Hitler: tien interessante weetjes over de Führer

Hitler: tien interessante weetjes over de Führer Dat Hitler een massamoordenaar zonder gelijke was is geen nieuws. Maar over de hoogste gezagsdrager in het Derde Rijk bestaan tal van anekdotes en weetjes die haast niemand kent. Zo vond Hitler de opblaaspop uit en was hij een fervent voorstander van dierenrechten. Onder impuls van de Führer vond één van de succesvolste anti-rookcampagnes in de geschiedenis plaats. Klap op de vuurpijl was echter zijn nominatie voor de Nobelprijs van de Vrede in 1939, een sarcastische grap van een Zweeds politicus. Hoewel de nazi-propaganda Hitler voorstelde als een dapper en viriel leider was de dictator bang voor katten en had hij maar één teelbal.

Interessante weetjes over Adolf Hitler

Hitler mag dan wel niet het aangenaamste personage uit de geschiedenis zijn geweest, toch zijn er heel wat interessante weetjes over hem te vertellen. Soms gaat het om markante feiten die niet passen bij zijn imago. Zo was hij in zijn jonge jaren smoorverliefd op een Joods meisje.

De nazi-propaganda hing maar al te graag een beeld op dat niet altijd met de Führer's echte persoonlijkheid strookte. De leider van het Derde Rijk werd als een heldhaftig en onverschrokken man afgeschilderd maar was in werkelijkheid bang en onzeker.

Hitler was genomineerd voor de Nobelprijs van de Vrede

Hoe belachelijk het vandaag ook klinkt: een van de kandidaten voor de Nobelprijs van de Vrede in 1939 was niemand minder dan… Adolf Hitler. De kandidatuur van Hitler was een misplaatste grap van E.G.C. Brandt, een Zweeds parlementslid en overtuigd anti-fascist. Brandt wou hiermee vooral het politiek debat in Zweden en de passieve houding van Europa tegenover het opkomende nazi-Duitsland bekritiseren. In zijn voordracht stelde Brandt cynisch dat 'Hitler binnenkort wel vrede zou brengen over Europa en misschien wel heel de wereld'. Het sarcasme van de politicus viel bij het grote publiek niet in goede aarde en de kranten maakten massaal ‘Brandt’-hout van zijn kuren. Op 1 februari 1939 trok hij de nominatie van de Führer terug in.

De Führer vond de opblaaspoppen uit

Syfilis teerde welig aan het front. Duitse troepen kregen de ziekte van Franse prostituees. In 1940 noemde Reichsführer-SS Heinrich Himmler 'de hoeren het grootste gevaar voor de troepen'. Hitler vond al gauw een oplossing voor dit probleem. Hij liet naziwetenschappers levensgrote opblaaspoppen maken en keurde persoonlijk het ontwerp goed. Ze hadden blond haar en blauwe ogen. De poppen waren opvouwbaar en pasten gemakkelijk in de rugzakken van de soldaten. Wanneer de nood het hoogst was kon de soldaat voortaan zijn pop opblazen in plaats van een prostituee te bezoeken.

Populair werden de poppen nooit. Duitse soldaten vreesden door de vijand te worden uitgelachen. Al in 1942 stopte het regime dan ook met het leveren van opblaaspoppen aan de troepen.

Hitler was verliefd op een Joods meisje

De eerste liefde van de Führer was Stefanie Isak, een mooi Joods meisje van zestien. Adolf Hitler, toen zelf zestien jaar, schreef zelfs verschillende liefdesgedichten over haar. Hij liet Stefanie ook door zijn vrienden stalken. Vervolgens brachten ze bij hem verslag uit over haar doen en laten. Hitler was tot over zijn oren verliefd op het meisje en ze werd in de vier jaar nadien steeds meer een obsessie.

Hij vond echter nooit de moed om haar aan te spreken. Volgens sommige historici fantaseerde de toekomstige Führer zelfs over kidnapping en zelfmoord om te ontsnappen aan de kwelling van de onbeantwoorde liefde. Stefanie heeft nooit geweten dat Adolf een oogje op haar had. Het is opvallend dat de jonge Hitler geen graten zag in een romance met een Joods meisje. Zijn vurig antisemitisme stak pas later de kop op.

