Het Ottomaanse Rijk - Een rijk van drie continenten

Het Ottomaanse Rijk - Een rijk van drie continenten Het Ottomaanse Rijk was een reusachtig rijk heersend over drie continenten. Het werd gesticht door Osman I in 1299 en hield het tot 1922 vol. Het rijk was een opvolger van het Seldjoeken-Rijk dat ook een Turks rijk was. Het rijk heerste van de 14e tot 20e eeuw. Het heerste namelijk 6 eeuwen lang.

Het Ottomaanse Rijk

Het Ottomaanse Rijk was een Tukrse rijk dat heerste over Noord-Afrika, Europa en Azie. Het werd oorspronkelijk gesticht door Osman I als Osman Beyligi. Later is het gegroeid tot een wereldmacht. het Ottomaanse rijk was een Kalifaat, dus het was een Islamitische Rijk. Het had een Islamitische staat maar ook niet-moslims leefden in vrede onder de leiding van de Moslims.

De Stichting van het Rijk

De Sjeldjoeken versloegen de Byzantijnen bij de slag bij Manzikert. Anatolië was veroverd door de Turken. Nadat ook het Seldjoeken Rijk verviel, werd Anatolië gedeeld in verschillende "Beyliks", wat een turkse term is. Een daarvan was Osman Beyligi, waar Osman I de leider van was. Hij was een stichter van een klein Beylik maar zijn Beyilk zou later de grootste wereldmacht ooit worden.

De Groei

het rijk begon met een kleine emiraat te veroveren in Klein-Azië door Osman I. De ligging van dat emiraat had zowel voordelen als nadelen. Het nadeel is dat het vlakbij de machtcentrum lag van de Byzantijnen, die nog niet helemaal verlaan waren. het voordeel daarentegen is dat het op een goede handelsroute ligt. De eerste hoofdsteden waren Sogut, Bursa en Edirne. Osman verenigde eerste de Sjeldjoekenstaatjes in Anatolië, dan staken ze over naar de Balkan waar ze de Serviërs en Bulgaren verslaan. In de Slag op het Merelveld in Kosovo (1389) werden de Serviërs verslagen, maar werd sultan Murad gedood.De overwinning was niet zeker maar een grote deel van de Balkan was nu van Het Ottomaanse Rijk. Nu was het doel Constantinopel, het centrum van drie continenten.

Een Nederlaag

In 1400 bezette het rijk over heel Balkan en heel Anatolië. Maar het werd aangevallen door Timoer Lenk, ze werden zelfs verslagen. In 1402 versloegen de Byzantijnen de Ottomanen bij de slag bij Ankara. Sultan Beyazid I was gevangengenomen. De blijdschap van de Byzantijne duurde want Mehmed I wist het Rijk weer te verenigen.

Fatih Sultan Muhammed(Mehmed II)

Fatih Sultan Muhammed, bekend als Fatih Sultan Mehmet, wist de grootste doel, Constantinopel, te veroveren in 1453. Constantinopel werd Istanboel en de Byzantijnen werden definitief verslagen. Dit was het begin van een nieuw tijdperk, de Nieuwe Tijd. Het Oost-Romeinse Rijk werd vervallen. De nieuwe hoofdstad van het Ottomaanse Rij werd dus Istanboel.

Het Einde van Het Rijk

Vele machtige Rijken zoals Rusland, Engeland verklaarden oorlog tegen de Ottomanen. Het Ottomaanse Rijk werd gedwongen de Balkan-landen op te geven. Na de ruzie met ook de Arabieren speelde ze het Midden-Oosten ook kwijt. Iedereen profiteerde van de afgang van het Rijk. Als laatste werd er om het hedendaagse Turkije en de besturingsvorm Het Kalifaat gevochten. Het Kalifaat mocht niet verdwijnen omdat het dé staat was van de Moslims. De Turken wisten te winnen van Engeland en Turkije was beschermd. Kemal Ataturk, stichter van het hedendaagse Turkije was nu aan het hoofd van de staat. Maar er gebeurde iets bijzonders. Hoewel er zoveel gevochten werd om het Kalifaat en hoewel de overwinnig van Ataturk was schafte Ataturk zelf het Kalifaat af. Vele mensen werden geëxecuteerd door Ataturk omdat ze in opstand kwamen tegen hem.
© 2007 - 2020 Ibowts, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Reformist Rashid RidaRashid Rida was een van de grote Islamitische geleerden uit het begin van de twintigste eeuw. Hij had een grote invloed…
Cumalıkızık: een Turks dorpCumalıkızık is een 700 jaar oud dorp waar de Ottomaanse architectuur het straatbeeld bepaalt. De straatje…
De moskee: Een belangrijk symbool van de islamEen moskee is een plek waar moslims hun god aanbidden. Sommige moskeeën zijn ook plaatsen waar moslims samen komen en di…
Geschiedenis, heden en toekomst van de islam in EuropaGeschiedenis, heden en toekomst van de islam in EuropaDe islam heeft binnen Europa een geschiedenis, die terugloopt tot 711. Vanaf dat jaar is dit nogal jonge geloof op het c…

Egypte, Dal der KoningenRuim 3000 jaar geleden was Thebe in Egypte een bloeiende stad. Hier verkeerden namelijk de farao´s die met hun vermogen,…
Het Abbasiden Rijk (750-1258)De Abbasiden namen de macht over van de Omayyaden in 750 en dit werd het begin van een gouden tijdperk voor de Islamitis…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Het Ottomaanse Rijk - Een rijk van drie continenten"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Herman Bos, 25-01-2012 16:41 #1
Graag zou ik van u weten of er een boek is uitgegeven wat niet al te uitvoerig het ontstaan.voortbestaan en ondergang van het OTTOMAANSE RIJK beschrijft.

Eventueel een reeds gebruikt exemplaar

M. vr. gr.

Infoteur: Ibowts
Gepubliceerd: 11-10-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 1
Schrijf mee!