InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Geschiedenis > 10de Tevet (Joodse treurdag): vernietiging Eerste Tempel

10de Tevet (Joodse treurdag): vernietiging Eerste Tempel

10de Tevet (Joodse treurdag): vernietiging Eerste Tempel Het beleg van Jeruzalem dat begon op de 10de Tevet wordt gekenmerkt -en gevierd elk jaar als een openbare vastendag- als de gebeurtenis die de nederwaartse spiraal startte richting de vernietiging van de Heilige Tempel in Jeruzalem en de ballingschap van het Joodse volk. Het feitelijke proces begon echter toen de Joden afdwaalden van God, lang voor het beleg van Jeruzalem.

10de Tevet: de Heilige Tempel

De Heilige Tempel stond bij de gratie van de toewijding van Joden aan de Tora en zijn mitswot (verplichtingen). Driemaal per jaar maakte elke Jood een pelgrimstocht naar de Tempel tijdens Pesach, Sjawoeot en Soekot. Maar de Joden, en vooral hun koningen, bleven zich niet allemaal houden aan de mitswot. Ondanks waarschuwingen van profeten bleven de Joden ongehoorzaam.

10de Tevet: Judea op het nederwaartse pad

Koning Josia stelde zijn tweede zoon Jehoahaz aan als zijn opvolger. Deze bleef maar drie maanden koning toen de Egyptenaren hem afzetten en hem vervingen voor zijn broer Eliakim die zijn naam veranderde in Joiakim. Hij leefde de Tora-wetten niet na en liet de bevolking zware belasting betalen. De profeet Jeremia waarschuwde hem. Maar de profeet werd slachtoffer van openbare bespotting. Hij werd zelfs in de gevangenis gestopt.

Ondertussen kwam Nebukadnezar, aan het hoofd van een groot leger, richting het land Israël. De koning en de mensen waren vastbesloten tegen ze te vechten, ondanks Jeremia's pleidooien dat oppositie tegen de Babyloniërs een ramp zou betekenen.

10de Tevet: Joiakim onttroond door Nebukadnezar

Joiakim kwam in opstand tegen de Babyloniërs samen met de Egyptenaren. Hij verloor en werd gevangen genomen. In gevangenschap stierf hij. Zijn zoon Jehoiachin volgde hem op. Jeruzalem kwam onder Babylonisch beleg. Jehoiachin leverde zichzelf met zijn moeder en belangrijke officieren uit. Nebukadnezar plunderde de Tempel en nam tienduizend gevangenen mee. Alleen de armsten bleven achter. Zedekia werd koning over hen.

10de Tevet: Zedekia's rebellie

Ook Zedekia rebelleerde tegen de Babyloniërs. Hij luisterde niet naar Jeremia. Opnieuw kwam Nebukadnezar om de opstand neer te slaan. Op de 10de Tevet van het jaar 3336 kwam Jeruzalem onder beleg. Zedekia vroeg Jeremia tot God te bidden, maar deze gaf aan dat het lot van Jeruzalem al bezegeld was. Alleen als ze zich zouden onderwerpen aan de Babyloniërs zouden ze gespaard blijven. Dit deed Zedekia niet. Jeremia werd zelfs opnieuw gevangen gezet en later in een modderput gegooid. Nadat Jeremia door Zedekia uit de put was gehaald en Jeremia opnieuw om een Goddelijk bericht verzocht zei Jeremia hem dat Zedekia zich moest overgeven. Dit deed Zedekia niet.

10de Tevet: Verovering Jeruzalem

In het elfde jaar van Zedekia's bestuur, op de 17de Tammoez, na een beleg van 2,5 jaar met honger en ziektes, werd een bres geslagen in de muren van Jeruzalem. De koning trachtte te vluchten, maar hij werd gevangen genomen en naar Nebukadnezar gebracht. Daar zag de koning hoe zijn zonen en vele Joodse prinsessen werden omgebracht; daarna werden zijn ogen uitgestoken en werd hij geketend.

10de Tevet: Nebukadnezar vernietigt Jeruzalem

Op de zevende dag van Aaw begon de vernietiging van Jeruzalem. De muren van de stad werden neergehaald en het koninklijk paleis en andere gebouwen gingen in vlammen op. Op de negende van Aaw (Tisj'a Beaaw), tegen de avond, werd de Heilige Tempel in brand gezet en werd vernietigd. Alles van goud en zilver dat overbleef werd weggedragen door de Babylonische soldaten. Alle kunst werd vernietigd of meegenomen. Vele priesters werden gedood. Duizenden mensen werden weggevoerd. Alleen de armen bleven achter. Zij mochten op de wijngaarden en de velden werken. Gedalia, een goede kennis van Jeremia, werd bestuurder van de stad.

Jeremia werd uit de gevangenis bevrijd. Hij kreeg de keuze of te blijven of meegevoerd te worden naar Babylon. Jeremia bleef.

10de Tevet: In ballingschap

Dus eindigde het koninkrijk van David en Salomo; de prachtige stad en de Heilige Tempel werden vernietigd. Dus God strafte Zijn volk omdat ze Hem verlaten hadden. Dit was allemaal voorspeld in de Tora. Mozes had hier voor gewaarschuwd. Toch hield God zijn Verbond met het Volk van Israël en een andere profetie van Mozes kwam uit. Deze profetie werd herinnerd door de Joden in ballingschap en verlichtte de last van hun lijden: "En toch als zij zijn in van hun vijanden, zal ik hen niet wegzenden, noch zal ik ze helemaal vernietigen en mijn Verbond met hen breken; want Ik ben de Heer, hun God. En ik zal het Verbond van hun voorouders herinneren, die ik uit het land Egypte heb gehaald."

Lees verder

© 2007 - 2018 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Joodse treurdagen: 10de TevetJoodse treurdagen: 10de TevetOp de 10de Tevet wordt herinnerd dat het beleg van Jeruzalem begon dat uiteindelijk zou leiden tot de vernietiging van d…
Joodse feestdagen en treurdagen in 5777 (2016-2017)Joodse feestdagen en treurdagen in 5777 (2016-2017)Alle Joodse feestdagen beginnen in de avond voorafgaande aan de genoemde datum. Bij de Hebreeuwse kalender begint en ein…
Joodse feestdagen en treurdagen in 5778 (2017-2018)Joodse feestdagen en treurdagen in 5778 (2017-2018)Alle Joodse feestdagen beginnen in de avond voorafgaande aan de genoemde datum. Bij de Hebreeuwse kalender begint en ein…
10de Tevet (Joodse treurdag): Was de Shoa een straf van God?10de Tevet (Joodse treurdag): Was de Shoa een straf van God?Op de 10de Tevet wordt o.a. de slachtoffers van de Holocaust herdacht. Er wordt voor hen Kaddiesj gezegd. De Lubavitcher…
Waarom de Westelijke Muur in Jeruzalem heilig is voor JodenWaarom de Westelijke Muur in Jeruzalem heilig is voor JodenDe Klaagmuur in Jeruzalem is wereldberoemd. De Klaagmuur (Westelijke Muur) - in het Hebreeuws 'HaKotel'- is heilig voor…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "10de Tevet (Joodse treurdag): vernietiging Eerste Tempel"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Etsel
Laatste update: 11-05-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Special: Joodse feestdagen/Shabbat
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!