Adolf de dierenvriend

Hondenliefhebber

Adolf HItler was een grote hondenliefhebber. Al tijdens de Eerste Wereldoorlog adopteerde hij een hondje dat vanuit de vijandelijke loopgraven was komen aanlopen. Toen Foxl op een dag verdween was hij buiten zichzelf van woede en verdriet. In de jaren twintig nam Hitler een Duitse herdershond, Prinz. Door geldgebrek kon hij het dier niet langer onderhouden en was hij genoodzaakt het bij iemand anders onder te brengen. Maar de hond ontsnapte en keerde terug naar Hitler. Sindsdien was hij diep onder de indruk van de loyauteit van honden. In 1941 kreeg hij de herdershond Blondi van Martin Bormann cadeau. Blondi zou tot op het laatste moment bij Hitler blijven en samen met hem in de bunker sterven.

Vegetariër

Hitler was bovendien een overtuigd vegetariër. Hij was verslaafd aan chocolade en at er bijna een kilo per dag van, maar vlees at hij nooit. Hij verordende tal van wetten om wreedheid en misbruik van dieren tegen te gaan. De regels voor het slachten en transporteren van dieren werden veel strikter dan ooit tevoren. Jagen was voortaan verboden en ook dierproeven werden aan banden gelegd. Ironisch genoeg zouden Joden voortaan de dieren vervangen voor de gruwelijke medische experimenten in de kampen van het Derde Rijk.

Hitler ontsnapte voortdurend aan de dood

Bijna verdronken als kleuter

Zonder hulp van een priester was Hitler al op zijn vierde verdronken en had de geschiedenis er wellicht helemaal anders uitgezien. Toen het ijs onder zijn voeten kraakte sprong de priester in het water om de kleine Adolf uit het ijskoude water te redden en redde zo zijn leven.

Een Brits soldaat spaarde zijn leven

Tijdens de Eerste Wereldoorlog raakte Hitler gewond. Plots stond hij oog in oog met een Britse soldaat. Hoewel deze duidelijke orders had gekregen om soldaten van de vijand te doden besloot hij op het laatste moment toch om het leven van Hitler te sparen.

Toen Hitler jaren later bij toeval een foto van de soldaat in de krant zag knipte hij het artikel uit en bewaarde het. Of deze persoonlijke ervaring meespeelde in Hitlers levenslange bewondering voor Groot-Brittannië is onduidelijk. Toen Hitler eenmaal de macht had werden maar liefst tweeënveertig moordpogingen op hem beraamd. Ze faalden allemaal.

De eerste anti-tabakscampagne

De eerste anti-tabakscampagne in de moderne geschiedenis was een idee van Hitler. De nazi’s lanceerden een grootscheepse campagne tegen roken, dat voortaan verboden was in openbare voertuigen. Soldaten kregen lezingen om hen op de gevaren van roken te wijzen. De intimi van de Führer kregen een gouden horloge cadeau indien ze de tabak afzwoeren.

De heffingen op tabaksproducten schoten de hoogte in. Op een gegeven moment zorgden de belastingen op tabak zelfs voor één twaalfde van de inkomsten van de overheid.

Hitler stonk en liet voortdurend winden

Wanneer je met de Führer sprak kon je maar beter een wasknijper op je neus zetten want hij had voortdurend last van een slechte adem. Daar kwamen nog erge darmklachten en winderigheid bovenop, nog versterkt en aangewakkerd door zijn lievelingskost: een dagelijkse portie bonensoep. Uiteindelijk vond zijn lijfarts Theodor Morell een manier om de darmklachten te verzachten. Hiermee begon Hitlers blind vertrouwen in de dokter, die langzaam maar zeker van Hitler een junk maakte. Dagelijks diende hij hem tientallen medicijnen en drugs waaronder zelfs cocaïne toe.

