Koningsdag op 26 april 2014

Koningsdag op 26 april 2014 Al meer dan honderd jaar hebben wij Koninginnedag als nationale feestdag gehad. Maar nu wij als staatshoofd een Koning hebben, zullen we plaats moeten maken voor Koningsdag. Dit jaar zal Koningsdag op 26 april 2014 plaatsvinden. De Koninklijke familie bezoekt de gemeenten Graft-De Rijp en Amstelveen dit jaar. Door het hele land zullen evenementen worden georganiseerd, zowel op Koningsdag (26 april 2014) als Koningsnacht (25 april 2014).

Dag, Koninginnedag

Vanaf het jaar 1891 hebben wij in Nederland Koninginnedag gevierd. Deze feestdag werd gehouden ter ere van het staatshoofd op dat moment. Koninginnedag werd gehouden op de dag dat het staatshoofd jarig was. In 1891 begon de viering van Koninginnedag voor Wilhelmina, op 31 augustus. Toen Juliana haar opvolgde werd dit 30 april. Beatrix koos ervoor deze datum te behouden. Koninginnedag is daarom van 1949 tot 2013 gevierd op de dertigste van april.

Hallo, Koningsdag

Sinds 30 april 2013 is Willem-Alexander de koning van Nederland geworden. Dit betekent dat dit jaar, in 2014, de eerste Koningsdag wordt gevierd. De verjaardag van Willem-Alexander is 27 april, dit betekent dat er vanaf nu elk jaar Koningsdag wordt gevierd op 27 april. Enkel wanneer Koningsdag valt op een zondag wordt de feestdag één dag verplaatst.

Koningsdag op 26 april 2014

Aangezien 27 april 2014 op een zondag valt, wordt de eerste Koningsdag verplaatst naar zaterdag 26 april. Koningsdag in 2014 zal worden gehouden in Amstelveen en Graft-De Rijp (provincie Noord-Holland). De koninklijke familie zal deze plaatsen bezoeken en worden verrast met een vastgesteld programma. Dit programma stond al klaar voor 2013, maar is uitgesteld naar dit jaar wegens de troonwisseling. Via de publieke omroep (NOS) is de Koningsdag te volgen. In maart zal een persconferentie plaatsvinden waar meer over het programma van de Koningsdag wordt verteld.

Koningsnacht (25 april 2014)

Ook de Koninginnenacht die plaatsvond in de nacht van 29 april wordt omgedoopt tot Koningsnacht die in 2014 zal plaatsvinden in de nacht van 25 april. (Na 2014 wordt dit 26 april: wanneer Koningsdag wel op 27 april plaatsvindt.) Een aantal evenementen die zullen plaatsvinden in de Koningsnacht (meer evenementen zullen nog worden vastgesteld):
 • Kingdance: Kingdance (voorheen Queendance) wordt in Zwolle gehouden op het parkeerterrein van de IJsselhallen. Dance en hardstyle zullen worden gedraaid op dit festival.
 • Supersized Kingsday Festival in Aquabest, Eindhoven.
 • Nachtelijke vrijmarkt in Amsterdam. Een locatie is nog niet bekend.
 • Kingsland Festival in Amsterdam RAI.
 • Kingsday Strand West 2014 in Amsterdam.
 • Life I live 2014 in Den Haag.
 • SLAM!FM feest voor Koningsdag 2014 in Alkmaar.
 • Beat the Bridge 2014 op de John Fustbrug in Arnhem.
 • Koningsnacht Rotterdam op de Cruise Terminal Rotterdam, met o.a. Shermanology, Gregor Salto en Vato Gonzalez.

Evenementen op Koningsdag

Bron: Paul Blank, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Bron: Paul Blank, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
Zoals we ook gewend zijn van Koninginnedag, zullen er veel oranjemarkten plaatsvinden door heel Nederland. Grote kans dat in jouw gemeente een Koningsmarkt wordt georganiseerd. In grotere plaatsen is vaak ook een kermis te vinden op Koningsdag. Enkele evenementen die zullen plaatsvinden op Koningsdag (in de loop van de tijd zal hier meer over bekend worden):
 • Koningsdag op Amsterdamse grachten: duizenden versierde boten zullen zoals elk jaar door de Amsterdamse grachten varen.
 • Oranjekermis op het marktplein in Apeldoorn
 • Optredens door heel de stad Groningen
© 2014 - 2020 Shiny, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Koninginnedag wordt Koningsdag: de oorsprong van dit feestKoninginnedag wordt Koningsdag: de oorsprong van dit feestZonder dat iemand het vermoedde kwam er op 30 april 2012 een eind aan een jaarlijks terugkerend volksfeest, die dag werd…
Koningsdag feesten en evenementen AmsterdamKoningsdag feesten en evenementen AmsterdamOp Koningsdag worden er overal in het land feesten en evenementen georganiseerd. Welke feesten er in jouw regio worden g…
Koningsdag op 27 april 2015 Dordrecht: programmaKoningsdag op 27 april 2015 Dordrecht: programmaAl meer dan honderdtwintig jaar is Koninginnedag, nu Koningsdag, een prachtig feest. Het verbindt mensen met elkaar en n…
Weetjes over de maand aprilWeetjes over de maand aprilPaasbloemen, Pasen, aprilgrappen en Koningsdag. Geen twijfel mogelijk: het is april! Een kalme maand met een grillig wee…

Koning Willem I en de Afscheiding van 1834In 1834 scheidde het grootste deel van de orthodoxe leden van de hervormde gemeente te Ulrum zich onder leiding van ds.…
Hofhouding en Hofdame van de KoningHofhouding en Hofdame van de KoningDe hofhouding van het Koninklijk Huis verandert met het wisselen van de wacht. De hofdames van beatrix gingen successiev…
Bronnen en referenties
 • Wikipedia
 • http://www.vvvgraftderijp.nl/nl/graft-de-rijp/koninklijk-nieuws.html
 • http://www.koningsdag27april.info/category/koningsnacht-2014/
 • Afbeelding bron 1: Paul Blank, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)

Reageer op het artikel "Koningsdag op 26 april 2014"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Shiny
Laatste update: 04-03-2014
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Koningshuis
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!