InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Geschiedenis > België, een jong land verdeeld door strijd

België, een jong land verdeeld door strijd

België, een jong land verdeeld door strijd België ligt samen met Nederland aan de Noordzee en grenst aan Nederland, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk. Er worden drie talen gesproken in België: Nederlands, Frans en Duits. Het Duitstalige deel van België werd aan België toegewezen als compensatie voor de schade opgelopen tijdens de Eerste Wereldoorlog. België was samen met Nederland en Luxemburg verbonden in de Benelux. Dit samenwerkingsverband heeft aan het begin van de ontwikkeling gestaan die tot de oprichting van de Europese Unie als economische eenheid heeft geleid welke later geruisloos is overgegaan in een politieke unie.
Belgische vlagBelgische vlag

Inhoud:


Wat betekent België?

Julius Ceasar, keizer in de Romeinse tijd, vermeldde voor het eerst het land Belgica. Hij zag dat de Belgen voornamelijk gezet waren. Bel is een woord uit het Indo-Europees en betekent opgeblazen. De Belgen beschouwde hij als een opgeblazen volkje. Een groot deel van wat deze gevierde Romeinse keizer tot Belgica rekende is nu Nederland. Vanaf Noord-Frankrijk tot de grote rivieren Rijn en Maas viel onder het gebied dat Belgica werd genoemd. De Belgen en Nederlanders delen hun geschiedenis tot 1830.

Universiteitsbibliotheek van Leuven / Bron: Paul Hermans, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Universiteitsbibliotheek van Leuven / Bron: Paul Hermans, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Het ontstaan van België

België is pas recent ontstaan. In 1830 scheidde het zich af van Nederland. Er werd een korte oorlog gevoerd tussen Nederland en België. In België waren diverse opstanden uitgebroken. Het land waar België ligt was eeuwenlang een strijdtoneel geweest. Het is overheerst geweest door de Romeinen, Spanjaarden, Fransen, Oostenrijkers en Nederlanders. Koning Willem I heeft in de 16 jaar dat hij regeerde over België het land een enorme economische impuls gegeven. Er werden kanalen gegraven en flink geïnvesteerd in het onderwijs. De Belgen wensten onafhankelijk te worden van Nederland, hun laatste overheerser. Er braken overal opstanden uit. In 1830 besloot de internationale gemeenschap om een Duitse oom van koningin Victoria te accepteren als staatshoofd. Zo werd de in Duitsland geboren Leopold I de eerste koning van België. België wou eigenlijk heel Limburg en Luxemburg tot zich rekenen maar de Nederlandse koning Willem I heeft dat voorkomen aangezien deze delen in handen van de Nederlanders waren. Saillant detail is dat grote delen van België door de Nederlanders waren heroverd op de Belgen maar dat Fransen op hun beurt de Nederlandse legers gingen aanvallen.

Koloniaal verleden

Tijdens het korte koloniale verleden van België zijn zeer veel extreme misdaden gepleegd. Congo, wat eerst officieel bezit was van het Belgische koningshuis en pas later Belgisch werd, is het land waar de meeste koloniale verschrikkingen ter wereld zijn gebeurd. Er zijn hier meer mensen vermoord onder Belgisch gezag dan onder het bewind van andere Europese koloniale mogendheden. De misdaden tegen de mensheid die hier onder Belgisch bewind zijn gepleegd zijn altijd onbestraft gebleven. Koning Leopold van België kreeg het voor mekaar om 10 miljoen Congolezen te vermoorden. Deze massamoord wordt nog steeds ontkend door de Belgische media; recent, in dit millennium, werd een stukje waarin de moord op 10 miljoen Congolezen ter sprake kwam, uit een BBC documentaire die in België op t.v. was geknipt. De oorlogen die Leopold I tussen Congolezen in gang heeft gezet spelen twee eeuwen later het land nog steeds parten. Het Belgisch koningshuis heeft zich als geen ander koningshuis misdragen. Men heeft Congolezen in de paleistuin neergezet om aan het publiek te tonen hoe Afrikanen leefden. Daarbij werden ze onthouden van dikke winterkleding, want dat had men in Afrika niet. Hierdoor gingen alle tentoongestelde Congolezen snel dood. Er is geen ander koningshuis ter wereld zo sadistisch omgegaan met leden van een ander ras dan zijzelf.

