Jodendom: Wie zijn de mannen van de Grote Vergadering?

Jodendom: Wie zijn de mannen van de Grote Vergadering? De Mannen van de Grote Vergadering (Anshei Knesset HaGedola) was een ongewone groep Joodse persoonlijkheden die het Joodse leiderschap op zich namen gedurende 410 tot 310 voor de gewone jaartelling. De periode volgt op de vernietiging van de Eerste Tempel en bevat de beginperiode van de Tweede Tempel tot aan de invasie van de Grieken geleid door Alexander de Grote.

Het versterken van het Jodendom

Het doel van de Mannen van de Grote Vergadering is om de spirituele zwakte bij het Joodse Volk nieuw leven in te blazen. Oorspronkelijk verzameld door Ezra, definiëren zij het Jodendom. De Grote Vergadering kent 120 leden (later door de Knesset -Israëlisch parlement- overgenomen, maar met een geheel andere opdracht). Onder de 120 leden zijn de profeten Haggaï, Zacharia en Maleachi, alsook de wijzen Mordechia (van het Poeriem verhaal), Jehosjua (de Hoge Priester), Nechemia en Sjimon HaTzaddiek (een Hoge Priester).

In deze tijd is de Talmoed nog niet samengesteld. De Joodse leer bestaat uit de Geschreven en de Mondelinge Tora die dateren uit de tijd van Mozes. Het is onmogelijk de Schriftelijke Tora te begrijpen zonder de Mondelinge Tora.

Accurate overdracht

De Mannen van de Grote Vergadering hebben een grote bijdrage geleverd aan het in stand houden van het Joodse Volk. De mondelinge overdracht van de Joodse traditie tijdens de ballingschap is van groot belang geweest. De Misjna brengt hen grote eer. In de Ethiek van de Vaderen 1:1 staat: "Mozes ontving de Tora op de berg Sinaï. Hij bracht het over aan Jozua, Jozua aan de Ouderen, de Ouderen aan de profeten, en de profeten aan de Mannen van de Grote Vergadering..."

De inhoud van de Bijbel (Tenach)

De Mannen van de Grote Vergadering bepalen welke Joodse heilige geschriften in de Bijbel komen. Er waren honderdduizenden profeten (zowel mannen als vrouwen). Welke geschriften moeten bewaard blijven voor de toekomstige generaties? Ze komen tot de Hebreeuwse Bijbel, de Tenach, dat staat voor Tora, Nevi'iem (profeten) en Ketoeviem (geschriften).

Gebed

Het laatste dat de Mannen van de Grote Vergadering doen is het formaliseren van het gebed. Dit proces duurt tot de 2de eeuw van de gewone jaartelling, na de vernietiging van de Tweede Tempel. Gedurende de Eerste Tempel periode is het formaliseren van het gebed niet nodig omdat Gods aanwezigheid duidelijk is. Het is dan veel makkelijker om contact te hebben met God. Wanneer de Tweede Tempel er staat wordt er ook geofferd, maar de meeste Joden blijven in de Diaspora wonen en hebben dit dus niet als medium. Bovendien is de verbinding met God zwakker vanwege het ontbreken van de Ark des Verbonds.

Structuur gebed

  • Het ochtendgebed correspondeert met de Sjachariet Dienst in de Tempel;
  • Het middaggebed correspondeert met de Mincha Dienst in de Tempel;
  • Het avondgebed correspondeert met de nachtelijke plichten (Ma'ariv).

Sjemonee Esree

Het centrale stuk is de Sjemonee Esree, het Achttiende Gebed. Elke zegen is geschreven in het meervoud om de onderlingen afhankelijkheid van het Joodse Volk te benadrukken. Elke zegen heeft zijn wortels in de Tora en de Kabbala. Er is een grote mystieke diepte in het gebed. De woorden hebben dan ook grote invloed op de wereld.

Uniformeren van het Joodse Volk

Door Goddelijke inspiratie slagen de Mannen van de Grote Vergadering erin uit het as van een fysiek vernietigde natie, een spiritueel gedreven volk op te richten. Zij vormen eenheid en uniformiteit binnen het Joodse Volk, ongeacht waar ter wereld de Joden zich bevinden.

De laatst overgebleven van de Mannen van de Grote vergadering is Sjimon HaTzaddiek (de Rechtvaardige). Onder hem bereikt de Joodse bevolking 350.000 zielen in het Land Israël.
© 2008 - 2020 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Effectief en Efficient vergaderenEffectief en Efficient vergaderenVergaderen is voor velen een saaie, lange bijeenkomst en vaak ook zonder nuttige uitkomsten. Vaak is vergaderen ook meer…
Een vergadering voorzittenEen vergadering voorzittenEen vergadering voorzitten moeilijk? Nee hoor, dat valt reuze mee. Een goede voorbereiding is het halve werk. En het doo…
Vergaderingen effectief benuttenVergaderingen effectief benuttenIn Nederland wordt er heel erg veel gebruik gemaakt van vergaderingen, regelmatig zal je iemand horen praten over vergad…
De voorbereiding voor het maken van goede notulenDe notulen zijn het verslag van een vergadering. Vaak wordt deze taak nog onderschat en is het voor de notuliste een onm…

De mysteries rondom de raadselachtige sfinxenIn de grote piramidencomplexen vindt je de reusachtige sfinxen. De leeuwachtige figuren met de typische egyptische hoofd…
De Cubaanse raketcrisisDe Cubaanse raketcrisis of Cuba-crisis in 1962 was het dieptepunt in de Koude Oorlog en de bracht de wereld aan de rand…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hurk, Pixabay
  • Rabbijn Ken Spiro - 'Crash Course in Jewish History'

Reageer op het artikel "Jodendom: Wie zijn de mannen van de Grote Vergadering?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Etsel
Laatste update: 04-07-2018
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!