Geschiedenis van vuurwerk

Eeuwenlang ging men er vanuit dat het de Chinezen waren die het vuurwerk uitgevonden hadden. Op het moment gaat men er van uit dat het vuurwerk afkomstig van China is voortgekomen uit een ontdekking in de Bengalen. De Bengalen staat tegenwoordig bekend als Bangla Desh. Men weet niet precies hoe het ontdekt is. Geleerden gaan er van uit dat het gebeurt is tijdens het koken van voedsel op een houtvuur.

Vuurwerk

Eeuwenlang ging men er vanuit dat het de Chinezen waren die het vuurwerk uitgevonden hadden. Op het moment gaat men er van uit dat het vuurwerk afkomstig van China is voortgekomen uit een ontdekking in de Bengalen. De Bengalen staat tegenwoordig bekend als Bangladesh. Men weet niet precies hoe het ontdekt is. Geleerden gaan er van uit dat het gebeurt is tijdens het koken van voedsel op een houtvuur. Bij het koken werd zout gebruikt maar dit was schaars in die tijd. Daardoor gebruikte men ook wel eens Salpeter. Er wordt van uit gegaan dat er iets van dat salpeter op het smeulende houtskool terecht is gekomen. Hierdoor kwamen de Bengalen erachter dat salpeter dus ook voor andere doeleinden gebruikt kon worden.

Vuurwerk naar Europa

Hoe men er ook achter is gekomen, het is wel zeker dat aan het begin van onze jaartelling vuurwerk in China werd gebruikt bij religieuze en wereldse feesten en om niet te vergeten, boze geesten te verdrijven. Het zou nog eeuwen duren voordat Europa achter het bestaan van vuurwerk zou komen. Pas na de 13e eeuw kwam deze kennis ook in Europa terecht. In Europa echter werd het vuurwerk niet gebruikt om boze geesten te verjagen, maar liever de vijand.

Vuurwerk tegenwoordig

Het vuurwerk van tegenwoordig word niet meer gebruikt als een wapen tegen de vijand. Hiervoor hebben we nu springstof, kogels en andere dodelijke dingen. Tegenwoordig wordt vuurwerk vooral gebruikt om het nieuwe jaar in te luiden. Dit stamt nog steeds af van de Chinezen die vuurwerk gebruikten om de boze geesten te verjagen. Op deze manier hopen mensen dat ze een goed en gelukkig jaar in treden. Vuurwerk heb je in allemaal soorten en maten. Je hebt bijvoorbeeld vuurpijlen die hoog de lucht in schieten en vervolgens in prachtige kleuren uit elkaar spatten en de rotjes die alleen maar hard uit elkaar knallen.

Verschillende soorten modern vuurwerk

Tegenwoordig heb je een heleboel verschillende soorten siervuurwerk. Een aantal voorbeelden hiervan zijn;

Vuurpijlen

Vuurpijlen zijn pijlen die de lucht in schieten en vervolgens in 1 of meerdere kleuren explodeert.

Rotjes

Rotjes steek je aan waarna ze uit elkaar spatten in een harde knal.

Chinese Rol

Chinese Rollen zijn lange rijen met kleine rotjes die snel achter elkaar aan exploderen, ook wel duizendklappers genoemd.

Romeinse Kaarsen

Uit Romeinse kaarsen schieten gekleurde bollen die in de lucht alweer doven.

Gillende Keukenmeiden

Deze kleine mini pijltjes schieten weg met een harde gil, soms gevolgd door wat geknetter.

Potten

Potten zijn grote bakken met meestal veel vuurpijlen erin, deze pot steek je aan waarna er een bepaalde hoeveelheid pijlen de lucht in schiet.

Tolbloemen

Tolbloemen draaien hard rond op de grond en veranderen steeds van kleur.
© 2009 - 2020 VMusic, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Waarom steken we met oud en nieuw vuurwerk af?We steken allemaal elk jaar met oud en nieuw vuurwerk af. Waarom steken we vuurwerk af en hoe is vuurwerk ontstaan?
Braintraining bij dementie: Oud- en NieuwjaarsquizBraintraining bij dementie: Oud- en NieuwjaarsquizActiviteiten voor ouderen met een vorm van dementie zoals Alzheimer, zijn van groot belang voor hun welzijn. Activiteite…
Oud en nieuw: geschiedenis, tradities en gebruikenNieuwjaar is de dag waarop in de Westerse landen het begin wordt gevierd van het nieuwe jaar. De jaarwisseling staat bol…
Vuurwerk, wees voorzichtigVuurwerk, wees voorzichtigBinnenkort is het weer oud en nieuw en gaat er veel vuurwerk de lucht in. Dit is natuurlijk prima. Maar hoe kan je nou v…

Koriander, een carminativum en meerKoriander, een carminativum en meerKoriander is een kruid dat al in bijbelse geschriften wordt genoemd. In Exodus wordt manna vergeleken met koriander: 'En…
Fuchs en De Historia StirpiumIk heb zelf de eer en het genoegen een facsimile uitgave van 'De Historia stirpium commentarii insignes' van Leonhart Fu…
Bronnen en referenties
  • www.wikipedia.org

Reageer op het artikel "Geschiedenis van vuurwerk"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: VMusic
Laatste update: 16-12-2009
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!