InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Geschiedenis > Koninginnedag, Walpurgisnacht, 1 mei, 4 mei, 5 mei

Koninginnedag, Walpurgisnacht, 1 mei, 4 mei, 5 mei

Koninginnedag viel in Nederland op 30 april. Koningin Beatrix, die op 31 januari jarig is, heeft deze feestdag ingesteld bij haar inauguratie in 1980. Haar moeder, Juliana, was op die dag jarig. In Nederland was die dag een vrije dag voor scholen en bedrijven. Koningin Beatrix bezocht dan elk jaar twee gemeenten in een provincie met haar hele familie. In veel steden werden vrijmarkten gehouden. Op veel plaatsen waren feesten en werd vuurwerk afgestoken. De traditionele drank was oranjebitter.

Walpurgisnacht

De nacht van 30 april op 1 mei wordt Walpurgisnacht genoemd.
Walpurgis was een non, een nicht van de heilige Bonifacius. Samen met dertig andere nonnen bracht zij in 746 een bezoek aan haar oom Bonifacius in Duitsland. Duitsland was toen nog heidens. Zij vestigde zich in Heidenheim, stichtte een klooster Benedictinessen en werd daar abdis.
Walpurgis kon ziekten genezen en bestreed tovenarij, toen nog aan de orde van de dag. Zij werd de patroonheilige (patrones) van de producten van de aarde: graan, groente, fruit. Zij werd aangeroepen bij ziekten en pijn. (Onder katholieken werden heiligen aangeroepen tijdens gebed om hen te helpen in tijden van moeilijkheden en pijn).
Men was in de middeleeuwen bang dat heksen hun toverkunsten zouden gebruiken om schade toe te brengen aan het land en het vee. In de Wapurgisnacht stak men toen grote vuren aan om de heksen te verdrijven.

Regen in Sint-Walpurgisnacht heeft steeds de kelders vol gebracht.

1 mei

In de Romeinse tijd werd op 1 mei geofferd aan de godin Flora. Er werd een groot bloemenfeest gehouden. 1 mei luidde de lente in, het groeiseizoen van alle gewassen.
In veel Europese landen werden meibomen neergezet op de dorpspleinen. Daar omheen werd gedanst en gezongen.
De meiboom werd en wordt vaak door jonge mannen opgericht in de nacht van 30 april op 1 mei. Het was/is een kale boomstam die werd/wordt versierd met bloemen, linten en fruit. Jongeren gebruikten de nacht om er omheen te dansen. Vroeger werden de meinachten gebruikt om een levenspartner te kiezen. Jonge mannen zetten een boompje of tak voor het huis van meisjes. Een dennentak was een liefdesverklaring.
Meiboompjes werden ook geplant voor het huis van notabelen.
Er waren ook zogenaamde vrijstermarkten. Jonge meisjes paradeerden dan gezamenlijk door het dorp.
Meimaand is voor de katholieken ook Mariamaand. In de meimaand werden bedevaarten gehouden naar de Mariaplaatsen, bijvoorbeeld naar Onze Lieve Vrouw van Den Bosch of naar Onze Lieve Vrouw van Scherpenheuvel
In 1889 werd 1 mei afgeroepen tot "Dag van de Arbeid". Dit gebeurde tijdens het Internationaal Socialistisch Congres in Parijs. De socialisten komen sindsdien bij elkaar op 1 mei. De Internationale, hét socialistische lied, wordt dan altijd gezongen.

4 mei

In 1946 was de eerste nationale dodenherdenkingsdag. Op 4 mei werd stilgestaan bij de vele doden die gevallen zijn in de Tweede Wereldoorlog. Sindsdien worden nog steeds elke 4de mei twee minuten stilte in acht genomen voor de overledenen.
Mensen wordt gevraagd om waar dan ook ze op dat moment zijn, twee minuten te denken aan de verschrikkingen van die oorlog. Bij het monument in de Scheveningse duinen, waar vele verzetsmensen uit de oorlog door de Duitsers zijn geëxecuteerd, wordt de klok geluid en een toespraak gehouden ter herinnering. Bij vele graven en monumenten worden op 4 mei bloemen gelegd.

5 mei

Op deze dag werd Nederland in 1945 bevrijd van de Duitse bezetting en overheersing.
Vlak na de oorlog werd deze dag jaarlijks intensief gevierd. Winkels, bedrijven, scholen, iedereen was vrij op die dag. Later bleef de dag bekend, maar werden er steeds minder feesten aan verbonden. In 1991 heeft de Nederlandse overheid besloten om van 5 mei weer een nationale feestdag te maken. Vanaf die tijd wordt 5 mei weer jaarlijks gevierd. Bedrijven worden niet verplicht tot sluiting, eenieder mag zelf besluiten wat te doen. Scholen hebben wel een vrije dag, meestal gekoppeld aan koninginnedag, de meivakantie.

Heren en aprillen bedriegen wie zij willen
Vrouwen en aprillen hebben beide hun grillen.

Lees verder

© 2012 - 2019 Wilvdvleuten, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Meifeesten en Lentefeesten met vruchtbaarheidssymboliekMeifeesten en Lentefeesten met vruchtbaarheidssymboliekDe datum 1 mei is vooral bekend als De Dag van de Arbeid. Die dag is een feestdag van de socialistische en communistisch…
Een meiboom zetten is een oud gebruikEen meiboom zetten is een oud gebruikEen meiboom is een omgezaagde boom die naast een nieuw te bouwen huis of stal wordt neergezet, waar het dak nog niet opz…
Nederlandse vlaginstructiesNederlandse vlaginstructiesIndien je de vlag van Nederland wilt gebruiken moet u voldoen aan vlaginstructies welke geldt voor rijk, provincie en ge…
Koninginnedag wordt Koningsdag: de oorsprong van dit feestKoninginnedag wordt Koningsdag: de oorsprong van dit feestZonder dat iemand het vermoedde kwam er op 30 april 2012 een eind aan een jaarlijks terugkerend volksfeest, die dag werd…
Zwarte KoninginnedagZwarte KoninginnedagNederland is op 30 april 2009 wakker geschrokken uit een koninklijk sprookje. De dag begon prachtig. De lucht was strale…
Bronnen en referenties
  • Van Allerheiligen tot sint juttemis,
  • I. van Eijk

Reageer op het artikel "Koninginnedag, Walpurgisnacht, 1 mei, 4 mei, 5 mei"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Wilvdvleuten
Laatste update: 01-05-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!