Troonswisseling: Aftreden van koningin Beatrix in 2013

Troonswisseling: Aftreden van koningin Beatrix in 2013 In een toespraak op 28 januari 2013 deed koningin Beatrix de aankondiging dat zij op 30 april zou aftreden. Daarmee wisselt de troon van Beatrix naar haar zoon Willem-Alexander die vanaf dat moment koning van Nederland zal zijn. Wat houdt deze troonswisseling in? Wat verandert er?

Nederland, een koninkrijk

Tweehonderd jaar geleden werd Nederland een koninkrijk, ofwel monarch. Dit gebeurde na het verslaan van Napoleon in eind 1813, toen Nederland zijn vrijheid terugkreeg. De eerste was Prins van Oranje, Willem Frederik van Oranje-Nassau. Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat uit vier landen: Nederland, gemeenten in de Caraïben (Saba, Sint Eustatius, Bonaire) en de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

Troonswisseling

Bij een troonswisseling wordt door de koning(in) op dat moment afstand gedaan van de troon. Dit wordt ook wel de abdicatie genoemd. Tegelijkertijd treedt een nieuwe koning(in) aan en deze wordt dan ingehuldigd als zijnde de nieuwe koning(in) van het land. Dit zal op 30 april 2013 plaatsvinden voor koningin Beatrix der Nederlanden (abdicatie) en haar oudste zoon Willem-Alexander (inhuldiging).

Een eerdere troonswisseling vond plaats toen op 30 april 1980 Beatrix werd ingehuldigd als koningin in opvolging van haar moeder Juliana. Juliana deed dit toen zij 71 werd, Beatrix doet het na haar 75e verjaardag (op 31 januari 2013 wordt zij 75).

Na Willem-Alexander volgen prinses Catharina-Amalia, prinses Alexia en prinses Ariana in de lijn.

Gebruiken en plechtigheden

Voor de troonswisseling is het gebruik om dit te laten plaatsvinden in de hoofdstad van Nederland (Amsterdam). Dit is dan ook conform de Nederlandse Grondwet en staat zo aangegeven in artikel 32. De troonswisseling begint uiteraard met het afstand nemen van de troon door de huidig regerende koning(in), gevolgd door de inhuldiging van de ander.
 1. Ondertekening Akte van Abdicatie door aftredende koningin;
 2. Ondertekening Akte van Abdicatie door de nieuwe koning;
 3. Voorlezen van akte door directeur van het Kabinet der Koningin;
 4. Drukken van koninklijke stempel op akte;
 5. Voorstellen van Willem-Alexander als nieuwe koning op het paleisbalkon
 6. Korte toespraak door Willem-Alexander;
 7. Inhuldiging van koning in de Nieuwe Kerk.

Akte van Abdicatie

De akte wordt ondertekend in de Mozeszaal van het Paleis op de Dam, waarbij ook de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer aanwezig zullen zijn, evenals de Rijksministerraad, de vice-president van de Raad van State en de overige koninklijke familieleden. Vanaf het moment van ondertekening is Willem-Alexander niet langer prins maar Koning der Nederlanden.

Met de akte krijgt Willem-Alexander nieuwe titels toegekend:
Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg, Graaf van Katzenelnbogen, Graaf van Vianden, Graaf van Diez, Graaf van Spiegelberg, Graaf van Buren, Graaf van Leerdam, Graaf van Culemborg, Markies van Veere en Vlissingen, Baron van Breda, Baron van Diest, Baron van Beilstein, Baron van de stad Grave en het Land van Cuijk, Baron van IJsselstein, Baron van Cranendonck, Baron van Eindhoven, Baron van Liesveld, Vrijheer van Ameland, Heer van Borculo, Heer van Bredevoort, Heer van Lichtenvoorde, Heer van 't Loo, Heer van Geertruidenberg, Heer van Klundert, Heer van Zevenbergen, Heer van Hooge en Lage Zwaluwe, Heer van Naaldwijk, Heer van Polanen, Heer van Sint-Maartensdijk, Heer van Soest, Baarn en Ter Eem, Heer van Willemstad, Heer van Steenbergen, Heer van Montfort, Heer van Sankt Vith, Heer van Bütgenbach, Heer van Dasburg en Erf-Burggraaf van Antwerpen.

