Hitler was een junk: het medicijngebruik van de Führer

Hitler was een junk: het medicijngebruik van de Führer In 2012 werden in de Verenigde Staten een reeks brieven en medische rapporten van 47 bladzijden vrijgegeven die na de bevrijding in handen van het Amerikaanse leger waren gekomen. Die medische verslagen werpen een heel nieuw licht op Adolf Hitler. Dagelijks schreef zijn lijfarts Theodor Morell hem tientallen ‘medicijnen’ voor waaronder pillen met rattenvergif, injecties met stierenzaad, amfetamines, cocaïne en morfine. Dit werpt de vraag op in hoeverre de Führer bij zijn moorddadige beslissingen onder invloed van een gevaarlijke cocktail van drugs en medicijngebruik was. Was Hitler een junk?

De figuur van Hitler binnen het naziregime

Een krachtdadig leidersfiguur

Het naziregime draaide in de eerste plaats rond de leidersfiguur van Adolf Hitler. Hij moest een toonbeeld van de Arische superioriteit en een voorbeeld voor het Duitse volk zijn. De propaganda hing daarom doelbewust een beeld op van een viriel, sterk en krachtdadig iemand die nooit ziek was.

Schijn bedriegt

De werkelijkheid was echter heel anders. Hitler was bang dat hij een of andere ernstige ziekte zou krijgen, had een zwakke gezondheid en leed aan verschillende kwalen. Zo had hij voortdurend last van maagkrampen, chronische eczema en extreme winderigheid, nog aangewakkerd door het feit dat de Führer verzot was op bonensoep en dit bijna dagelijks op zijn menu liet zetten.

De controversiële lijfarts van de Führer

De ontmoeting met Theodor Morell

In 1935 komt Hitler voor het eerst in contact met dokter Theodor Morell die zijn praktijk had in het centrum van Berlijn. Hij behandelde met succes Heinrich Hoffman, de persoonlijke fotograaf van de Führer.

De zwaarlijvige arts stond in de medische wereld bekend als een kwakzalver van de bovenste plank en een charlatan met onorthodoxe methoden. Hij overtuigde Hitler om zich door hem te laten behandelen.

Om de maagkrampen van de Führer te behandelen gaf Morell de dictator ‘Mutaflor’, een kuur met levende darmbacteriën verkregen uit de uitwerpselen van gezonde soldaten. Dit sloeg wonderwel aan bij Hitler, die aan iedereen die het horen wou vertelde dat dokter Morell als eerste erin geslaagd was om zijn kwalen te verhelpen.

Vanaf dat ogenblik stond Morell bij de Führer in hoog aanzien. Hitler stelde hem aan tot zijn persoonlijke arts, tot groot ongenoegen van de intieme kring van de dictator.

Dr. Theodor Morell achter de Führer / Bron: Quapan, Flickr (CC BY-2.0)Dr. Theodor Morell achter de Führer / Bron: Quapan, Flickr (CC BY-2.0)
Een arts met bizarre methoden
De theorieën van Morell waren op zijn minst controversieel te noemen. Om de sinussen te reinigen en de keel te verzachten schreef hij op te snuiven cocaïne voor. De drug zat ook in oogdruppels die hij de Führer voorschreef. Olie om wapens te reinigen, verboden voor menselijke consumptie, kon volgens de dokter toch als medicijn gebruikt worden in pillen en injecties.

Tegen de winderigheid maakte hij pillen die naast andere bestanddelen ook rattenvergif bevatten. Ook voor het zeer laag libido van de Führer had Morell al een oplossing in een tijd waarin nog geen sprake was van Viagra. Toen Hitler een relatie begon met de drieëntwintig jaar jongere Eva Braun gaf Morell hem injecties met zaad uit de testikels van jonge stieren om zijn libido te verhogen. De lijfarts gaf de Führer zoveel inspuitingen dat andere kopstukken van het regime zoals Hermann Göring hem spottend de ‘Reichsspritzenmeister’ of ‘rijksmeester van injecties’ noemden.

