InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Koningshuis > Bekijk de genomineerde jurken van Máxima
nieuws uitgelicht

Bekijk de genomineerde jurken van Máxima

Bekijk de genomineerde jurken van Máxima Twee jurken die koningin Máxima aan had gedurende de troonswisseling op 30 april maken kans op een onderscheiding van de Dutch Design Awards op 19 oktober. Hoe zien deze japonnen eruit? Uit welke materialen bestaan ze? Leer meer over de ontwerper Jan Taminiau en welke andere ontwerpers Máxima veel draagt. Ook de Dutch Design Awards komen aan bod!

De japonnen van Máxima tijdens de troonwisseling

Zowel de blauwe japon met cape die Máxima aanhad tijdens de troonwisseling als de rode feestjapon met stola die Máxima aanhad tijdens de vaart over het IJ zijn genomineerd. Beiden japonnen zijn ontworpen door Jan Taminiau. Naast deze beiden jurken verscheen Koningin Máxima die dag op het diner in vintage Valentino en in een ontwerp van modehuis Natan tijdens de balkonscène.

Met name de blauwe japon die Máxima droeg tijdens de kerkdienst is inmiddels wereldberoemd. De jurk is een sierlijke koningsblauw, royal blue, met rechte schouders. Het silhouet van Máxima kwam bijzonder goed uit door de moderne en slanke snede. De jurk is gemaakt van crêpe (een soort zijde)en een dunne laag van chiffon (een doorzichtig kant) en zit vol met gedetailleerde borduursels en opengewerkte motieven. Jan Taminiau was ook erg tevreden over de prachtige kleur van de japon, zo geeft hij aan in een interview met Elle: "Het is inderdaad een hele mooie kleur, royal blue. Zo vormden de Koning en de Koningin samen de nationale driekleur."

Maar ook de robijnrode avondjurk die Máxima droeg tijdens de vaart over het IJ was niet te versmaden. Taminiau kleedde de koningin in een prachtige en sierlijke avondjurk. De japon bestond eveneens uit crêpe en werd dit keer afgewerkt met robijnrood kant en geborduurde guirlandes. Taminiau zegt hierover in hetzelfde interview: “De avondjurk wilde ik een zachter, fragieler en transparanter beeld geven. Daarom heb ik ook gekozen voor een nude ondertoon met een overlaag van kant waarop de geborduurde guirlandes van rode bloemen, pailletten en Swarovski-kristallen te zien waren.”

Máxima is een ware modekoningin

Máxima heeft zich ontwikkeld als een ware modekoningin. Waren er in het begin van haar toetreding als royal nog wat missers, na ruim twaalf jaar is haar garderobe uitgegroeid tot een enorme collectie van designer kleding en dure merktassen. Andere ontwerpers die Máxima veel draagt zijn Natan en Valentino. Ook is Maxima gezien in creaties van Oscar de la Renta, Isabel Marant, Tory Burch en M. Missoni maar ook regelmatig in creaties van modehuizen Gucci, Prada en Dior.

Velen volgen haar outfits op de voet en schrijven wekelijks over de nieuwste creaties die Máxima draagt tijdens officiële gelegenheden. Zo valt deze schrijvers op dat Máxima bijvoorbeeld relatief weinig oorbellen draagt en ze zich regelmatig opnieuw in een outfit vertoont.

De ontwerper van de japonnen: Jan Taminiau

Voor ontwerper Jan Taminiau was de opdracht die hij kreeg voor de troonswisseling een droom die uitkwam: “Toen ik werd gevraagd om deze jurk te mogen ontwerpen voelde ik me vooral nederig. Voor mij is het een jongensdroom die uitkomt: het mogen kleden van de koningin van Nederland. Ik voel me trots dat ik als Nederlandse ontwerper een bijdrage mag leveren aan dit mooie moment.”

Taminiau komt uit Brabant en is geboren en opgegroeid in het dorpje Goirle. Voordat hij de kunstacademie volgde, deed hij eerst een antiquairsopleiding in Antwerpen, hij komt namelijk uit een familie van antiekhandelaren. In 2003 haalde hij echter zijn master aan het Fashion Institute Arnhem. Datzelfde jaar richtte hij zijn eigen modelabel op.

In 2009 kwam Taminiau voor het eerst in aanraking met Máxima, hij was de eerste Nederlandse ontwerper van wie zij een outfit droeg. Het ging hier om het bekende postzakpakje met de Nederlandse vlag erin verwerkt. Naast vaste klant Máxima droeg Lady Gaga in 2010 een creatie van Taminiau en tevens liet de Luxemburgse prinses Claire haar trouwjurk door hem ontwerpen.

Japonnen genomineerd op de Dutch Design Awards

De japonnen zijn samen met de andere finalisten te zien op een speciale overzichtstentoonstelling tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven, van 19 tot en met 27 oktober 2013. Zowel de blauwe japon met cape als de rode feestjapon worden naast elkaar aan het publiek getoond.

De Dutch Design Awards zijn internationaal gerenommeerde prijzen die jaarlijks door een vakjury worden uitgereikt voor het beste op het gebied van Dutch Design. De Dutch Design Awards bestaat uit een wedstrijd met een prijsuitreiking en een tentoonstelling met werk van de finalisten en winnaars gepresenteerd tijdens de Dutch Design Week. De Dutch Design week heeft als doel het stimuleren en verbinden van creatieve initiatieven die de (inter)nationale uitstraling versterken op het gebied van technologie en design.
© 2013 - 2018 Antoniocampina, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Jan Taminiau, modeontwerper postzakjasje MaximaJan Taminiau, inmiddels een bekende naam. Iedereen kent wel het jute jasje van onze koningin Maxima, gemaakt van de post…
Oranje Boven(op) je nagelsOranje Boven(op) je nagelsOranje boven! Het belooft een heel speciale Koninginnedag te worden op 30 april 2013 in verband met de troonswisseling.…
Troonswisseling, Koning Willem-AlexanderTroonswisseling, Koning Willem-AlexanderOp 30 april 2013 zal koningin Beatrix troonsafstand doen. Ze draagt deze grote verantwoordelijkheid over aan haar oudste…
Koningin Beatrix – de troonswisselingKoningin Beatrix – de troonswisselingOp 30 april 2013 vond een troonswisseling plaats. Koningin Beatrix trad af ten gunste van haar zoon Willem-Alexander. Be…
Koning – Oranje-handelKoning – Oranje-handelDe kleur oranje is verbonden met het Nederlandse Koningshuis. Er zijn tal van gadgets in de handel, die doorgaans worden…
Bronnen en referenties
  • http://nos.nl/koningshuis/artikel/560616-jurken-maxima-maken-kans-op-prijs.html
  • http://www.dutchdesignawards.nl/nl/finalisten/product/?id=5835
  • http://www.dutchdesignawards.nl/nl/pers/algemene_info/
  • http://www.modekoninginmaxima.nl/over-modekoninginmaxima
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Taminiau
  • http://www.jantaminiau.com/discover/royal-dress/
  • http://www.elle.nl/lifestyle/interviews/Interview-Jan-Taminiau-over-de-jurk-van-Maxima

Reageer op het artikel "Bekijk de genomineerde jurken van Máxima"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Antoniocampina
Laatste update: 17-03-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Koningshuis
Bronnen en referenties: 7
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!