Marvel Comics - geschiedenis

Marvel Comics - geschiedenis De Amerikaanse uitgeverij Marvel Comics bracht in de loop der jaren een groot aantal superhelden voort, waaronder Captain America, Iron Man, The Fantastic Four, The Avengers, Spider-Man, Thor en X-Men. Over veel striphelden van Marvel zijn ook succesvolle films gemaakt. Een bekende bijnaam van Marvel Comics is 'The House of Ideas'. De bekendste medewerker van het bedrijf is Stan Lee, die als scenarioschrijver, (mede-)bedenker van een groot aantal superhelden en als hoofdredacteur een grote rol heeft gespeeld bij de successen van Marvel Comics.

Het ontstaan

Eind jaren dertig kregen strips over superhelden een enorme populariteit in de Verenigde Staten. De periode die toen begon (en duurde tot ongeveer 1950) wordt ook wel de 'Golden Age of Comic Books' genoemd. De succesvolste uitgeverij van strips over superhelden was in die tijd DC Comics, met stripfiguren zoals Superman en Batman.

Martin Goodman, een uitgever van pulpboeken, die eigenlijk vooral gespecialiseerd was in het publiceren van cowboyverhalen, wilde inspelen op die nieuwe hype rondom strips van superhelden. Daarom richtte hij in 1939 een stripuitgeverij op, die oorspronkelijk de naam Timely Comics droeg. In het najaar van 1939 verscheen het eerste stripboek van deze uitgeverij. De titel was Marvel Comics #1. Hierin waren diverse korte strips over superhelden en antihelden gebundeld.

Human Torch en Namor the Sub-Mariner

Eén van de superhelden die men in dit nummer introduceerde was de 'Human Torch', dit is een mens die in een levende, brandende toorts kan veranderen. Hij stond op de voorkant van dit eerste nummer van Marvel Comics. Een ander personage dat in dit eerste nummer stond was de 'Sub-Mariner'. Dit personage 'lives on land and in the sea... flies in the air... has the strength of a thousand man...' In latere strips wordt hij 'Namor the Sub-Mariner' genoemd en in oude Nederlands uitgaven noemde men hem 'Prins Namor, de Onderzeeman'.

Marvel Comics #1 werd in het najaar van 1939 een gigantisch succes en men besloot door te gaan met deze stripserie. Het eerst nummer van Marvel Comics was verschenen in een oplage van 80.000 (wat op zich al een grote oplage is voor een strip), maar de vraag naar deze strip was zo groot, dat men de oplage van de Marvel Comics al snel moest vertienvoudigen.

Captain America

Tijdens de Tweede Wereldoorlog lanceerde Timely Comics één van haar bekendste en succesvolste strippersonages: Captain America. Dit was een supersoldaat die streed tegen de vijanden van Amerika, zoals de Nazi's en het Japanse leger. Men speelde met dit personage zeer succesvol in op het enorme patriottisme dat tijdens de oorlog in Amerika heerste en de strips van Captain America kregen oplagen van meer dan een miljoen exemplaren.

De jaren vijftig: The Comics Code Authority

Eind jaren veertig begonnen de oplages van veel comics al duidelijk te dalen. In de jaren vijftig kreeg het fenomeen 'comics' met grote problemen te maken. Allerlei pedagogen en politici trokken ten strijde tegen de superheldenstrips, omdat deze een 'verderfelijke invloed' op de ontwikkeling van de psyche en de moraliteit van de jonge lezers zouden hebben, vanwege onder meer het sadistische geweld in deze verhalen. Veel ouders verboden hun kinderen om nog comics te lezen en hierdoor daalden de oplagen van de uitgeverijen nog verder en verder.

Uiteindelijk sloten de uitgeverijen van comics de zogenaamde 'Comics Code', wat in de praktijk inhield dat zij afspraken om voortaan veel bravere verhalen te publiceren. Het is opzienbarend om de comics van veel bekende personages die in de jaren veertig verschenen, te vergelijken met strips van eind jaren vijftig, over diezelfde personages. In de jaren veertig beleefden ze nog bloedstollende, spectaculaire avonturen, waarin het een strijd op leven en dood was. Eind jaren vijftig beleefden ze echter vaak oubollige, brave, burgerlijke avonturen. Veel lezers die juist spektakel zochten in superheldenstrips, haakten in die tijd af, waardoor de oplages nog verder daalden en veel uitgeverijen van comics failliet gingen.

De uitgeverij van de Marvel Comics overleefde deze periode wel, maar deed dat door enige tijd juist nauwelijks nog superheldenstrips te publiceren en over te schakelen op andere strips, waaronder zelfs stripversies van bijbelverhalen, maar ook humorstrips, cowboystrips en science fiction-strips. Het bedrijf publiceerde deze boekjes onder de naam 'Atlas Comics'.

