Koning Juan Carlos van Spanje

Spanje is een land dat een opeenvolging kent van monarchie en republiek. Na het einde van de burgeroorlog in 1939 komt Franco aan de macht. Hij wil de monarchie herstellen en haalt al in 1948 Juan Carlos uit ballingschap naar Spanje. In 1969 legt hij als prins van Spanje de eed af, maar wordt pas in 1975 gekroond tot koning van Spanje.

Algemeen

Spanje kent een zeer gevarieerde geschiedenis als het op het besturen van het land aankomt. Tot 1516 waren Kastillë en Aragón twee aparte koninkrijken. In 1516 werden deze gevoegd bij Spanje en tot 1873 was het land een koninkrijk. Dan volgen 2 jaren waarin Spanje een republiek was. Van 1875 tot 1931 was er weer een koning in Spanje, waarna generaal Franco van 1939 tot 1975 de republiek in stand hield. Vlak voor zijn dood benoemde hij Juan Carlos tot koning van Spanje.

De koning van Spanje is ook koning van Valencia en Mallorca. Navarra behoorde tot 1555 ook bij het Spaanse koninkrijk. Tot 1707 vielen ook Sardinië, Sicilië en Napels onder Spaans beheer.

Juan Carlos

Juan Carlos behoort tot het huis Bourbon, en in de geschiedenis is het de vierde keer dat dit huis een koning voort brengt.

Juan Carlos Alfonso Victor Maria de Borbón y Borbón-Dos Sicilias is geboren op 5 januari 1938 in Rome als zoon van Juan de Borbón, graaf van Barcelona en prins van Asturië. Zijn moeder is prinses Maria de las Mercedes van Bourbon-Secilië, de achterkleindochter van Ferdinand II der Twee Siciliën. Zijn grootvader is koning Alfons XIII.

Juan komt uit een gezin van vier kinderen, hij was de tweede. Zijn jongere broer Alfonso kwam helaas op 15 jarige leeftijd om het leven toen het jachtgeweer van Juan per ongeluk afging en zijn jongere broer dodelijk raakte.

Juan Carlos en Franco

De huidige koning is geboren in ballingschap omdat in Spanje de burgeroorlog van 1936-1939 plaatsvond. Na deze burgeroorlog was het Francisco Franco die de leiding van het land op zich had genomen. In 1947 had hij formeel de monarchie hersteld, maar er was nog geen koning aangewezen. Een jaar later, in 1948, haalde hij Juan Carlos terug naar Spanje en liet hem een opleiding volgen bij de land-, lucht- en zeemacht. Ook volgde hij een academische opleiding aan de Madrileense universiteit.

Er waren verschillende kandidaten waarvan het logisch zou zijn die door Franco als koning aangewezen konden worden. Deze personen waren:
  • Don Juan Carlos, de vader van de huidige koning
  • Jaime, een oom
  • Alfonso, een neef
  • Xavier van Bourbon-Parma
  • Carlos, de voormalige echtgenoot van de Nederlandse prinses Irene

Onder luidt protest van zijn vader werd Juan Carlos door Franco in 1969 benoemd tot Prins van Spanje. Dit conflict tussen vader en zoon werd pas opgelost na de troonsbestijging van Juan Carlos, waarna Carlos sr de titel van ere-admiraal van de Spaanse Marine verkreeg.

Juan Carlos en Sophia

In 1954 ontving de vrijgezelle Juan Carlos een uitnodiging van koning Paul en koningin Frederika van Griekenland voor een cruise op het schip de “Agamemnon”. Deze uitnodiging was eigenlijk bedoeld om de Griekse prinsessen (Sophia en Irene) aan een man te helpen.

In eerste instantie voelde prinses Sophia zich aangetrokken tot kroonprins (maar inmiddels koning) Harald van Noorwegen. Dit land echter vond de bruidschat van de prinses te karig, waarop de huwelijksplannen niet doorgingen.

In 1961 waren Juan en Sophia weer samen, na een uitnodiging van de prinses voor een zomervakantie op het eiland Corfu. Op zijn eigen spontane manier vroeg Juan zijn Sophia ten huwelijk. Sophia vertelde later: “In hotel Beau Rivage in Lausanne wierp hij me een pakketje toe en riep Sofie vangen. In het pakketje bleek een ring te zitten met twee robijnen en een rij diamanten. Dat was zijn aanzoek”.

De verloving vond plaats in december en in de vroege zomer van 1962 werd het huwelijk voltrokken in Athene. In dat halve jaar tussen verloven en trouwen moeten wel nog een aantal hindernissen genomen worden. Franco was tegen het huwelijk, hij was ervan overtuigd dat de schoonvader van Juan lid was van de Vrijmetselarij. De Katholieke kerk gaf ook problemen, want Juan was katholiek en Sophia Grieks-orthodox. Het was Paus Johannes XXIII die tegen alle (kerkelijke) regels in besloot tot een dubbele plechtigheid. “Het beste huwelijksgeschenk dat de paus ons kon geven”, aldus Sophia.

Samen hebben ze drie kinderen, namelijk:
  • 1963, Infanta Elena. Getrouwd met Jaime de Marichalar; samen kregen zij in 1998 Felipe Juan Froilan en in 2000 Victoria Federica.
  • 1965, Infanta Cristina. Getrouwd met Iñaki Urdangarin Liebaeert; samen kregen zij in 1999 Valentin, in 2000 Pablo Nicolas, in 2002 Miguel en in 2005 Irene.. In 2014 zal Iñaki voor de rechter moeten verschijnen vanwege verdenkingen van corrupie.
  • 1968, kroonprins Felipe, prins van Asturië. Getrouwd met Letizia Ortiz Rocasolano; samen kregen zij in 2005 infanta Leonor en in 2007 infanta Sofia.