Het dorpje Winenne; in België zie je in deze dorpen bijna nergens een stoep. / Bron: Jean-Pol GRANDMONT, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Het dorpje Winenne; in België zie je in deze dorpen bijna nergens een stoep. / Bron: Jean-Pol GRANDMONT, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)

Taalstrijd

Strijd kenmerkt België. Niet alleen strijd met volken en landen buiten dit piepkleine landje, ook intern woedt een voor vele naties ongekend harde strijd. Het grote ruziemaken in het kwadraat in het land der Belgen hield niet op na het verkrijgen van onafhankelijkheid. Intern woedt er tot op vandaag de dag een hevige taalstrijd. Deze interne oorlog is zo hevig dat feitelijk België bestaat uit twee landen, een Franstalig en een Nederlandstalig België, met daarbij een klein Duitstalig gedeelte. Het Franstalige Wallonië was ooit, mede door investeringen in de Nederlandse tijd, een belangrijk industrialisatiegebied. Vlaanderen hing er in die tijd een beetje bij. Tegenwoordig is het precies andersom. Het grootste deel van de economie speelt zich af in Vlaanderen terwijl Wallonië gekenmerkt wordt door armoede en werkeloosheid. Walen negeren mensen die Nederlands spreken. Dat is voor een grote hoeveelheid Vlamingen reden genoeg om zich onafhankelijk te willen maken van België. De verdeeldheid drukt zich uit in het chaotische democratische systeem van België.

Belgische Ardennen / Bron: Dereckson, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Belgische Ardennen / Bron: Dereckson, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Staatsinrichtelijke chaos

De staatsinrichting van België is bijzonder onoverzichtelijk. Er is een Belgisch Parlement met een kamer van 150 leden en een senaat van 74 leden. Daarnaast zijn er provincies, vijf Waalse en vijf Vlaamse provincies, die worden bestuurd door een gouverneur. Wat het ingewikkeld maakt is dat er aparte parlementen zijn voor elke gemeenschap. De Vlamingen, Walen, Duitstaligen, Franstaligen en Brusselaren hebben allemaal hun eigen parlement met hun eigen regering. Vanaf 1970 tot 2003 hebben er vijf staatshervormingen in België plaats gevonden. Dat tekent de gekunstelde pogingen tot het kweken van eenheid van bovenaf. De politieke partijen vormen in België geen eenheid. Er zijn van elke vleugel Franstalige en Vlaamstalige varianten. Mede daardoor twijfelen kenners sterk aan de basis van nationale eenheid in België. Het enige waar Belgen het eens over zijn, is het feit dat ze verdeeld zijn en verdeeld leven.

Brussel, hoofdstad van Europa

Brussel is een apart gewest in België, naast de twee grote gewesten Vlaanderen en Wallonië. Brussel is de hoofdstad van Europa. Veel Europese instituten zijn gehuisvest in Brussel. Wanneer België uiteen zou vallen dan zou Brussel automatisch een aparte status hebben. Het zou dan geen hoofdstad meer van België zijn maar waarschijnlijk wel van Europa. Dat is een vreemde gedachte. Sommige mensen zeggen dat de Europese machthebbers daarop aansturen. Het hebben van een hoofdstad is belangrijk om de Europese Unie te besturen en wanneer dat niet vanuit een land gebeurt met allerlei politieke belangen dan is dat voordeliger voor de status van Europa. Het gewest Brussel zou staatsinrichtingtechnisch gezien lijken op het district of Columbia, het gebied waar de hoofdstad van de V.S. Washington in ligt.

Economie van België

Foto van begin vorige eeuw van kust bij Blankenberghe / Bron: The American Library of Congress, Wikimedia Commons (Publiek domein)Foto van begin vorige eeuw van kust bij Blankenberghe / Bron: The American Library of Congress, Wikimedia Commons (Publiek domein)
De haven van Antwerpen is de op één na grootste haven van Europa. Rotterdam heeft de grootste haven van Europa. In België wordt 55% van de elektriciteit opgewekt door kerncentrales. De Belgen hebben hun kerncentrales vooral pal aan de Nederlandse grens neergezet. Bij een eventuele ramp zal daarom een net zo groot deel van Nederland besmet worden als van België. Het kleinste gewest, Brussel zorgt voor de grootste bijdrage aan de Belgische economie. Er wonen bijna tweemaal zoveel Vlamingen als Walen in Brussel. Sinds de jaren 70 van de vorige eeuw kende Wallonië grote werkloosheid maar in 2012 is de werkloosheid in het gewest Brussel nog hoger; net iets boven de 20%. België is een euroland van het eerste uur. Kritische economen schatten de financiële stabiliteit van België niet hoog in. Sommigen zeggen zelfs dat de Belgen het einde van de euro zouden kunnen inluiden wanneer het land failliet gaat. In Nederland is een bekend gezegde onder politieke intellectuelen dat het zuiden van Europa aan de Belgische grens begint. Dat duidt op het feit dat landen met grotere corruptie, minder calvinistisch arbeidsethos en onoverzichtelijke staatshuishouding niet alleen rond de Middellandse Zee liggen. Overigens is dat een arrogante gedachte van Nederlanders omdat in Nederland ook corruptie plaats vindt, met name in de bouw, gemeente-aankopen van land, speculeren met overheidsgeld en belangenverstrengeling tussen gemeentefunctionarissen en uitvoerende bedrijven.