The Marvel Age

Begin jaren zestig ging het bedrijf zich weer veel meer op strips over superhelden richten. Dit was een buitengewoon creatieve periode, waarin veel nieuwe personages werden bedacht, waaronder de Fantastic Four, Spider-Man, Hulk, Iron Man en de X-Men. Opvallend aan veel helden uit deze nieuwe generatie was, dat ze met name psychologisch vaak interessanter waren dan het grote publiek doorgaans van superhelden gewend waren. Ze hadden veel meer psychische worstelingen en waren ook menselijker, doordat ze over een mengeling van goede en slechte eigenschappen beschikten. Dit type superheld, dat allerminst een 'perfecte persoon' was, sloeg erg goed aan bij het publiek. Met de personages die in de jaren zestig werden bedacht, had Marvel werkelijk goud in handen: ook een halve eeuw later zijn ze nog steeds wereldwijd ongekend populair.

Films van Marvel

In de 21e eeuw begon er een nieuwe glorietijd voor Marvel. Ditmaal niet zo zeer vanwege de strips van het bedrijf, maar vanwege de films die over hun superhelden werden gemaakt. De serie van films die sinds het jaar 2000 over de X-men werden gemaakt, hadden een gezamenlijk omzet van maar liefst 3 miljard euro. Ook de films over onder meer Iron Man, Spider-Man, Hulk en Captain America waren grote kassuccessen. Het grootste succes was de film The Avengers uit 2012, waarin een groep superhelden van Marvel samenwerkt om de wereld te redden. Deze film staat op nummer drie van de ranglijst aller tijden, van films die het meeste geld hebben opgebracht. (Alleen de films Avater en Titanic brachten meer geld op dan The Avengers.) Mede als gevolg van alle filmsuccessen die er met de personages van Marvel werden geboekt, werd het bedrijf in 2009 gekocht door Walt Disney. Men betaalde 4,24 miljard dollar voor de overname van Marvel Entertainment.

Stan Lee

De drijvende kracht achter veel striphelden van Marvel was Stan Lee. (Oorspronkelijk was de naam Stan Lee een pseudoniem van Stanley Martin Lieber, maar later heeft hij ervoor gekozen om ook bij de burgerlijke stand officieel Stan Lee te gaan heten.) Hij werd op 28 december 1922 geboren in New York. In 1941 ging hij werken bij Marvel. Eind jaren vijftig kreeg hij de opdracht om het superheldengenre nieuw leven in te blazen. Dat deed hij met glans, mede door personages te bedenken die psychologisch veel interessanter waren dan men van superhelden gewend was. Ook droeg hij eraan bij dat voortaan in superheldenstrips veel vaker belangrijke maatschappelijk thema's aan werden gesneden. Tot 1972 was Stan Lee de hoofdredacteur van Marvel Comics. Daarna ging hij zich op andere zaken richten, zoals het meewerken aan verfilmingen van de comics van Marvel. Ook deed hij erg veel PR-werk voor Marvel. Zo werd hij het levende uithangbord van Marvel Comics. Het is een soort 'running gag' dat in veel Marvelfilms een 'cameo' (kort gastoptreden) zit van Stan Lee. Hij is dan bijvoorbeeld kort te zien als hotdogverkoper of postbode.
© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Marvel films van 2015 tot 2019De Marvel films van 2015 tot 2019Marvel Studios boekt grote successen met hun superheldenfilms zoals Iron Man en The Avengers. Daarom ziet het er nog nie…
Disney+: een online streamingdienstDisney+: een online streamingdienstSinds november 2019 is Disney+ beschikbaar voor Nederlandse gebruikers. Disney+ is een betaalde online streamingdienst w…
Marvel Comics - Thanos vs. Hulk (2014) - Nummer 1Marvel Comics - Thanos vs. Hulk (2014) - Nummer 1Wanneer Dr. Bruce Banner (alias Hulk) ontvoerd wordt, wordt hij in een fictieve Wereld geplaatst die beheerst wordt door…
Zen Pinball 2 (PS4) review: features, trophies en tafelsrecensieZen Pinball 2 (PS4) review: features, trophies en tafelsZen Pinball 2 is een simulatiestrategie arcadespel voor de PS 4, Playstation 3 en de Playstation Vita. Het spel bevat be…

Het ontstaan van het Militair Ereveld op de GrebbebergHet ontstaan van het Militair Ereveld op de GrebbebergIn mei 1940 werd op de Grebbeberg in Rhenen een militaire begraafplaats ingericht waar Nederlandse en Duitse soldaten di…
Het Alhambra (Granada, Spanje)Het Alhambra (Granada, Spanje)Het Alhambra is een paleizencomplex in Granada, Spanje. Oorspronkelijk was het van de Moorse heersers van het koninkrijk…
Bronnen en referenties
  • Marvel - Five Fabulous Decades of the World's Greatest Comics - Les Daniels - uitgeverij Abrams
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Marvel_Comics
  • http://www.marvel.com/
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Comics_Code_Authority

Reageer op het artikel "Marvel Comics - geschiedenis"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Gepubliceerd: 22-05-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!