InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Geschiedenis > Uit in Amsterdam - Het Anne Frank Huis

Uit in Amsterdam - Het Anne Frank Huis

Anne Frank is een Joods meisje, dat wereldberoemd is geworden door de dagboeken die ze bijhield tijdens haar onderduikperiode. Het pand in Amsterdam waar zij en haar familie ondergedoken waren, is nu een drukbezocht museum: Het Anne Frank Huis. Anne overleefde de oorlog niet.

Anne Frank

Annelies Marie Frank is op 12 juni 1929 geboren in het Duitse Frankfurt am Main als tweede dochter van Otto Heinrich Frank (12 mei 1889 - 19 augustus 1980) en Edith Frank-Holländer (16 januari 1900 - 6 januari 1945). In 1933 verhuisde het gezin naar het Merwedeplein in Amsterdam om aan de vervolging door de Nazi's te ontkomen. Op 10 mei 1945 vielen de Duitsers Nederland binnen en raakten ze alsnog in de situatie verzeild die ze hadden proberen te voorkomen. Otto Frank had een eigen bedrijf: Opekta. Het bedrijf verkocht pectine om jam te maken. (Na diverse overnames is het bedrijf in handen gekomen van Oetker, dat de merknaam Opekta nog steeds in bezit heeft, maar het niet gebruikt). Het bedrijf was gevestigd aan de Prinsengracht 263 te Amsterdam.

Op haar dertiende verjaardag krijgt Anne een roodgeruit dagboekje waar ze graag en veel in schrijft. Ze richt zich daarin tot een fictieve vriendin Kitty. In eerste instantie schrijft ze over school, vriendinnen en jongens, maar allengs neemt de oorlog een grotere plaats in, zeker als het gezin op 6 juli 1942 onderduikt in het Achterhuis. Het Achterhuis is een door een boekenkast verborgen deel van het pand waar het bedrijf van Otto Frank was gevestigd. Enkele medewerkers waren op de hoogte en zorgden voor het eten en andere zaken die de onderduikers nodig hadden. Ook de heer en mevrouw van Pels met hun zoon Peter (in het boek familie van Daan genoemd) en tandarts Pfeffer (van Dussel in Annes dagboek) hebben onderdak gevonden in het Achterhuis.
Anne groeit uit tot een voor haar leeftijd zeer volwassen meisje met diepe gedachten, is verliefd op Peter, hunkert naar vrijheid en droomt ervan een schrijfster te worden. Als Radio Oranje oproept om dagboeken en andere geschriften te bewaren zodat die na de oorlog gepubliceerd kunnen worden, herschrijft Anne haar dagboek. Helaas heeft ze het niet kunnen voltooien, want op 4 augustus 1944 viel de Grüne Polizei binnen en arresteerde alle onderduikers en verschillende medewerkers. Er was verraad in het spel, maar wie hen verraden heeft, is nooit duidelijk geworden.

In maart 1944 stierf Anne in kamp Bergen-Belsen. Van de onderduikers keerde alleen Otto Frank terug. Bij terugkomst kreeg hij van zijn medewerkster Miep Gies de dagboeken van Anne die ze uit handen van de Duitsers had kunnen redden.

Het Anne Frank Huis

Het Anne Frank Huis is gevestigd aan de Prinsengracht 263 in Amsterdam. Vanaf het Centraal Station is het ongeveer 20 minuten lopen. De trams 13, 14 en 17 en de bussen 170, 172 en 174 stoppen vlak in de buurt bij halte Westermarkt. Houd er rekening mee dat er vrijwel altijd een rij staat, anderhalf uur wachten (in weer en wind) is geen uitzondering. Om dit voor te zijn er online kaarten met tijdslot te koop. Deze kaarten moet je over het algemeen weken van te voren bestellen. Er geldt geen studentenkorting, maar de museumkaart is wel geldig.

In het begin van de museumroute is iets te zien van het bedrijf van Otto Frank. Er hangen bijvoorbeeld reclamebiljetten van Opekta. Door de museumroute te volgen, volg je de geschiedenis van Anne Frank, haar familie, de andere onderduikers en de helpers, dit alles ingebed in het kader van de Tweede Wereldoorlog. De kamers van het Achterhuis zijn leeg. Dat is met de inval al gebeurd en na de oorlog wilde Otto Frank dat de kamers leeg bleven. Wel is er een gedetailleerde maquette van het Achterhuis zoals dat eruit zag tijdens de onderduikperiode van Anne Frank. De boekenkast voor de ingang van het Achterhuis is in het voorjaar van 2014 met glas afgeschermd omdat er door de duizenden langslopende bezoekers teveel slijtage optrad. Om dezelfde reden is de door Anne met plaatjes volgeplakte wand al langer met een glasplaat afgedekt. In een apart vitrinekastje ligt het roodgeruite dagboek dat Anne op haar dertiende verjaardag kreeg. Toen het vol was, schreef ze verder in schriften en ook die zijn te zien.

Wie de geschiedenis van Anne Frank kent, zal hier niet veel nieuws horen, maar het zien van en het zijn op de plek waar Annes dagboeken grotendeels zijn geschreven is een indringende ervaring. Jaarlijks trekt het Anne Frank Huis meer dan een miljoen bezoekers. Rond de 85 procent komt uit het buitenland. Op de site is heel veel aanvullende informatie te vinden over Anne Frank, haar familie en de Tweede Wereldoorlog, waaronder een gedetailleerde tijdlijn.

Wat is er verder te doen?

Amsterdam biedt een scala aan mogelijkheden om het bezoek aan het Anne Frank Huis mee te combineren. Winkelen in de Kalverstraat en Magna Plaza, wandelen in het Vondelpark, een rondvaart maken, geocachen, de beroemdheden bij Madame Tussaud bewonderen of een bezoek aan het Rijksmuseum brengen zijn slechts enkele van de vele mogelijkheden die de hoofdstad van Nederland te bieden heeft.

Lees verder

© 2014 - 2018 Simmy, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
ANNE Theater Amsterdam: adres, route, parkeren en prijzenANNE Theater Amsterdam: adres, route, parkeren en prijzenVanaf mei 2014 is in het splinternieuwe Theater Amsterdam de voorstelling ANNE te zien. Deze voorstelling is gebaseerd o…
Het dagboek van Anne Frank: Het AchterhuisHet aangrijpende levensverhaal van Anne Frank is wereldwijd te lezen in een van de meest gelezen boeken; Het Achterhuis.…
Joods Nationaal Fonds: Anne Frank Memorial - Piet CohenArchitect Piet Cohen, zelf een ondergedoken kind die de oorlog overleefde, heeft het Anne Frank Memorial ontworpen. Dit…
Miep Gies, de redster van Anne Frank's dagboekMiep Gies is een naam die bij velen wellicht geen belletje doet rinkelen. Het verhaal dat ze bekend gemaakt heeft is er…
Bezienswaardigheden in AmsterdamBezienswaardigheden in AmsterdamIn vakantietijd boeken veel mensen een stedentrip. Rome, Parijs en Londen zijn populaire steden. Maar waarom doe je niet…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Anne_Frank
  • http://www.annefrank.org/nl/

Reageer op het artikel "Uit in Amsterdam - Het Anne Frank Huis"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Simmy
Gepubliceerd: 15-05-2014
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Special: Uitjes Nederland
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!