Geografische verdeling

Geografisch gezien is België te verdelen in drie gebieden: Laag-België, Midden-België en Hoog-België. Laag-België is het gebied vanaf de kust tot circa 65 kilometer landinwaarts, inclusief de Kempen. Midden-België is het gebied vanaf de Kempen tot aan het dal van de Samber en de Maas. Dit deel is het meest vruchtbaar. Hoog-België is het minst bewoond. Hieronder vallen vooral de Ardennen, Belgisch Lotaringen en het gebied ten zuiden van de Samber en de Maas.

Namur / Bron: Jean Pol GRANDMONT, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Namur / Bron: Jean Pol GRANDMONT, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Toeristisch België

Aan de kust en in de Ardennen vindt het meeste toerisme plaats. Een belangrijke toeristische trekpleister zijn de historische binnensteden van Brugge, Leuven, Antwerpen en iets mindere mate Brussel. België is internationaal vermaard om zijn bierbrouwkunsten. Er worden vele soorten luxe bier gebrouwen in België. Voorbeelden daarvan zijn Duvel, Westmalle trappist en kasteelbier. Belgen gaan er prat op dat de patat in België is uitgevonden. Belgen vereenzelvigen zich graag met het Bourgondische leven waarbij vooral veel wordt gegeten en gedronken.

Culinair België

Asperges op zijn Vlaams zijn asperges gekookt met ham, gekookte eieren en botersaus. Moules au frites zijn mosselen met patat. Dit wordt als hét nationale gerecht van België beschouwd. Een ander belangrijk gerecht uit de Belgische keuken is waterzooi. Dat is traditioneel een stoofpot van lokale vissoorten met peterselie.

Lees verder

© 2012 - 2019 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hotel of B&B vinden in studentenstad Leuven, BelgiëHotel of B&B vinden in studentenstad Leuven, BelgiëDe Vlaamse studentenstad Leuven staat bekend om haar gezellig en aangenaam karakter. De aanwezigheid van duizenden stude…
Nummerplaat aanvragenVanaf 15 november 2010 is Belgiё overgestapt naar de nieuwe Europese nummerplaat. Daarmee volgt Belgiё het v…
Goede doelen: de New BelgicaGoede doelen: de New BelgicaOp zoek naar een concreet goed doel in eigen land met een zicht- en tastbaar resultaat? Dan is het project van de New Be…
Leuven, de studentenstad in BelgiëLeuven is een Vlaamse stad in Vlaams Brabant, België. De stad is centraal gelegen en de hoofdstad van het deel Leuven. H…
Brussel: de hoofdstad van BelgiëBrussel: de hoofdstad van BelgiëBrussel is de hoofdstad van België maar ook van de Vlaamse en de Franse gemeenschappen. Samen met de Duitse gemeenschap…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
 • http://www.culirama.com/nl/wereldkeukens/europese-keukens/west-europese-keukens/belgische-keuken
 • http://www.smulweb.nl/recepten/1008249/Waterkonijn
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Belgium
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_Belgi%C3%AB
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Leopold_I_of_Belgium
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Belgi%C3%AB
 • Foto´s: Wikimedia commons
 • Afbeelding bron 1: Paul Hermans, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Jean-Pol GRANDMONT, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
 • Afbeelding bron 3: Dereckson, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
 • Afbeelding bron 4: The American Library of Congress, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 5: Jean Pol GRANDMONT, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Reageer op het artikel "België, een jong land verdeeld door strijd"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Ivo, 10-12-2015 20:30 #1
Vanwaar u het haalt dat wij veel waterratten eten weet ik niet, ik ken geen enkel restaurant waar het op de kaart staat. Reactie infoteur, 09-02-2016
Het staat op diverse sites in Nederland en het komt regelmatig in het nieuws. Waterkonijn zou in België een delicatesse zijn, volgens diverse makkelijk te googlen bronnen. Maar dat beeld klopt dus niet? Het wordt niet gegeten in België?

Infoteur: Tom008
Gepubliceerd: 19-12-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 13
Reacties: 1
Schrijf mee!