De kaarsen bij de sjabbatsmaaltijdviering

De kaarsen bij de sjabbatsmaaltijdviering Kaarsen spelen een belangrijke rol bij de viering van de sjabbatsmaaltijd. Het is de plicht van de vrouw om de kaarsen te ontsteken vlak voor het begin van de sjabbat. De kaarsen symboliseren licht dat zegen, (huiselijke) vrede en Tora betekent. Een artikel over de handeling en achtergrond van kaarsen bij de sjabbat volgens het boekwerk Badèrech van rabbijn Ies Vorst.

De handeling

De kaarsen moeten vóór sjabbat worden aangestoken omdat er op sjabbat zelf geen vuur mag worden gemaakt. Het wordt gedaan door de getrouwde vrouw; de dochter vanaf drie jaar (als ze kan praten om de zegen uit te spreken) tot aan haar trouwen steekt één kaars aan. Dit laatste is een gewoonte, geen plicht.

Hierna wordt de zegen (beracha) uitgesproken:
Baroeg atta Adonaj Ello-heenoe melech ha'olam
a'sjer kide'sjanoe bemist'wotav we'tsiwanoe
lehadliek neer sjel sjabbat

Moge U God, onze God, Koning van de wereld
naderbij gebracht worden doordat wij de geboden vervullen
waarmee U ons uit het alledaagse hebt opgeheven:
zo vervullen wij nu Uw gebod
Sjabbatlicht aan te steken


Bij het uitspreken van de zegen bedekt de vrouw met de handen haar ogen. Daarna haalt ze haar handen weg opent ze de ogen en kijkt naar de kaarsen. Veel vrouwen hebben de behoefte om een zegen uit te spreken voor hun gezin:
Heer der Wereld: zie, ik steek de kaarsen aan ter ere van de Sjabbat, zoals er staat geschreven: de sjabbat zal U zijn tot innige vreugde, ter heiliging van God geëerd.
Moge U vanwege de vervulling van deze mitswa doen komen over mij en de mijnen een overvloed van leven; moge U ons liefdevol bejegenen en ons rijkelijk zegenen; laat ons Uw Aanwezig-zijn ervaren.

Barmhartige Vader: doe toch Uw liefde toekomen aan mij en mijn geliefde familieleden en geef mij het voorrecht (om mijn zoons en dochters op te voeden) om een rechtvaardig leven te leiden, trouw aan Uw Tora en geneigd tot goede daden.
Houd verre van ons alle schande, zorg en verdriet; geef vrede, licht en vreugde in onze woning. Immers' U bent de Bron van het leven en door Uw Licht zullen wij ziende zijn. Ameen.


De achtergrond

  • De moeder is het middelpunt van het gezin, zij bepaalt de sfeer in huis. Van haar straalt het joodse licht af.
  • In het boek Job wordt de vloek als duisternis omschreven. daarom is het licht de zegen.
  • Het Sjabbatlicht komt de huiselijke sfeer ten goede. De onderlinge verhoudingen worden beter.
  • De Gemara verklaart: wilt ge Torageleerden als zoons - steek dan Sjabbatskaarsen aan!
© 2007 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Speciale Sjabbatot (Sjabbats)De periode tussen het einde van de joodse maand sjewat en het begin van de maand niesan bevat vier speciale sjabbatot. H…
Vóór de Kidoesj van de sjabbatsmaaltijdvieringVóór de Kidoesj van de sjabbatsmaaltijdvieringDe eerste maaltijd op Sjabbat wordt genuttigd op vrijdagavond Voorafgaande aan de kidoesj worden het 'sjalom aleichem' '…
Boekrecensie: Badèrech - rabbijn ing. I Vorst en anderenrecensieBoekrecensie: Badèrech - rabbijn ing. I Vorst en anderenBadèrech -op weg naar praktisch Joods leven van rabbijn ing. Ies Vorst is een boek over de praktijk en achtergronden van…
Het handen wassen bij de sjabbatsmaaltijd en de broodzegenHet handen wassen bij de sjabbatsmaaltijd en de broodzegenHeel belangrijk is om voor het nuttigen van de sjabbatsmaaltijd de handen te wassen. Rav Chisda zei hierover: Met een ov…

Halloween vierenHalloween, een oude traditie raakt stilaan meer en meer ingeburgerd in Europa. Maar slechts weinigen weten waar de Hallo…
Het paard van SinterklaasSinterklaas is in onze tijd niet weg te denken zonder zijn schimmel Americo. Hiermee rijdt hij, in gezelschap van Zwarte…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ** RCB **, Flickr (CC BY-2.0)
  • Badèrech (op weg naar praktisch joods leven) - rabbijn Ies Vorst (Nederlands Israëlietisch Kerkgenootschap)
Jehoeda (1.595 artikelen)
Laatste update: 30-05-2021
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.