Historische geografie Israël: de Arabieren in Palestina

Bij de verschijning van de Moslim Arabieren op het wereldtoneel veranderde de geopolitieke situatie van Palestina compleet. De Arabieren veroverden in korte tijd veel land in het Midden Oosten. Het Byzantijnse rijk werd teruggedreven. De Middellandse Zee veranderde van een transportroute in een zee waar gevochten werd. Wereldhandel werd voortaan over land bedreven: vanaf China, via Perzië, Egypte, Noord-Afrika, Spanje naar West-Europa. De Arabieren beheersten de Indische Oceaan en de Perzische Golf. De belangrijkste zeeroutes lieten Palestina links liggen.

Weinig verandering in het leven van de bevolking van Palestina

Palestina maakte vanaf 640 deel uit van het Kalifaat der Umayyaden. De Joodse en christelijke onderdanen kregen de status van dhimmi (beschermde volkeren). Ze kregen bescherming van lijf en goed en genoten ook van godsdienstvrijheid. Maar er waren ook beperkende bepalingen: betalen van speciale hoofdelijke omslag en er mochten geen nieuwe synagogen gebouwd worden. Ook mochten ze geen islamitische arbeiders of slaven in dienst hebben. Overigens woonden nog maar weinig Joden in Palestina.

Geopolitieke veranderingen

Langzaam begonnen de steden in de Negev hun economische functie te verliezen en werden verlaten. Ook kuststeden begonnen hun economische macht te verliezen. Akko en Ashkelon namen de plaats in van Caesarea, Apollonia en Jaffo als belangrijke havensteden. Omdat moslims geen wijn mogen drinken leidde dit tot een neergang van de landbouw (geen druiventeelt meer, alleen maar rozijnen). Door het verlies van stedelijke markten keerde de landbouw terug naar zelfvoorzienend. Alleen in de rift vallei waar irrigatie werd bedreven werden katoen, rietsuiker, indigo en rijst geproduceerd. In sommige steden bleven stedelijk ambachten bestaan zoals glasblazen en het maken van zeep.

Er was niet de hele tijd sprake van economische achteruitgang. Soms was sprake van een opbloei. De stad Ramle, die als hoofdstad diende, was één van de toonbeelden van vooruitgang.

De tijd van de Umayyaden

Ten tijde van de Umayyaden kregen 70 Joodse gezinnen van Kalief Omar ibn al-Khattab toestemming zich in Jeruzalem te vestigen. Ze woonden sinds de opstand van Bar Kochba in 135 opnieuw Joden in Jeruzalem. Ook gingen Joden opnieuw in Hebron wonen. Ramle, de nieuwe Arabische stad, trok eveneens Joden aan.

De Academie (Jesjiva) werd naar Tiberias verplaatst. Deze stad werd een belangrijk religieus en cultureel centrum voor de Joden. Hier woonden de paytanim (dichters van liturgische liederen) en de Masoreten die de vocalisatie van de Hebreeuwse Bijbeltekst ontwikkelden. Ook bevonden zich hier de Av Bet Din, de grote en de kleine Sanhedrin. De geoniem hadden zeggenschap in allerlei economische kwesties en vertegenwoordigden de gemeente bij de overheid. In de 9de eeuw hadden de geoniem minder te zeggen. Het primaat ging naar de gaon in Babylonië.

De tijd van de Abbasiden en Fatimiden

Voor de Umayyaden was Palestina nog een belangrijke provincie in strategisch en economisch opzicht. De Umayyaden hadden Damascus als hoofdstad, maar de Abbasiden kozen Bagdad als hoofdstad. Hierdoor werden Syrië en Palestina verwaarloosd door de Arabieren.

De Academie van Israël werd teruggeplaatst naar Jeruzalem. De Joodse bevolking in de stad nam toe. De Joden vormden samen met de christelijke bevolking de meerderheid in de stad. Tussen Joden en christenen kwam het tot botsingen. Maar ook tussen de Joodse Rabbanieten en de Karaieten woedde strijd. Joden in Jeruzalem werden economisch onderhouden door Joden in de Diaspora. Ook verdienden zij geld met het kopiëren van geschriften. Naast Jeruzalem woonden er Joden in Ramle, Tiberias, Hebron en de de Kuststreek. Toen het gezag der Fatimiden afnam verdwenen ook steeds meer Joden. Er woonden in de 10de en 11de eeuw nog maar enkele duizenden Joden in Palestina.

Tijdens 400 jaar Arabische overheersing van Palestina was het land een rurale samenleving geworden en waren de steden in aantal en omvang geslonken. Wat ons herinnert aan deze periode zijn de Arabische taal en de moslims die in Palestina wonen. Verder herinnert ons nog de Rotskoepel en de Al Aksa moskee aan deze periode.

Lees verder

© 2013 - 2021 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Israëlische elite eenheden: verzet tegen Britten (1946-1948)Israëlische elite eenheden: verzet tegen Britten (1946-1948)Gedurende de jaren 1946-1948 strijden drie joodse verzetsgroepen tegen het Britse Mandaat en de Arabieren in Palestina.…
Israëlische elite eenheden: de Irgoen (1931-1948)De Irgoen heeft een slechte reputatie. Het wordt gezien als een joods terroristische organisatie die een harde strijd vo…
Boekrecensie: Vriend of vijand  David GrossmanrecensieBoekrecensie: Vriend of vijand David GrossmanIn 1993 kwam de bekende Israëlische romanschrijver David Grossman met een non-fictie boek over Israëlische Arabieren. He…
Israëlisch-Arabisch conflict: Vrede voor vredeIsraëlisch-Arabisch conflict: Vrede voor vredeHet voorstel om land te ruilen voor vrede is ongehoord in de annalen van de geschiedenis. Wanneer heeft een natie gebied…

Historische geografie Israël: de Kruisvaarders in PalestinaMet de komst van de Seljukken Turken brak een nieuw politiek tijdperk aan. De Seljukken vormden een bedreiging voor de o…
Het Russisch ballet aan het begin van de twintigste eeuwHet klassiek ballet is niet weg te denken in de danswereld. Dat is als zo sinds de 17de eeuw. Vergeleken met onze modern…
Bronnen en referenties
  • Israel: a regional geography - Yehuda Karmon
  • Encyclopedie van de Joodse geschiedenis
Jehoeda (1.614 artikelen)
Laatste update: 01-06-2021
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.