De Staat Israël: Menora en de Davidster

De Menora is het staatsembleem van Israël terwijl de Davidster de Israëlische vlag siert. Het zijn symbolen die een lange geschiedenis achter de rug hebben. De Menora komt voort uit de Tempel. De Davidster is een reactie op het christelijke symbool het kruis.

De menora - nationaal embleem

Het nationale embleem van de Staat Israël bevat een zeven armige kandelaar, de Menora, geflankeerd door twee olijf takken. Het gestileerde beeld van de Menora werd als embleem geadopteerd door de beslissing van de Provisorische Raad van de Staat op 11 Shevat 5709 (10 februari 1949), negen maanden nadat de staat was opgericht. Sindsdien verschijnt het embleem op officiële documenten, op de presidentiële standaard en op openbare gebouwen in Israël en in het buitenland. Om het namaken van Europese emblemen te voorkomen en een unieke embleem te kiezen werd gezocht naar oude visuele symbolen van vroegere perioden van joodse soevereiniteit. Veel waarde werd gehecht aan het symboliseren van de continuïteit en vervulling van de Zionistische droom. Terwijl de vlag van Israël werd ontworpen in de Diaspora, door dromers, werd het embleem ontworpen in Israël door degenen die de droom hadden gerealiseerd.

De Bijbel (Exodus) bevat specificaties voor het ontwerp van de Menora die werd geplaats in de Tempel. De Menora is gebruikt als één van de oudste joodse symbolen dat verscheen op munten en op muren en vloeren van synagoges. Na de vernietiging van de Tempel door de Romeinen, werd de Menora naar Rome gebracht. Een stenen reliëf in de Triomf Boog van Titus in Rome geeft de parade weer waarbij de Menora door de straten van Rome werd gedragen. Er is een controversie of de Menora afgebeeld in dit reliëf de exacte vorm van de Menora reflecteert die in de Tempel stond.
Het embleem toont duidelijk de strijd tussen het 'seculiere kamp', die de nadruk wilde leggen op het socialistische en demcocratische kant van de staat, en het 'religieuze kamp', die nadruk wilde leggen op de band met de God van Israël. Hoewel de seculieren lijken te hebben gewonnen komt de combinatie van de Menora met de olijftakken ook voor in de mystieke visies van de profeet Zacharia (4:1-3, 11-14). Vanuit dit perspectief correspondeert de vestiging van de Staat met de herbouw van de Tempel in Jeruzalem na de terugkeer naar Zion. De olijftakken spelen een belangrijke rol in de perceptie van de Staat, waarin 'religie' en 'staat' (hoge priester en bestuurder) naast elkaar staan om de Zionistische droom te realiseren.

Davidster - nationale vlag

De vlag van de Staat Israël bestaat uit twee blauwe strepen op een witte achtergrond met de Davidster (Magen Davied in het Hebreeuws) in het midden. Dit ontwerp werd voor het eerst getoond in Rishon-LeZion in 1885 en werd ook gebruikt op het Eerste Zionistische Congres in 1897. Het werd geïnspireerd door de talliet (het gebedssjaal met blauwe strepen gedragen door joden gedurende het gebed) als een symbool. De Davidster is een gemeenschappelijk symbool van het Volk israël uit Bijbelse tijden. De vlag werd officieel op 25 Tishrei 5709 (28 oktober 1948) aangenomen door de Spreker van de Privisorische Raad van de Staat.
De blauw en witte strepen die een leven van puurheid symboliseren, geleid door de voorschriften van de Tora, en de Davidster, die de hergeboorte en nieuw leven voor het joodse volk symboliseren, verbinden de Staat Israël door zijn vlag naar het verleden, heden en toekomst.

Specificaties voor de standaard vlag zijn: omvang: 220 cm x 160 cm met witte achtergrond. Twee 25 cm brede horizontale blauwe strepen die 15 cm van de randen worden geplaatst. De ster bestaat uit twee gelijke driehoeken die in het midden staan. Het meet 69 cm van de top tot onder, met elke zijde 60 cm in de lengte. De kleur van de strepen en de ster varieert van blauw tot marine-blauw.
© 2008 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nationale symbolen in verschillende landenNationale symbolen in verschillende landenIeder land heeft zijn nationale symbolen. Zo kent Nederland de leeuw. Oranje is de kleur waarin wij onze helden aanmoedi…
Jodenster: identificatieJodenster: identificatieAl heel lang werd er onderscheid gemaakt tussen de verschillende geloven. Het jodendom is waarschijnlijk de eerste of de…
Goed doel: Magen David Adom Nederland – Eerste hulp IsraëlGoed doel: Magen David Adom Nederland – Eerste hulp Israël“Wie één leven redt, redt een hele wereld”, zo staat in de Talmoed. Magen David Adom (Rode David Ster) is de Israëlische…
Vlag van AlbaniëVlag van AlbaniëEen dubbelkoppige adelaar. Een rood vlak. Dit is waaruit de vlag van Albanië bestaat. Het is een vlag die je niet zo vaa…

Sisi, de periode waarin zij leefdeSisi, de periode waarin zij leefdeToen Sisi keizerin van Oostenrijk werd kreeg zij ook titels die betrekking hadden op grondbezit in onder andere het huid…
Beroemde architecten en architectuurBeroemde architecten en architectuurDe bouwkunst is al duizenden jaren oud en heeft ons prachtige bouwwerken opgeleverd waar we van kunnen genieten. Maar wi…
Bronnen en referenties
  • Israel: Science and Technology
  • Alec Mishory
Jehoeda (1.536 artikelen)
Laatste update: 27-06-2022
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.