Speciale Sjabbatot (Sjabbats)

De periode tussen het einde van de joodse maand sjewat en het begin van de maand niesan bevat vier speciale sjabbatot. Hierbij worden extra gedeelten uit de Tora gelezen. Daarnaast bestaan er nog een aantal sjabbatot met een speciale naam. De sjabbat is niet alleen een rustdag, maar ook een heilige dag waarbij de mens zich bezig houdt met geestelijke en godsdienstige zaken. Het maatschappelijk belang van de sjabbat is de Uittocht uit Egypte; het godsdienstig belang van de sjabbat is de herinnering aan de Schepping van het Heelal door God. De sjabbat wordt thuis en in de synagoge gevierd.

Op sjabbat geldt een werkverbod. Hieronder vallen 39 hoofdwerkzaamheden. Door rabbijnen is het werkverbod uitgebreid tot die aktiviteiten, die een relatie hebben met één van de 39 hoofdwerkzaamheden.

Sjabbat Sjekaliem: Sjabbat van de Sjekels. Men leest het gedeelte dat handelt over de bijdrage van een halve sjekel voor de Tempel (Exodus 30, 11-16). Deze belasting werd 'losgeld van de ziel' genoemd. Het was tevens een gelegenheid om de volkstelling bij te houden en de Tempel te onderhouden. Het wordt voorafgaande aan 1 adar gelezen, of, als 1 adar op een sjabbat valt, op deze laatste.
Sjabbat Zachor: Sjabbat der Herinnering. Deuteronomium 925,17-19) wordt gelezen. Dit gaat over de vijandschap van Amalek tegen Israël. Het wordt voorafgaande aan Poeriem gelezen
Sjabbat Para: Sjabbat van de Rode Koe. Numeri 19 wordt gelezen. Het handelt over het offer van de Rode Koe als herinnering aan het belang van reinheid. Het wordt tegen de tijd van Pesach gelezen.
Sjabbat Hachodesj: Sjabbat van de Maand. Men leest Exodus 12, 1-20). het gebod dat niesan de eerste maand van het jaar dient te zijn.
Sjabbat Hagadol: De Grote Sjabbat. De sjabbat vóór Pesach
Sjabbat Chazon: Sjabbat van het Visioen. Gaat vooraf aan de vastendag van 9 aaw. Er wordt een hoofdstuk uit Jesaja voorgelezen, waarin Jesaja de kinderen Israëls berispt wegens hun zonden waardoor verwoesting van het land onvermijdelijk is.
Sjabbat Nachamoe: Sjabbat van Vertroosting. Volgt op de 9de aaw. Jesaja hoofdstuk 40 wordt voorgelezen. Hierin verkondigt Jesaja vertroosting dat de joden uit ballingschap zullen terugkeren en dat de staat zal verrijzen onder Gods bescherming.
Sjabbat Sjoewa: Sjabbat van Inkeer. Valt tussen Rosh Hasjana en Jom Kippoer. Hosea 14, 2 wordt gelezen.
Sjabbat Bereesjiet: Volgt op Simchat Tora. De Tora wordt vanaf het begin weer gelezen.
Sjabbat Sjiera: Het lied van de Uittocht uit Egypte wordt gereciteerd (Exodus 15, 1-18)
© 2007 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe, waarom en wanneer vieren Joden Toe Bisjwat?Hoe, waarom en wanneer vieren Joden Toe Bisjwat?De 15de Sjewat is de viering van het nieuwe jaar voor de bomen. Een Joodse feestdag dat Toe Bisjwat wordt genoemd. Dit i…
Torastudie: Passieve arbeid  Exodus 35:2Torastudie: Passieve arbeid Exodus 35:2Waarom moet de mens werken voor zijn brood? Als God de bron is van alle zegeningen waarom moeten we dan zelf aan de kost…
Bronnen en referenties
  • Wegwijs in het jodendom - Nederlands Israëlietsisch Kerkgenootschap
Jehoeda (661 artikelen)
Laatste update: 11-07-2022
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.