Joodse identiteit: Ontstaan van het Joodse volk

Joodse identiteit: Ontstaan van het Joodse volk Het Joodse volk stamt af van de aartsvaders Abraham, Izaäk en Jakob en de aartsmoeders Sara, Rebekka, Rachel en Lea. Hun nakomelingen kwam ongeveer 3500 jaar gelden in Egypte terecht. Daar werden ze op den duur als slaven behandeld. Daarna werden ze door God bevrijd. Onder leiding van Mozes kwam het volk in de Sinaï woestijn. Daar ontvingen ze de Tora. Met de Tora moesten de Joden een voorbeeld worden voor de rest van de wereld en over de Ene God onderwijzen.

Wanorde in de stad

Ergens op aarde was een stad waar totale wanorde heerste. De stad had geen contact met de buitenwereld. Er werd alleen maar gelogen, bedrogen, gestolen, gevochten en gedood. Het recht van de sterkste gold.

Op een dag kwam een onderzoeksteam naar de onbekende stad. Nog voor ze de stad binnenkwamen werden ze beschoten. Ze gingen snel weer weg en melden de koning wat er aan de hand was. De koning schrok en besloot maatregelen te nemen. De stad moest weer bewoonbaar worden.

Veertig dagen en nachten dacht de koning over het probleem na. Toen kwam hij met gedragsregels voor de mensen in de stad. Maar zouden de mensen deze regels willen opvolgen?

De koning besloot om één gezin eruit te kiezen om als voorbeeld gezin te functioneren. Wanneer zij het goede voorbeeld zouden geven, dan zou de rest wel volgen. Een adviseur van de koning ging met een gepantserde auto naar de stad en vroeg via een megafoon of er een gezin bereid was de gedragsregels op te volgen. Vele gezinnen wezen het voorstel af. Toen kwam de adviseur bij het laatste gezin terecht, de familie Cohen. Deze familie was bereid de regels te bestuderen en na te leven en ze door te geven aan de rest van de inwoners.

De adviseur waarschuwde de familie Cohen dat ze het wel lastig zullen krijgen. De andere gezinnen zullen een hekel aan hen krijgen. En het zal lang duren voordat de rest van de inwoners de wetten zullen accepteren. Desondanks koos de familie Cohen voor deze verantwoordelijke taak.


Joodse identiteit: De uitverkiezing op Sinaï

Op de Sinaï gaf God de wetten aan de Joden. Zij moesten deze naleven en als voorbeeld dienen voor de rest van de wereld. Doordat de Joden deze verantwoordelijkheid op zich namen werden ze het 'uitverkoren volk'. Dat betekent dus dat ze een taak hadden om God te dienen; het wil niet zeggen dat ze beter zijn dan andere volkeren.

Waarom koos God voor het Joodse volk die net uit de slavernij kwam en een zware woestijn reis achter de rug had? Waarom deze zeer grote verantwoordelijkheid? Misschien waren de Joden onder de indruk van de grote wonderen die God had verricht. Of misschien voelden de Joden aan dat dit het juiste was om te doen.

Joodse identiteit: Waarom het Joodse Volk?

Menig ander volk heeft zich afgevraagd waarom juist de Joden het Uitverkoren Volk werden. Waarom zij niet? Er zijn in het Jodendom drie verklaringen voor:
  1. Het Joodse Volk koos hiervoor omdat Abraham hun voorvader was.
  2. De andere volkeren wezen de Tora af vanwege de grote verantwoordelijkheid en de negatieve gevolgen van vervolgingen.
  3. Het Joodse volk was noch sterk, noch rijk, noch invloedrijk. Zo kon het succes toegeschreven worden aan God en de Tora en niet aan de sterke invloed van de Joden zelf.

Het geloof in Eén God

De Joden introduceerden het geloof in Eén God. Dat was in die tijd heel erg moeilijk, omdat de mensen juist vele goden aanbaden. Toch stelden de Joden dat er maar Eén God is voor alle mensen. Deze heeft alles geschapen. Het geloof in Eén God wordt monotheïsme genoemd.

Welke rol hebben de Joden in de wereld?

De opdracht is simpel: het onderwijzen in de Ene God. Dit kan op twee manieren:
  1. Het verspreiden van het monotheïsme.
  2. Het naleven van de Tora. Zo wordt het Joodse Volk als een "licht onder de volkeren".

Hoe meer Joden zich aan de wet houden hoe groter de invloed is op de rest van de wereld. Vandaar dat het belangrijk is dat ALLE Joden volgens de Tora leven.
© 2009 - 2023 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Joodse identiteit: behoren tot Am Jisraeel / het Joodse volkJoodse identiteit: behoren tot Am Jisraeel / het Joodse volkHet Joodse volk heet in het Hebreeuws 'Am Jisraeel'. De Joden werden na de ontvangst van de Tora een volk. Ze gingen in…
Joodse identiteit: waarom wordt een Jood 'Jood' genoemd?Er zijn vele namen die in het Jodendom gebruikte worden. Israël, Jacob, Efraïm, om er een paar te noemen. Maar waarom bl…

Melissae folium 100 jaar geledenIn de apothekersboeken van 100 jaar geleden en ook in de moderne monografieën werden en worden de stoffen besproken die…
Geschiedenis van Vilnius - tussen Oost en WestGeschiedenis van Vilnius - tussen Oost en WestVilnius, de hoofdstad van Litouwen, kent een veelbewogen geschiedenis. Hoe het allemaal begon met een huilende ijzeren w…
Bronnen en referenties
Jehoeda (522 artikelen)
Laatste update: 07-07-2022
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.