Hitler kwam nooit in kampen

Tot vandaag is het niet duidelijk wat de Führer wist van de praktijken in de kampen. Sommige ontkenners van de Holocaust beweren zelfs dat Hitler niet eens van het bestaan van concentratiekampen op de hoogte was. Dit is heel onwaarschijnlijk, maar feit is wel dat hij nooit een concentratiekamp heeft bezocht. Er zijn ook nooit geschreven documenten van zijn hand teruggevonden waarin Hitler de kampen vermeldt.

Wellicht was de sluwe en uitgekookte dictator slim genoeg om afstand te bewaren van het ‘vuile werk’ en paste hij er daarom voor op om zeker niets over de kampen op papier te zetten. Hij sprak enkel met een paar vertrouwelingen over de concentratiekampen.

Een andere mogelijkheid is dat Hitler gewoon bang was om één voet in een concentratiekamp te zetten. Zo is bekend dat de Führer niet tegen het zien van bloed kon.

Adolf Hitler was een bangerik

Natuurlijk deed de nazi-propaganda onder leiding van Joseph Goebbels haar uiterste best om de Führer als een dapper, krachtdadig leider neer te zetten. De werkelijkheid was heel anders. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Adolf Hitler lang niet zo heldhaftig geweest als hij zelf wou laten uitschijnen. Vrijwel de hele oorlog bracht hij op veilige afstand van het front door.

Hitler was niet alleen bang van bloed maar hij was ook een onverbeterlijke hypochonder met een voortdurende angst om aan een of andere ziekte of aandoening te lijden. Hij hield van honden maar was net als andere dictators zoals Alexander de Grote, Mussolini en Napoleon ook erg bang voor katten.

De Führer had maar één teelbal

De andere was hij kwijtgeraakt tijdens verwondingen aan de linkerdij opgelopen in de Eerste Wereldoorlog. Dokters bevestigden dit na de oorlog, maar zolang Hitler leefde bleef het steeds een hardnekkig gerucht waarvan het bewijs nooit publiek werd gemaakt. Dat Hitler maar één testikel had zou ook zijn laag libido en afkerige houding tegenover seks verklaren. Wellicht schaamde hij zich voor zijn afwijking.

Lees verder

© 2015 - 2024 Karldelauw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Adolf Hitler: Mein KampfAdolf Hitler: Mein KampfHet boek Mein Kampf is het boek van Adolf Hitler. Hierin legt hij zijn ideeën uit over politiek, ras en de toekomst van…
Biografie: Adolf HitlerAdolf Hitler is geboren in Oostenrijk, maar was een Duitse politicus. Hij was leider van de Nationaal Socialistische Dui…
Adolf Hitler: Hitler en de NSDAPAdolf Hitler: Hitler en de NSDAPDe NSDAP was de partij waarmee Hitler steeds meer macht heeft gekregen. Of moet je zeggen dat de NSDAP de partij was die…
Hitler schedel blijkt niet echtHitler schedel blijkt niet echtHet stuk schedel dat jarenlang als een stuk van Hitlers schedel werd beschouwd, blijkt niet van Hitler te zijn maar van…
Habsburgse Nederlanden: De Tachtigjarige OorlogHabsburgse Nederlanden: De Tachtigjarige OorlogIn de vijftiende eeuw stond de Rooms Duitse keizer Karel V aan het hoofd van de Nederlanden als landsheer. Dit ging lang…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Recoloured By JMK, Without Any Rights Added To Original. (talk) 16:24, 15 June 2011 (UTC), Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://www.history.co.uk/shows/the-world-wars/articles/10-things-you-didnt-know-about-hitler
  • 10 things you didn’t know about Hitler: https://www.youtube.com/watch?v=_KGe-NDkREQ
  • http://dykn.com/hitlers-first-love-was-a-jew/
  • 10 surprising things you didn’t know about HItler: https://www.youtube.com/watch?v=CtVZNT5iN8I
  • http://allday.com/post/1173-things-you-didnt-know-about-adolf-hitler/pages/3/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Blondi
Karldelauw (124 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.