De Kidoesj aan het begin van de sjabbatsmaatijdviering

De Kidoesj aan het begin van de sjabbatsmaatijdviering Aan het begin van de sjabbatsmaaltijd wordt de kidoesj uitgesproken over de wijn. Kidoesj betekent 'Heiliging'. Het is een zegenspreuk. Ik maak bij dit artikel gebruik van het boek Badèrech van rabbijn Ies Vorst.

Handelingen

  • Een beker wordt met kosjere wijn tot de rand gevuld. De heer des huizes neemt de beker in de rechter hand of op de handpalm. Iedereen staat. Sommigen gaan zitten na het woord la'asot, anderen pas na het beëindigen van de hele tekst.
  • Na de woorden mekadeesj ha'sjabbat drinkt degen die kidoesj maakt -zittend- iets méér dan de helft van de beker leeg. Het is toegestaan dat de rest van het gezelschap daarna van de wijn drinkt.

Betekenis

  • Er is een getuigenis dat God de wereld heeft geschapen. Die getuigenis is belangrijk omdat je door de dagelijkse beslommeringen niet altijd denkt aan de Schepping. De Schepping is het opladen van energie.
  • De kidoesj is ook een herinnering aan de Uittocht van Egypte. God blijft zich bemoeien met de Schepping.

Vertaling

Het was avond en het was ochtend de zesde dag.
Toen waren voltooid de hemelen de aarde en alles wat daar in en op is.
God gaf nog een (diepere) bestemming op de zevende dag aan Zijn werk dat Hij had gemaakt, en Hij hield op op de zevende dag met Al Zijn werk dat Hij had gemaakt.
God zegende de zevende dag en gaf Hij aan deze dag een bijzonder verheven en verheffend karakter want op die dag was Hij opgehouden met al Zijn werk dat Hij had geschapen om het daarna in stand te (blijven) houden.
Aandacht alstublieft.
Moge U God -onze God, Koning van de Wereld- naderbij gebracht worden doordat wij erkennen dat U de Schepper bent van de vrucht van de wijnstok.
Moge U God -onze God, Koning van de wereld- naderbij gebracht worden Hij heeft ons namelijk uit het alledaagse opgeheven doordat wij Zijn geboden vervullen heeft Hij plezier, schept Hij behagen in ons Zijn Sjabbatsdag van geestelijke verheffing en verhevenheid heeft Hij met genegenheid en met plezier aan ons gegeven in eeuwig en Joods eigen bezit de Sjabbat is een herinnering aan de Schepping van de wereld.
Deze dag is de eerste van alle dagen die tot heiligheid -verinnerlijking- oproepen.
Een herinnering aan de Uittocht uit Egypte U hebt ons uitgekozen U hebt ons verheven de andere volkeren, deze, Uw, Sjabbatdag van geestelijke verheffing en verhevenheid hebt U met genegenheid en met plezier aan ons gegeven, daarvoor danken wij U, God omdat U aan de Sjabbat dit verheven karakter geeft.
© 2007 - 2021 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekrecensie: Vorst ontdooit  Rabbijn Ies VorstrecensieBoekrecensie: Vorst ontdooit Rabbijn Ies VorstDe bruggenbouwende rabbijn Ies Vorst heeft in 2009 een boek uitgebracht met de titel 'Vorst ontdooit.' Het boek bevat co…
Boekrecensie: Over pijn zingen  rabbijn I. VorstrecensieBoekrecensie: Over pijn zingen rabbijn I. Vorst'Over pijn zingen overpeinzingen na het verlies van een geliefde' is een boek van Rabbijn Ies Vorst. Zelf heeft de rab…
Boekrecensie: Badèrech - rabbijn ing. I Vorst en anderenrecensieBoekrecensie: Badèrech - rabbijn ing. I Vorst en anderenBadèrech -op weg naar praktisch Joods leven van rabbijn ing. Ies Vorst is een boek over de praktijk en achtergronden van…
Boekrecensie: Geheim agent 613 - rabbijn Ies VorstrecensieBoekrecensie: Geheim agent 613 - rabbijn Ies VorstGeheim agent 613 (wereldverbeteraar-feestversierder) van rabbijn ing. Ies Vorst is een spannend en leerzaam boek voor Jo…

Sinterklaasliedjes Teksten - Sinterklaas is jarig e.aSinterklaasliedjes Teksten - Sinterklaas is jarig e.aSinterklaasliedjes. Weet je ze nog? De teksten van die oude Sinter-klaasliedjes of ken je alleen nog de eerste regel of…
Het handen wassen bij de sjabbatsmaaltijd en de broodzegenHet handen wassen bij de sjabbatsmaaltijd en de broodzegenHeel belangrijk is om voor het nuttigen van de sjabbatsmaaltijd de handen te wassen. Rav Chisda zei hierover: Met een ov…
Bronnen en referenties
Jehoeda (1.597 artikelen)
Laatste update: 30-05-2021
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.