InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Feestdagen > Ontstaan van het kerstpakket

Ontstaan van het kerstpakket

Tegenwoordig is het heel gewoon dat werknemers vlak voor de Kerst een kerstpakket van hun baas krijgen. Dit kan variëren van een grote doos lekkere bonbons tot een compleet gevulde doos met zowel eetbare- als niet-eetbare dingen er in. Waar zijn deze pakketten ontstaan en waarom?

Ontstaan van het kerstpakket

Begin vorige eeuw was het de gewoonte dat mensen bij de boer langs de deur kwamen om hem en zijn gezin een prettige Kerst te wensen en eten en drinken aan te bieden. Het personeel op de boerderij mocht op tweede Kerstdag naar huis om de Kerst met eigen familie te vieren. Traditioneel gaf de boer zijn knecht dan een boerenkaasje, een worst en een flesje wijn mee naar huis, voor de familie. Zo is waarschijnlijk het kerstpakket dat wij tegenwoordig kennen ontstaan.

Verspreiding van het kerstpakket

Langzamerhand werd de gewoonte van de boeren overgenomen. Personeel van andere ambachtslieden kregen ook het één en ander te eten en drinken mee voor de Kerstdagen. Veel later deden bijna alle bedrijven dit. Het was zelfs zo dat bijvoorbeeld werknemers of militairen in het buitenland een kerstpakketje kregen.

Commercie rond het kerstpakket

Tegenwoordig worden kerstpakketten vaak samengesteld en verkocht door grote bedrijven. Werkgevers slaan massaal vele kerstpakketten in. Het wordt ook steeds meer een gewoonte om dure, exclusieve etenswaren en één of meer kadotjes voor het hele gezin in dit kerstpakket te stoppen.

Thema kerstpakketten

Sinds een aantal jaar is ook het concept ontstaan dat werknemers via internet zelf hun kerstpakket samen kunnen stellen. Ondertussen mag zon 30% van de werknemers dit. Dit is een groot voordeel. Als je als gezin een kerstpakket moet delen wat eigenlijk bedoelt is voor 2 personen, blijft er weinig over. Als je dan zelf een kerstpakket mag samenstellen, kun je wat grotere dingen uitzoeken, maar dus wat minder.

Goede doelen en kerstpakketten

Die link weten veel mensen niet te leggen. Tegenwoordig worden goede doelen steeds vaker betrokken bij de aankoop van kerstpakketten. Per pakket dat een werkgever koopt via een site, wordt een vast bedrag gedoneerd aan een goed doel dat gekozen is door de werkgever.
© 2006 - 2018 Lobke, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kerstpakketten en goede doelenKerstpakketten en goede doelenDe decembermaand is een maand waarin veel werknemers hun kerstpakket ontvangen. Steeds meer mensen voelen zich onprettig…
Een kerstpakket rond kerst is een stukje waarderingEen kerstpakket rond kerst is een stukje waarderingOngeveer een week voor de kerst, is het kerstpakkettentijd. Veel werkgevers belonen hun werknemers dan met een kerstpakk…
Kerstbonus of kerstpakketKerstbonus of kerstpakketVeel werknemers krijgen aan het eind van het jaar weer een kerstpakket. Anderen krijgen een kerstbonus in plaats van een…
Originele kerstpakkettenOriginele kerstpakkettenJaarlijks ontvangen de meeste werknemers een kerstpakket. Traditioneel gaat dit om een doos volgestouwd met goedkope lux…
Kerstpakketten: Wat doe je erin?Kerstpakketten: Wat doe je erin?Rond kerstmis is het weer zover: het kerstcadeau. Werknemers wachten in spanning af hoe hun werkgever dit jaar weer het…

Reageer op het artikel "Ontstaan van het kerstpakket"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Lobke
Gepubliceerd: 29-11-2006
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Schrijf mee!