Fysieke achteruitgang van Hitler

Andere nazi-dokters hadden geen hoge pet op van Morell en gaven hem de schuld voor de fysieke achteruitgang van Hitler tijdens de negen jaar waarin hij hem behandelde. De Führer kreeg meer en meer last van nieuwe kwalen en aandoeningen. Op laat beeldmateriaal uit 1945 is te zien hoe de linkerhand van Hitler, verborgen op de rug, onafgebroken beeft en trilt, wat zou kunnen wijzen op de ziekte van Parkinson.

Maar hoe meer de dictator vanaf de jaren veertig fysiek achteruitging hoe meer hij zich tot Morell wendde. Andere artsen uit de omgeving van Hitler waarschuwden hem dat de injecties van Morell hem stilaan aan het ‘vergiftigen’ waren, maar de Führer had er geen oren naar. Hij reageerde meestal woedend, deed hen af als ‘idioten’ en twee van hen werden zelfs prompt ontslagen uit de medische staf van de dictator.

Ook bij andere topfiguren van het regime zoals Himmler en Göring was de arts allesbehalve graag gezien. Hij had een persoonlijke hygiëne die veel te wensen overliet. Zelfs Eva Braun bekloeg zich op gegeven moment bij Hitler over de lijfgeur van Morell, waarop Hitler nors antwoordde dat hij hem betaalde om hem gezond te houden en niet om goed te ruiken. In een van de Amerikaanse verslagen, te zien in de documentaire ‘Hitler the Junkie’ op National Geographic Channel, stond Morell beschreven als ‘someone with the hygienic characteristics of a pig’ (‘iemand met de hygiënische eigenschappen van een varken’).

Morell vaart er wel bij

In elk geval maakte Theodor Morell handig gebruik van zijn aanzien bij Hitler om zichzelf te verrijken. Hij kocht farmaceutische bedrijven voor een appel en een ei in de veroverde ‘Arisch gemaakte’ gebieden. Zo werd hij eigenaar van verschillende bedrijven in Hongarije en het toenmalige Tsjecho-Slowakije.

De deals die Morell dankzij zijn positie in de intieme kring van Hitler binnenhaalde waren immens. Hij kreeg contracten voor enorme leveringen van vitaminesupplementen en luizenpoeder aan het Duitse leger, waarvan de waarde omgerekend naar huidige bedragen in de miljoenen euro’s liep.

Een dubbelagent van de geallieerden?

Omdat zijn praktijken zo ongewoon en onorthodox waren hebben sommige historici zelfs de theorie geopperd dat Morell een geheim agent was. Zijn taak zou zijn geweest om te infiltreren in de intieme kring van Hitler en hem stap voor stap te vergiftigen en te destabiliseren, zodat hij door slechte beslissingen de oorlog zou verliezen. Deze theorie is echter slechts een veronderstelling en er is nooit enig bewijs gevonden.

De invloed van het medicijngebruik op de historische figuur Hitler

Artsen achten het zeer waarschijnlijk dat iemand die dergelijke hoeveelheden medicijnen en drugs nam niet meer helder kon denken. Wellicht beïnvloedde het overmatig gebruik in zekere mate zijn beslissingen. Dit zou kunnen verklaren waarom Hitler op het einde van de jaren dertig en zeker in het begin van de jaren veertig stilaan veranderde in een sadistische gek.

Dokters vermoeden op basis van de medische rapporten dat de dictator reeds manisch depressief was en aan bipolaire stoornissen leed. In dat geval maakten de door Morell voorgeschreven amfetamines en barbituraten zijn toestand wellicht alleen maar erger.

De historische beelden waarop Hitler de menigte toespreekt en bij momenten uitzinnig en buiten zichzelf lijkt krijgen met de inzage van de medische rapporten eveneens een nieuwe perceptie. Er zijn ook fragmenten waarop de Führer hyperactief en bijna ‘high’ een gesprek voert met de Italiaanse dictator Mussolini en twee uur lang onafgebroken blijft doorpraten.

