Historische geografie Israël: de Grieken in Palestina

Na het Perzische rijk kwam Palestina onder Griekse (Hellenistische) overheersing. De Grieken stonden bekend om hun architectuur, kunst, filosofie en literatuur. Palestina kwam in het jaar 333 vóór het begin van de gewone jaartelling in handen van de Grieken. De Fenicische steden werden vernietigd of gehelleniseerd. Maar voor Judaea veranderde er weinig. De rurale bevolking genoot religieuze en interne autonomie o.l.v. de hoge priester en de Grote Vergadering. Alleen in Jeruzalem vond verandering plaats. Het was nu naast administratief centrum van een kleine provincie ook een religieus en spiritueel centrum voor de Joden. Veel Joden woonden buiten Palestina (Babylonië en Alexandrië).

Politieke veranderingen tijdens de Griekse overheersing

In Palestina zelf werden de politieke veranderingen aanvankelijk dus niet gevoeld op het platteland maar wel in de steden van de kust en de vlakten. Het Midden Oosten was de doorvoerhaven voor handel tussen India en de Atlantische Oceaan. Zo kwamen nieuwe producten in het Midden Oosten zoals suikerriet, katoen en zijde. De steden aan de kust in Palestina werden havens met een Griekse organisatie. De activiteiten van de steden breidden zich uit naar het achterland, zoals Jeruzalem en de kleinere steden.

sociale onrust (opstand van de Makkabeeën) Ė het rijk der Hasmoneeën

In het jaar 167 vóór het begin van de gewone jaartelling brak een opstand onder Joden uit -geleid door Hasmonese broeders (de Makkabeeën)- tegen Koning Antiochus IV die de Joodse autonomie wilde afschaffen. Dankzij de opstand ontstond een kleine onafhankelijke Joodse staat. Het rijk der Hasmoneeën slaagde erin erkend te worden en begon een vriendschapsband met Rome, de nieuwe macht die zich aandiende. De Hasmonese staat werd groter en breidde de Joodse religie uit in Idumaea, Galilea en Trans-Jordanië. Onder Alexander Yannai was het rijk bijna even groot als ten tijde van Koning David. Alleen de Negev bleef buiten het Hasmonese Koninkrijk.

In de Negev woonden de Nabateeërs (een volk van Arabische origine) die hun centrum in Petra (Trans-Jordanië) hadden. Zij stichtten in de noordelijke Negev steden die leefden van de Arabische handel en een zeer uitgebreid irrigatiesysteem.

Einde van het rijk der Hasmoneeën

Het rijk der Hasmoneeën duurde tot 63 vóór het begin van de gewone jaartelling. Dit kwam door sociale en politieke strijd tussen de broers Aristobulos en Hyrcanos. Aristobulos kreeg steun van het grootste deel van het leger en wist Hyrcanus te overwinnen. Aristobulos dwong Hyrcanus afstand van zijn macht te oden. Deze vluchtte naar Aretas, de koning van de Nabateeërs, en versloeg Aristobulos die zich terugtrok in Jeruzalem en zich verschanste op de Tempelberg. Ondertussen was de Romeinse bevelhebber Pompejus van Damascus op weg naar Jeruzalem. Pompejus koos de kant van Hyrcanus. Aristobulos werd gevangengenomen. In het jaar 63 vóór het begin van de gewone jaartelling veroverde Pompejus Jeruzalem. Het grondgebied van de Joodse staat werd verkleind. Hyrcabus werd hogepriester en ethnarch en de monarchie werd afgeschaft.

Pompejus kreeg de controle over heel Palestina. Hij scheidde daarvan de kust en de valleien en vormde ze tot een verbond van tien Griekse steden (Decapolis). De rest werd tot Romeins Protectoraat verklaard, alhoewel de Hamoneeën het bestuur bleven uitvoeren. De burgeroorlog woedde echter voort. De Romeinse leider Antigonus maakte in het jaar 40 vóór het begin van de gewone jaartelling een einde aan de overheersing van de Hasmoneeën en stelde Herodes, de zoon van Antipater, aan als nieuwe bestuurder. Herodes kwam uit een Idumees geslacht maar beleed de Joodse godsdienst.

Het koningschap van Herodes de Grote

Nadat Ocatavianus Antigonus had verslagen en Keizer Augustus werd, beloonde hij Herodes met het grootste deel van Palestina en zuidelijk Syrië. Herodes probeerde de harten van de Joden te winnen door veel projecten, waaronder een nieuwe Tempel, te bouwen. Er kwamen veel openbare gebouwen in Jeruzalem. De stad werd vergroot en versterkt. Ook herbouwde hij Samaria (Sebastia Augusta) en andere steden. Zijn grootste project was de bouw van de havenstad Caesarea, die de derde haven van de Middellandse Zee werd en later de hoofdstad en grootste stad van het Romeinse Palestina. Voor zichzelf bouwde Herodes een fort op Massada en een fort bij Herodium (ten oosten van Bethlehem) dat diende als koninklijk graf.

Herodes lukte het echter niet om de harten van de Joden te veroveren. Hij isoleerde zichzelf en doodde zelfs zijn vrouw en een aantal zonen. Na zijn dood in het jaar 4 vóór het begin van de gewone jaartelling werd zijn koninkrijk verdeeld onder zijn overgebleven zonen. In het jaar 6 van de gewone jaartelling werd Palestina een officiële Romeinse provincie en dat bleef zo tot 637.

Lees verder

© 2013 - 2021 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Grenzen van Israël: Vanaf de Romeinen tot modern IsraëlVanaf de Romeinen tot aan de moderne staat Israël zijn er verschillende grenzen en districten geweest van het Land Israë…
Namen Israël: Erets Jisraeel, HaAretz, Jehoed, PalestinaNamen Israël: Erets Jisraeel, HaAretz, Jehoed, PalestinaIsraël kent verschillende namen die in de loop der geschiedenis zijn gebruikt. De Hebreeuwse naam luidt 'Erets Jisraeel'…
Historische geografie Israël: de Kruisvaarders in PalestinaMet de komst van de Seljukken Turken brak een nieuw politiek tijdperk aan. De Seljukken vormden een bedreiging voor de o…
Israëlische elite eenheden: verzet tegen Britten (1946-1948)Israëlische elite eenheden: verzet tegen Britten (1946-1948)Gedurende de jaren 1946-1948 strijden drie joodse verzetsgroepen tegen het Britse Mandaat en de Arabieren in Palestina.…

Moeder of Zoon (opstand der kabeljauwen)Moeder of Zoon (opstand der kabeljauwen)De geschiedenis van Nederland in de middeleeuwen lijkt op het eerste gezicht een saaie boel. Op school hebben de middele…
Stichter der Nederlanden (Viglius)Op 15 november 2004 werd op televisie bekend gemaakt wie de grootse Nederlander aller tijden was. Het publiek mocht kiez…
Bronnen en referenties
  • Israel: a regional geography - Yehuda Karmon
  • Encyclopedie van de Joodse geschiedenis
Jehoeda (1.615 artikelen)
Laatste update: 04-07-2018
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Schrijf mee!