Vuurwerk, wees voorzichtig

Vuurwerk, wees voorzichtig Binnenkort is het weer oud en nieuw en gaat er veel vuurwerk de lucht in. Dit is natuurlijk prima. Maar hoe kan je nou vuurwerk zo veilig mogelijk afsteken. Hieronder kan je lezen hoe je veilig vuurwerk afsteekt en er ook voor kunt zorgen dat de omstanders veilig naar het afgestoken vuurwerk kunnen kijken.

Beschermmiddelen voor vuurwerk

Ten eerst kun je jezelf beschermen met beschermmiddelen. De meeste letsels met vuurwerk gebeurd aan handen, ogen en oren. Nu is vuurwerk afsteken met beschermende handschoenen erg lastig. Maar je ogen en oren beschermen is echter wel goed mogelijk. Tegenwoordig zijn er, voor niet al te veel geld, veiligheidsbrillen te koop. Deze brillen beschermen je tegen eventueel rond spetterend buskruit, gloeiend as en nog veel meer. Dus wil je je ogen beschermen, draag dan een veiligheidsbril.

Heb je veel hard knallend vuurwerk, bescherm dan je oren met behulp van oordoppen of oorkappen. Veel letsels aan het oor, is dat het oor bloot heeft gestaan aan te luide knal van vuurwerk. Meestal loopt dit goed af en is geen blijvende schade. Maar soms is de schade blijvend met als gevolg een slechthorend of een doof oor.

Afsteekhulpen voor vuurwerk

Om vuurwerk veilig af te steken heb je een aantal hulpmiddelen. Zo krijg je vaak bij je aangekochte vuurwerk een aansteeklont er bij. Gebruik deze dan ook, je krijgt deze lont niet voor niets. Of koop er anders een, ze kosten heel weinig. Met een lont vuurwerk afsteken is de veiligste manier om vuurwerk af te steken.

Als je vuurwerk af gaat steken, zorg dan voor een stabiele ondergrond, zo kan het voorwerk niet zo maar omvallen. Gebruik een verzwaarde fles of een pijlenstandaard om vuurpijlen af te steken. Laat vuurpijlen nooit vanuit je hand wegschieten.

Waar je op moet letten als je vuurwerk af steekt

Steek vuurwerk alleen op een plek af waar het kan. Dus denk aan genoeg afstand van omstanders en ook auto's, gebouwen, planten en dieren. Let ook op de windrichting als het hard waait. De wind kan met een vuurpijl rare dingen doen, en zo kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan.

Als je vuurwerk af gaat steken lees dan eerst even de gebruiksaanwijzing, zo weet je hoe je het vuurwerk op de juiste en veilige manier moet afsteken. Buig ook niet over het vuurwerk heen als je het aansteekt. Maar buig door je knieën en steek het vuurwerk aan met een gestrekte arm. Neem na het aansteken voldoende afstand van het vuurwerk.

Laat kinderen nooit alleen het vuurwerk aansteken, ze weten immers niet hoe ze dit veilig en goed moeten doen. Weigert er een stuk vuurwerk (een weigeraar), steek deze dan nooit op nieuw aan. Je weet namelijk niet hoe kort het lontje nog is voordat het vuurwerk af gaat. Bij een te kort lontje is de kans groot dat het vuurwerk al af gaat als je nog heel dicht bij bent of in je hand hebt, met al nare gevolgen van dien.

Bewaar je vuurwerk in de meegegeven tassen of dozen en nooit in je zakken van je jas. Als er per ongeluk een afgeschoten vuurpijl of gloeiend as in je volle jaszak komt zijn de gevolgen niet te overzien.

Veilig vuurwerk

Koop je vuurwerk gewoon in Nederland. Het vuurwerk in Nederland is goedgekeurd en relatief veilig in gebruik. Natuurlijk is vuurwerk uit het buitenland mooier en spectaculairder. Maar is mooier en spectaculairder vuurwerk maar onveilig nou de overweging waard om iets minder mooi maar veiliger vuurwerk te kopen.........

Tot slot

Niet iedereen vindt vuurwerk even leuk, dus beperk de overlast. Houd je aan de tijden dat het toegestaan is om vuurwerk af te steken. Ruim de volgende dag het afgestoken vuurwerk op. Dit scheelt dan een hoop milieuvervuiling en kinderen en dieren kunnen er dan niet meer aan zitten.

Je bent een rund, als je met vuurwerk stunt!
© 2011 - 2020 Lautof, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Algemene informatie over vuurwerkAlgemene informatie over vuurwerkHoewel men in België het hele jaar door vuurwerk mag kopen, wordt dit in Nederland beperkt tot de decembermaand. Met de…
Vuurwerk, kleurtjes in de luchtVuurwerk, kleurtjes in de luchtHet enige moment in het jaar dat we het zien is vanaf 12 uur ís nachts op 31 december; vuurwerk! Mooie kleuren, harde kn…
Vuurwerkbommenmakers en de vuurwerkexplosiesVuurwerkbommenmakers en de vuurwerkexplosiesVoor veel mensen is vuurwerk leuk. Vooral leuk om naar te kijken. Sommige personen menen dat ze zelf vuurwerk moeten mak…
Wat is illegaal vuurwerk?Er kunnen verschillende redenen zijn waarom vuurwerk wordt gezien als illegaal. In Nederland is het niet alleen verboden…

Verhalen vertellen: de viering van WereldverteldagVerhalen vertellen: de viering van WereldverteldagVerhalenvertellers over de hele wereld vieren Wereldverteldag, in Nederland net zo goed als in Oeganda. In Rusland net z…
Postcrossing: Wereldwijde kerst wensen en nieuwjaars wensenPostcrossing: Wereldwijde kerst wensen en nieuwjaars wensenIeder jaar worden miljoenen kerstkaarten verstuurd. Kerst - en nieuwjaarskaarten versturen met originele kerstwensen en…
Bronnen en referenties
  • www.zenavuurwerk.nl

Reageer op het artikel "Vuurwerk, wees voorzichtig"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Lautof
Laatste update: 24-12-2013
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!