Conclusie

Het vrijgegeven medisch rapport plaatst de figuur Hitler in een volledig nieuw, tot voor kort onbekend daglicht. Het lijkt er sterk op dat Hitler’s gewoonte tot dagelijks overmatig gebruik van medicijnen en drugs zijn beslissingen, handelingen en bijgevolg de loop van de geschiedenis op een dramatische wijze hebben bepaald. Tegelijk schuilt in de ontdekking en vrijgave van de medische rapporten ook het gevaar dat men dit te gemakkelijk als verklaring aanvaardt voor de ongeziene gruweldaden waartoe Hitler de aanzet gaf.

Onder invloed van medicatie of niet, Adolf Hitler blijft verantwoordelijk voor zijn daden en blijft een van de grootste misdadigers uit de geschiedenis.

Lees verder

© 2015 - 2023 Karldelauw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Adolf Hitler: Mein KampfAdolf Hitler: Mein KampfHet boek Mein Kampf is het boek van Adolf Hitler. Hierin legt hij zijn ideeën uit over politiek, ras en de toekomst van…
Biografie: Adolf HitlerAdolf Hitler is geboren in Oostenrijk, maar was een Duitse politicus. Hij was leider van de Nationaal Socialistische Dui…
Adolf Hitler: de jeugd en familie van Adolf HitlerAdolf Hitler: de jeugd en familie van Adolf HitlerAdolf Hitler is een belangrijke persoon in de Europese geschiedenis. Hij heeft een rumoerige jeugd gehad en dit zeker in…
Adolf Hitler: Hitler en de NSDAPAdolf Hitler: Hitler en de NSDAPDe NSDAP was de partij waarmee Hitler steeds meer macht heeft gekregen. Of moet je zeggen dat de NSDAP de partij was die…

De sekte rond Zwarte JannetjeDe sekte rond Zwarte JannetjeOp 9 maart 1860 werd in het gezin van Dirk en Geertrui Hootsen in Veenendaal een meisje geboren dat de naam Jannetje kre…
Nederland tijdens de Eerste WereldoorlogNederland tijdens de Eerste WereldoorlogNederland tijdens de Eerste Wereldoorlog Alles op de bon: Een bon voor thee, een bon voor koffie Een bon voor karnemelks…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Recoloured By JMK, Without Any Rights Added To Original. (talk) 16:24, 15 June 2011 (UTC), Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://www.dailymail.co.uk/news/article-2401242/Hitler-drug-addict-Fuhrer-used-cocktail-drugs-make-Nazi-superman.html
  • http://www.mirror.co.uk/news/world-news/adolf-hitlers-drug-habit-revealed-2214040
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Theodor_Morell
  • http://www.scientias.nl/hitler-gebruikte-cocaine-op-doktersrecept/
  • http://www.hln.be/hln/nl/961/Wetenschap/article/detail/2089367/2014/10/14/Hitler-was-verslaafd-aan-crystal-meth.dhtml
  • Zie ook de documentaire ‘Hitler The Junkie’, te zien op National Geographic Channel, voor een gedetailleerder historisch relaas van de medische rapporten en uniek beeldmateriaal
  • Afbeelding bron 1: Quapan, Flickr (CC BY-2.0)
Reactie

Frans, 03-05-2015
Hitler was een psychopaat. De bipolaire stoornis is, net als suikerziekte of hoge bloeddruk, heel simpel met medicijnen te behandelen. Wat Hitler tot het monster maakte dat hij was, was het feit dat hij een psychopaat, dwz een gewetenloos mens, was. Reactie infoteur, 11-10-2015
Dag Frans,
bedankt voor je reactie op dit artikel. Een goede arts kan inderdaad bipolaire stoornis met medicijnen behandelen, maar met de praktijken van een arts als dr. Theodor Morell was Hitler een vogel voor de kat.

Karldelauw (153 artikelen)
Laatste update: 17-09-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.