In 2012 was het koningspaar 50 jaar getrouwd, het werd echter niet groot gevierd. De geruchten worden steeds sterker dat het huwelijk slecht is en het paar alleen nog in het openbaar samen verschijnt. Al een paar maanden na zijn kroning kwam de koningin erachter dat hij haar bedroog. De koning was naar Toledo gegaan om te jagen, toen Sofia als verrassing haar man achterna reisde, betrapte ze hem met een filmactrice in bed.

Er wordt gespeculeerd over het aantal vrouwen waarmee Carlos zijn vrouw bedroog, een getal dat ligt ergens tussen de 1000 en 1500. Sofia wordt in haar land ook wel “de meest eenzame vrouw van Spanje” genoemd.

Juan Carlos, koning

In 1969 ratificeerde de Cortes het voorstel van Franco om Juan Carlos de koningstitel te verlenen. Datzelfde jaar nog legde hij de eed af. Tijdens ziekte van Franco, twee korte periode’s in 1974 en 1975, nam hij de plaats van Franco in. Toen Franco stierf werd Juan Carlos op 27 november 1975 gekroond tot koning van Spanje. Gevreesd werd dat hij als marionet van Franco zou gaan regeren.

Al heel snel sloeg de kersverse koning een democratisch pad in en ging al snel in gesprek met de socialistische en communistische partijen, welke tijdens het regime van Franco waren verboden. In november 1978 introduceerde hij de nieuwe grondwet. In deze grondwet was de macht van de koning aardig ingeperkt. Deze grondwet werd op 28 december 1978 aangenomen.

Juan heeft zich de afgelopen jaren verlost van zijn autoritaire verleden, zich (door zijn invloed) ingezet voor de Europese éénmaking. Heeft zijn land lid gemaakt van de NATO en de Europese Unie (EU, in 1986). Om al deze redenen, maar vooral door zijn inzet, optreden, gezag, hoop en vertrouwen aan het Spaanse volk, is hij door de K.U. Leuven geëerd met het doctoraat honoris causa.

Poging tot staatsgreep

De moed van de koning was alom duidelijk toen er in februari 1980 een poging tot staatsgreep plaatsvond. Kolonel Lejandro Tejero Molina van de Guardia Civil bestormden met 200 man het parlementsgebouw, waar 350 leden van de Cortes gegijzeld werden. Tejero verkondigde dat de gijzeling zou voortduren tot er een militaire regering gevormd zou zijn.

De staatsgreep mislukte omdat de koning een afwijzende houding aannam. In het uniform van de opperbevelhebber van de krijgsmacht riep hij het leger op (via de tv) tot loyaliteit van de wettig verkozen regering. Na 18 uur gijzeling liet Tejero de gijzelaars gaan. Allen werden gearresteerd en ruim 30 van hen werden tot zware gevangenisstraffen veroordeeld.

Na deze poging tot staatsgreep ging het Spaanse volk als één man achter hun koning staan. Hiermee kozen zij definitief voor de democratie, in de vorm van koning Juan Carlos.

Gezondheid van Juan Carlos

De gezondheid van Juan Carlos laat te wensen over. Tijdens een olifantenjacht in 2012 in Botswana kwam hij ten val en heeft daardoor diverse operaties aan zijn heup moeten ondergaan, waarbij hij een kunstheup kreeg. In 2012 kreeg hij al twee kunstknieën. De koning heeft aangegeven meer op zijn gezondheid te gaan letten, wat voor velen een soort aankondiging is tot aftreden.
© 2008 - 2020 Storm, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Spanje: Politieke indeling: Het staatshoofdHet staatshoofd van Spanje is de Koning. De Spaanse Koning is Don Juan Carlos de Borbón y Borbón. Zijn erfgenaam op de S…
Juan Carlos – Koning van SpanjeJuan Carlos – Koning van SpanjeJuan Carlos, Koning van Spanje, abdiceerde op 2 juni 2014. Na bijna 40 jaar op de troon gaf hij het koningschap over aan…
Mannelijke collega’s van Koning Willem-AlexanderMannelijke collega’s van Koning Willem-AlexanderEr zijn in de wereld nog vijf personen die koning zijn. De koningshuizen hebben ieder hun eigen geschiedenis en verschil…
Dictator Francisco FrancoFrancisco Franco kwam als overwinnaar uit de Spaanse Burgeroorlog en herstelde de monarchie in zijn land. Tientallen jar…

De laatste zes Russische tsaren (1796 - 1917)De laatste zes Russische tsaren (1796 - 1917)Om te onthouden wie de laatste zes Russische tsaren waren is een handig ezelsbruggetje bedacht: panaan. Dit staat voor P…
Koningin Elizabeth I, een sterke persoonlijkheidKoningin Elizabeth I, een sterke persoonlijkheidKoningin Elizabeth I van Engeland wordt gezien als één van de grootste en beste koningen ooit. Bewust bleeft zij ongehuw…

Reageer op het artikel "Koning Juan Carlos van Spanje"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Storm
Laatste update: 01-03-2014
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Koningshuis
Schrijf mee!