Joden in Nederland: 1516-1621 – Sefardische Joden

Joden in Nederland: 1516-1621 – Sefardische Joden In 1492 stelde de Spaanse koning, Ferdinand II van Aragon, de Joden voor de keus of Spanje te verlaten of zich te bekeren tot het christendom. Een eeuw eerder hadden veel Joden zich onder dwang bekeerd tot het christendom. In de eerste helft van de vijftiende eeuw bekeerden zich nog meer Joden tot het christendom onder de niet-aflatende druk van de kerk of vanwege sociale en economische voordelen die de bekering met zich meebracht. Toch werden ook deze bekeerde Joden gediscrimineerd.

Spaanse Inquisitie

In 1479 begon de Spaanse Inquisitie. Doel daarvan was de betrouwbare van de onbetrouwbare conversos (bekeerlingen) te scheiden. Maar in de praktijk leidde het tot verscherpte aandacht voor de resterende Joden in Spanje die conversos zouden beïnvloeden. Op 31 maart 1492 werd het verbanningsdecreet ingesteld waarbij Joden zich moesten bekeren of Spanje verlaten.

Portugal

De meeste Joden vertrokken naar Portugal. Koning João accepteerde echter alleen kapitaalkrachtige of vakkundige Joden. De rest moest emigreren. Wie niet vertrok werd tot slaaf gemaakt, moest zijn kinderen afstaan of werd tot armoede gebracht. In 1495 gaf Koning Manoel I de Joden hun vrijheid terug om ze te gebruiken bij nieuwe handelsmogelijkheden. Maar toen Manoel I permissie vroeg aan de Katholieke Koningen om hun dochter met de weduwe van de zoon van Johan II te trouwen stelden Ferdinand en Isabelle als voorwaarde dat Portugal de Joden net zo zou behandelen als Spanje: dopen of vertrekken. Er zouden geen discriminerende wetten tegen gedoopte Joden ingesteld worden. Deze kregen een belangrijke plaats in de maatschappij.

Sommige gedoopte Joden hielden zich nog wel vast aan het Jodendom en anderen niet. In Portugal waren de Joden sterker aan het Jodendom gehecht dan in Spanje. Daarnaast liet men de nieuw-christenen in Portugal langer ongemoeid. Tot slot integreerden zij moeilijker omdat ze makkelijk herkenbaar waren. Het was ook makkelijk voor Joden om zich thuis aan de Joodse tradities te houden.

In 1548 gaf de Paus echter alsnog toestemming tot een Portugese Inquisitie naar Spaans voorbeeld. De nieuw-christenen vluchtten naar Italië en Antwerpen. Ze bleven echter in de handel actief.

Portugese nieuw-christenen in Antwerpen

In 1511 hadden Portugese kooplieden in Antwerpen een kolonie van twintig leden gesticht. Zij hielden zich bezig met de afzet van goederen uit het Verre Oosten en de export van Noord-Europese grondstoffen en textielwaren naar Portugal. Ook nieuw-christenen vestigden zich in Antwerpen en hielden zich bezig met de handel.

Toen de Turken in 1529 Wenen in handen kregen verspreidde het gerucht zich dat nieuw-christenen naar Saloniki vluchtten om weer Joods te worden en van daaruit het christendom te bestrijden. In Antwerpen werden daarom nieuw-christenen gevangen genomen en zonder succes ondervraagd over de illegale immigratie. Zo werd o.a. ook Diego Mendes gevangen genomen. Hij zou de peperhandel monopoliseren, in het geheim het Jodendom aanhangen, en het helpen van Portugese vluchtelingen naar Saloniki. Uiteindelijk kreeg hij alleen een boete voor het laatste.

Op 14 augustus 1532 vaardigde Karel V een plakkaat uit waarin hij de verdere komst van de nieuw-christenen naar Antwerpen verbood. Op 27 februari 1537 werd het weer geannuleerd. Toch werd op 25 juni 1544 en op 30 mei 1550 het plakkaat herhaald. Alle nieuw-christenen moesten Antwerpen verlaten. Toch bleef de Antwerpse kolonie van Portugese kooplieden zich uitbreiden. Wel vertrokken veel kooplui in de periode 1576 - 1586 naar Keulen waar zij hun handelsactiviteiten voorzetten. In de jaren '90 van de zestiende eeuw ging het Antwerpen economisch weer goed en nam het aantal Portugese kooplui weer toe. Ook in Italië en Frankrijk breidde de Portugese nieuw-christelijke/Joodse handelsdiaspora zich uit. Later vestigden zij zich ook in Amsterdam.
© 2014 - 2023 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Joden in Nederland: Verenigde Nederlanden – 1595-1648Joden in Nederland: Verenigde Nederlanden – 1595-1648De plaats van de Nederlandse Joden in de zeventiende en achttiende eeuw was op veel punten atypisch voor de Joodse gesch…
Joden in Nederland: Republiek - Joodse infrastructuurJoden in Nederland: Republiek - Joodse infrastructuurDe Sefardische en Ashkenazische Joden in Nederland moesten vanuit het niets een organisatorische infrastructuur opbouwen…
Joden in Nederland: 1516-1621 – Reformatie en de JodenJoden in Nederland: 1516-1621 – Reformatie en de JodenTegelijkertijd met de Reformatie raakten verschillende renaissancegeleerden in Italië geïnteresseerd in oude Joodse teks…

S. Blaupot ten Cate – armoedebestrijding en onderwijsSteven Blaupot ten Cate (1807-1884) was doopsgezind predikant, schrijver van de geschiedenis der doopsgezinden, lid van…
S. Blaupot ten Cate - van dominee tot onderwijsinspecteurSteven Blaupot ten Cate was inspecteur van het lager onderwijs in de provincie Groningen, van 1859-1880. Dit is des te m…
Bronnen en referenties
  • Geschiedenis van de Joden in Nederland - J.C.H. Blom, R.G. Fuks-Mansfeld en I. Schöffer (red.)
Jehoeda (481 artikelen)
Laatste update: 04-07-2022
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.