InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Geschiedenis > Hoofddorp en Calatrava

Hoofddorp en Calatrava

Aan het begin van het jaar 2000 worden door de gemeente Haarlemmermeer, Arcadis en Santiago Calatrava een samenwerkingsverband ondertekend voor drie bruggen over de Hoofdvaart, tussen Hoofddorp en Nieuw Vennep.

Calatrava

Santiago Calatrava, geboren in Valencia (Spanje) op 28 juni 1951. Op dertien jarige leeftijd gaat hij als uitwisselingsstudent naar Parijs. In 1974 studeerde hij af aan het Instituut voor architectuur in Valencia en in 1981 als ingenieur aan het Instituut voor Technologie te Zürich, waar hij sinds 1981 ook woont. In 1979 won hij de Auguste Perret Award (dit was een Franse architect die leefde van 1874 – 1954).

Calatrava behoort tot de internationale top. Zijn werk is een combinatie van technisch vernuft en extravagante vormen. Zijn handelsmerk: spectaculaire infrastructurele bouwwerken en tuibruggen aan gevaarlijk hellende pylonen. Naast architectuur beheerst hij ook de beeldhouwkunde.

Hoe bijzonder hij wordt gevonden blijkt uit de vele bijnamen die Santiago inmiddels heeft gekregen: de Mozart van het brugdesign, de Gaudi van de 21e eeuw, een kunstenaar die gebouwen maakt.

Hoofddorp en Calatrava

De Hoofdvaart vormt sinds de drooglegging van de Haarlemmermeer de as van de polder. De vaart is nog altijd van belang voor de waterhuishouding: dwarsvaarten komen uit in de Hoofdvaart, en twee gemalen (Leeghwater in het zuiden en Lijnden in het noorden) pompen het water uit de Hoofdvaart de polder uit. Bovendien loopt aan weerszijden van de vaart de Hoofdweg.

Aan het begin van het jaar 2000 worden door de gemeente Haarlemmermeer, Arcadis en Santiago Calatrava een samenwerkingsverband ondertekend voor drie bruggen over de Hoofdvaart, tussen Hoofddorp en Nieuw Vennep.

Brug 1 (gezien vanuit Hoofddorp)
  • Werd door Calatrava uitgerust met een extra verbreding voor voetgangers. In plaats van een bescheiden tweebaans brug, heeft deze gescheiden rijbanen. De brug heeft een lengte van 143 meter en heeft een pyloon van 82 meter. Deze brug werd, na het uitschrijven van een naamwedstrijd, “De Harp” genoemd.

Brug 2 (de middelste)
  • Bij deze brug vond de architect dat je er ook onderdoor moest kunnen lopen, om de brug een nog imposantere uitstraling te geven. Dit betekende dat alle wegen in de aanloop naar deze brug moesten worden opgehoogd. De brug bestaat uit twee delen en beide brugdelen hangen aan een 62 meter lange pyloon. Deze brug kreeg vanuit de wedstrijd de naam “De Citer”.

Brug 3 (vanuit Hoofddorp de laatste)
  • Bij deze brug besloot Calatrava dat vanwege de slechte doorstroming van het verkeer, alsnog een kruispunt met stoplichten moest worden aangelegd. Deze rotondebrug heeft de kortste pyloon van de drie bruggen, namelijk 48 meter. Hieraan hangen allebei de kromme brugdelen. De naam van deze brug is “De Luit”.

De bruggen, allen wit van kleur en rijkelijk verlicht in de avond, werden ontworpen door Santiago Calatrava Valls. Zij was eveneens de constructeur en de aannemer was Aannemerscombinatie DHV. De bouw van dit project heeft ongeveer € 22 miljoen gekost.

De bruggen werden opgeleverd in 2003 en de officiële opening werd op 1 juli 2004 door koningin Beatrix verricht.

Lees verder

© 2006 - 2019 Storm, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Het snaarinstrument; de harpHet snaarinstrument; de harpDe harp heeft al een hele lange geschiedenis achter de rug. Het instrument kwam al voor in Egypte en Babylonië, in de Ou…
Oculus, nieuw World Trade Center station in New YorkOculus, nieuw World Trade Center station in New YorkBijna vijftien jaar na de aanslagen van 11 september 2001 is het station bij het One World Trade Center in New York hero…
Muziekinstrumenten: chordofonenMuziekinstrumenten: chordofonenChordofonen kunnen onderverdeeld worden in: bogen, lieren, harpen, luiten en citers. De boog heeft één of meer snaren di…
Harp, geschiedenis en verschillende soortenHarp, geschiedenis en verschillende soortenDe harp is een snaarinstrument dat in vele soorten muziek voor komt. Het instrument wordt bespeeld door te tokkelen met…
De geschiedenis van de Spaanse gitaarDe geschiedenis van de Spaanse gitaarEr zijn veel ontwikkelingen in de bouw van klassieke gitaren nodig geweest, om uit te komen op de Spaanse gitaar zoals d…

Reageer op het artikel "Hoofddorp en Calatrava"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Storm
Gepubliceerd: 27-12-2006
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Special: Hoofddorp
Schrijf mee!