. Over die Pieten is…
Bronnen en referenties
  • Zappsinterklaasfeest.omroepmax.nl (geraadpleegd op 19 augustus 2019)
  • Wikipedia (De Club van Sinterklaas) (geraadpleegd op 19 augustus 2019)
  • https://www.declubvansinterklaas.nl/film/ (geraadpleegd op 19 augustus 2019)
  • https://www.nrc.nl/nieuws/2019/05/24/landelijke-sinterklaasintocht-dit-jaar-in-apeldoorn-a3961441 (geraadpleegd op 19 augustus 2019)
  • Afbeelding bron 1: Foto infoteur

Reageer op het artikel "Landelijke intocht Sinterklaas 2019 in Apeldoorn en Sintfilm"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Ayman, 07-10-2013 21:25 #1
Warom komt de intocht nooit in Amsterdam? Reactie infoteur, 08-10-2013
De landelijke intocht is vier keer in Amsterdam gehouden. In 1952, 1959, 1961 en in 1963. De laatste keer is dus inderdaad heel lang geleden. Ik hoop dat Amsterdam in de toekomst weer aan de beurt komt. Met vriendelijke groet,

Infoteur: Wolfje02
Laatste update: 19-08-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 5
Reacties: 1
Schrijf mee!