Koning Willem-Alexander waterproject – Mitspe Ramon Israël

Koning Willem-Alexander waterproject – Mitspe Ramon Israël Z.K.H. Koning Willem-Alexander houdt zich al jaren bezig met het watermanagement om de problematiek rond waterbeheer in de wereld aan te pakken. In verband met de kroning van prins Willem-Alexander tot koning op 30 april 2013 komt het Joods Nationaal Fonds met een waterproject in Mitspe Ramon dat de naam krijgt: Het Koning Willem-Alexander Waterproject. Het project bestaat uit een waterresservoir van 160 miljoen liter water per jaar; pijpleidingen en systemen voor druppel irrigatie, groen ontwikkeling rondom Mitspe Ramon, wijngaarden en olijfboom plantages, een park ter ere van het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden.

Het Joods Nationaal Fond en het Koningshuis

De Koninklijke familie is al jarenlang betrokken bij projecten van het Joods Nationaal Fonds (JNF) in Israël. Deze projecten hebben als doel het ontwikkelen en leefbaar maken van Israël voor al zijn bewoners. Er zijn sinds 1970 drie wouden vernoemd naar leden van het koningshuis:
  • Koningin Wilhelmina Woud (1970) – naar aanleiding van 25 jaar bevrijding en de 90ste geboortedag van Koningin Wilhelmina.
  • Koningin Juliana Woud (1974) – ter gelegenheid van de 65ste verjaardag van Koningin Juliana op 30 april 1974. Later werd het woud officieel geopend door Prinses Beatrix en Prins Claus.
  • Koningin Beatrix Woud (1980) – ter ere van de kroning van Koningin Beatrix. Prinses Juliana en Prins Bernhard hebben voor hun dochter een boom geplant.
  • Het Koning Willem-Alexander Waterproject (2013) – ter ere van de kroning van Koning Willem-Alexander.

Mitspe Ramon in de Negev Woestijn

Mitspe Ramon is begin jaren' 50 in de Negev woestijn opgericht. Het ligt 50 kilometer ten zuiden van Beer Sheva. In de zomer kan de temperatuur boven de 40 graden Celsius oplopen. De kleine gemeenschap heeft ongeveer 5000 inwoners. Hiervan is 10% werkloos.

De Negev woestijn beslaat meer dan de helft van Israël. Met uitzondering van Beer Sheva wonen niet veel mensen in het zuiden van Israël (ruim 800.000). Maar degenen die er wonen trotseren de hitte en de droogte. Dankzij druppel irrigatie weten ze verschillende plekken in de woestijn tot leven te brengen. Er moet zelfs kostbaar drinkwater gebruikt worden om gewassen te bevloeien. Dit gebeurt ook in Mitspe Ramon.

De Negev Woestijn

Legenda
A. Mitspe Ramon
B. Beer Sheva
C. Dimona
D. Dode Zee

Waterproject Mitspe Ramon

De kroning van prins Willem-Alexander tot koning vindt het Joods Nationaal Fond een mooie gelegenheid om in Israël een waterproject te ontwikkelen. Nederland en water horen onlosmakelijk bij elkaar. En in Israël heeft men inmiddels zoveel ervaring opgedaan om zuinig met water om te gaan dat veel landen in de wereld van die kennis kunnen profiteren. Nederland en Israël zijn dus wat water betreft toonaangevend in de wereld. Koning Willem-Alexander heeft inmiddels ook veel deskundigheid in huis op het gebied van water.

Het waterproject in Mitspe Ramon is opgezet om water uit de omgeving zo goed mogelijk te gebruiken. Dankzij gerecycled water is landbouw en groen ontwikkeling mogelijk. Doel van het Koning Willem-Alexander waterproject is om een groen, vruchtbaar gebied midden in de woestijn te realiseren.

Bidden voor het Koningshuis

De band tussen de Joodse gemeenschap in Nederland en het Koninklijk Huis is heel hecht. Dat blijkt wel uit de diverse JNF projecten die we eerder hebben genoemd. Voor het Koningshuis bestaat ook een speciaal Joods gebed dat in het Joodse gebedenboek (Siach Jitschak) is opgenomen. De tekst hiervan luidt als volgt (Koning Willem-Alexander als staatshoofd):

Moge de Koning aller koningen in Zijn barmhartigheid hem een leven schenken, waarin Hij hem zal behoeden en beschermen tegen ellende, verdriet en tegenslag, moge Hij alle moeilijkheden die van buitenaf door tegenstanders mochten komen voor hem tot een gunstige oplossing brengen.

Moge de Koning aller koningen, hem, zijn adviseurs en zijn ministers van een oprechte, rechtvaardige en goede gezindheid tegenover ons en tegenover heel Israël doen zijn. Moge in hem en in onze dagen Jehoeda de goddelijke hulp ontvangen, zodat Israël veilig kan wonen en moge van Tsion de Verlosser komen, zo moge het Uw wil zijn. Zeggen wij hierop: Amen.

Lees verder

© 2013 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Toerisme Israël: Boven Galilea – omgeving Karmiel en MeronBelangrijke toeristische trekpleisters in Boven Galilea. We besteden o.a. aandacht aan het Meron Natuurreservaat (met o.…
Beatrix – Vrijvrouwe van Ameland met Fries bloedPrinses Beatrix heeft Fries bloed in de aderen. De vorstin erfde de titel Erf- Vrijvrouwe van Ameland van Johan Willem F…

Activiteiten en spelletjes met KoningsdagActiviteiten en spelletjes met KoningsdagKoningsdag is de nationale feestdag waarop de verjaardag van de Koning wordt gevierd. Sinds 2014 heet de dag Koningsdag…
Koningin Beatrix en een Koninklijk bord bij haar abdicatieKoningin Beatrix en een Koninklijk bord bij haar abdicatieKoningen en koninginnen, abdicaties en troonswisselingen zijn gelegenheden waarbij plateelschilders borden beschilderen…
Bronnen en referenties
  • JNF
  • Siach Jitschak – gebedenboek
Jehoeda (816 artikelen)
Laatste update: 10-07-2022
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Koningshuis
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.