Inhuldiging in de Nieuwe Kerk

De Nieuwe Kerk is ook gelegen aan de Dam. Hier wordt de koning, gekleed in rokkostuum met mantel van hermelijnenbont, ingehuldigd. Enkele voorwerpen zijn gebruikelijk bij de inhuldiging:
 • De Nederlandse Grondwet (boek);
 • Een kroon: symbool voor waardigheid;
 • Een scepter: symbool voor gezag;
 • Een rijksappel: symbool voor het grondgebied;
 • Rijkszwaard: symbool voor macht (vastgehouden door hoge militair);
 • Rijksstandaard met Nederlands wapen (vastgehouden door hoge militair).

De prins zweert tijdens de ceremonie aan de Grondwet en zweert trouw aan de vervulling van zijn ambt.

De eed

"Ik zweer aan de volkeren van het koninkrijk dat ik het statuut voor het koninkrijk en de Grondwet steeds zal onderhouden en handhaven. Ik zweer dat ik de onafhankelijkheid en het grondgebied van het koninkrijk met al mijn vermogen zal verdedigen en bewaren; dat ik de vrijheid en de rechten van alle Nederlanders en alle ingezetenen zal beschermen, en tot instandhouding en bevordering van de welvaart alle middelen zal aanwenden welke de wetten mij ter beschikking stellen, zoals een goed en getrouw koning schuldig is te doen. Zo waarlijk helpe Mij God almachtig!"

Veranderingen na de troonswisseling

Nieuwe koning

De grootste verandering is natuurlijk dat in plaats van een koningin er nu een koning regeert. In plaats van Beatrix zal nu voortaan Willem-Alexander verschijnen met zijn vrouw Máxima en hun drie dochters. Willem-Alexander is dan het nieuwe staatshoofd. Beatrix heeft 32 jaar en 9 maanden op de troon gezeten.

Nieuwe koningin

Met de inhuldiging van Willem-Alexander als koning wordt Máxima de nieuwe koningin van Nederland. Dat maakt de drie dochters vanzelfsprekend ook tot prinsessen van Oranja, en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Catharina-Amalia tot Prinses van Oranje. Het gezin zal uiteindelijk naar Paleis Huis ten Bosch in Den Haag verhuizen.

Koningsdag

Tot en met 2013 werd Koninginnedag gevierd op 30 april. Dit heet niet langer meer Koninginnedag wanneer Willem-Alexander regeert, maar zal Koningsdag heten en worden gevierd op 27 april, de verjaardag van Willem-Alexander. Dit werd bekend gemaakt op de maandagavond na het bekendmaken van de terugtreding van koningin Beatrix. De eerste Koningsdag zal worden gevierd in Amstelveen en De Rijp.

Speciale postzegel

PostNL zal een speciale postzegel laten afdrukken met zowel Beatrix als Willem-Alexander erop af geprint.

Geen Willem

Willem-Alexander wil zijn naam niet in laten korten tot Willem IV.
© 2013 - 2020 Moneyq89, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Aftreden Koningin Beatrix na 33 jaar op de troonnieuws uitgelichtAftreden Koningin Beatrix na 33 jaar op de troonOp maandag 28 januari 2013 liet Koningin Beatrix weten dat zij op dinsdag 30 april 2013 afstand zou nemen van de troon.…
Koningin Beatrix de troonswisselingKoningin Beatrix de troonswisselingOp 30 april 2013 vond een troonswisseling plaats. Koningin Beatrix trad af ten gunste van haar zoon Willem-Alexander. Be…
Koning en Koningin doen kennismakingstourKoning en Koningin doen kennismakingstourDe koning en koningin maakten na de inhuldiging van de koning in hun nieuwe hoedanigheid kennis met hun land en het Nede…
Koninklijke vernoemingen in NederlandKoninklijke vernoemingen in NederlandHet is gebruikelijk dat in Nederland de namen van de leden van het koninklijk huis gebruikt worden voor de naamgeving va…

Beatrix Omstreden staatsieportret van Anton VerheyBeatrix Omstreden staatsieportret van Anton VerheyIn 1980 werd er een staatsieportret van toenmalig Koningin Beatrix geschilderd dat niet bij iedereen in de smaak viel. H…
Koning - Nationaal Comité Inhuldiging en kroningsfeestKoning - Nationaal Comité Inhuldiging en kroningsfeestDe inhuldiging van koning Willem-Alexander gaat gepaard met diverse feestelijkheden. Begin februari 2013 benoemt ministe…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org
 • http://nos.nl/

Reageer op het artikel "Troonswisseling: Aftreden van koningin Beatrix in 2013"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Moneyq89
Gepubliceerd: Februari 2013
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Koningshuis
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!