InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Koningshuis > Koninginnedag zal verdwijnen

Koninginnedag zal verdwijnen

Koninginnedag gaat verdwijnen. We krijgen er koningsdag voor in de plaats. Want binnenkort zal als alles goed gaat, koning Willem de 4e de troon bestijgen. het lijkt evenwel een hele opgaaf om het woord koniginnedag uit de Nederlandse cultuur te verbannen. We kennen het al erg lang en de dag zelf is een groot feest, waarvan vooral de oergezellige vrijmarkten verschillende steden in het oog springt.

Inhoudsopgave:


30 april

Zoals iedereen weet valt in Nederland koninginnedag op 30 april. Het zou kunnen dat daar binnenkort verandering in komt of dat deze feestdag totaal verdwijnt. Deze dag wordt immers gevierd om de verjaardag van de koningin te vieren, ons staatshoofd. Wat als koning Willem de 4e aan de macht komt? Dan gaan we wellicht koningsdag vieren. De verjaardag van Willem-Alexander, de kroonprins, is op 27 april. Dat verschilt niet zoveel met de huidige feestdag.

Koningin Juliana

In de praktijk zal er weinig veranderen. Men kan ervoor kiezen om de datum van 30 april te behouden als feestdag. Dit is namelijk de verjaardag van wijlen koningin Juliana. Koningin Beatrix is op 31 januari jarig en dan is het te koud om met zijn allen op straat feest te gaan vieren. Daarom vieren we nu op de verjaardag van voormalig-koningin Juliana koninginnedag. Een tweede reden hiervoor is omdat koningin Beatrix op 30 april 1980 gehuldigd is.

België

In België kent men Koningsdag. Deze dag is in 1866 vastgesteld op 15 november. Dat was geen verjaardag maar de dag van het naamfeest. Op 15 november wordt volgens gregoriaanse kalender de naamdag gevierd van Leopold. Zo heette in 1866 de koning van België. In België kende men nooit een koninginnedag omdat er nooit een koningin als staatshoofd van België is geweest. Helaas voor de Belgen is Koningsdag geen vrije dag. Daarom wordt er in België op deze dag niet gefeest.

Koningin Wilhelmina

De eerste koninginnedag was op 31 augustus 1890. Deze werd gevierd op de verjaardag van Koningin Wilhelmina. Daarvoor bestond er niet zoiets als een koningsdag. Koninginnedag is altijd op 31 augustus gevierd totdat koningin Juliana de troon besteeg. Pas in de jaren 50 van de vorige eeuw werd het een officiële vrije dag.

Koning Alex

Het is voor Oranjehuis-watchers niet zeker of er wel een koning Willem de 4e komt. Het zou kunnen dat Willem-Alexander het tweede deel van zijn naam gaat gebruiken voor de koningstitel. Dan moeten we spreken van koning Alexander de 1e. Op zich lijkt dat niet waarschijnlijk want de prins van Oranje heet niet voor niets Willem.

Prinses van Oranje Catharina-Amalia.

Als de kroning van koning Willem de 4e een feit is wordt prinses Catharina-Amalia de nieuwe prinses van Oranje. Momenteel is Willem-Alexander nog Prins van Oranje, dat betekent dat hij de eerste in de lijn der troonopvolging is. Zodra hij koning is, draagt hij deze titel over aan prinses Catharina-Amalia, de oudste dochter van Maxima en Willem-Alexander. Momenteel is ze de tweede in lijn der troonopvolging.

Koningin Maxima

Prinses Maxima is als echtgenote van Willem-Alexander geen prinses van Oranje. Veel mensen trokken hieruit de conclusie dat ze ook niet de titel koningin zou krijgen als haar man gekroond wordt. Dat zal echter niet zo zijn. Ze wordt wel koningin, als vrouw van de koning maar ze krijgt niet alle functies die de huidige koningin heeft. De titel van koningin heeft voor Maxima een hele andere betekenis dan voor Hare Koninklijke Hoogheid Beatrix.

Update 28-01-2013

Op 28-01-2013 om 19.00 kondigde koningin Beatrix in een opgenomen videoboodschap aan dat ze op 30 april afstand neemt van de troon en de kroon overdraagt aan haar zoon Willem Alexander. Haar eigen kroning op 30 april 1980 verliep zeer tumulteus. Er was een grote woningnood eind jaren 70 en begin jaren 80. Onder leuzen als: ´Geen woning, geen kroning!´ werd de troonsbestijging in Amsterdam verstoord met oranje rookbommen. Het is te verwachten dat ten tijde van de huidige economische crisis er weer rellen zullen plaats vinden, maar het is de vraag of naast de M.E. dit keer het leger en sluipschutters zullen worden ingezet. In 1980 werden in de aanloop van de kroning kraakpanden ontruimd met legertanks. Daken van Amsterdamse panden waren op de kroningsdag zelf bevolkt door sluipschutters.

Lees verder

© 2007 - 2017 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Koninginnedag 30 april wordt Koningsdag op 27 aprilKoninginnedag 30 april wordt Koningsdag op 27 aprilDe laatste officiële Koninginnedag is gevierd in 2012 in Rhenen en Veenendaal. In 2013 is Koninginnedag nog wel gevierd…
Koning Willem-Alexander en Koningin MáximaOp 28 januari 2013 deelde Koningin Beatrix in een televisietoespraak mee dat zij op 30 april van dat jaar zal aftreden.…
Koningsdag Nieuwe Stijl - Dordrecht en daarnaKoningsdag Nieuwe Stijl - Dordrecht en daarnaDe Koningsdag wordt anders dan de Koninginnedag van Beatrix of die van Juliana. Koning Willem-Alexander introduceert op…
Koningsdag op 27 april 2015 Dordrecht: programmaKoningsdag op 27 april 2015 Dordrecht: programmaAl meer dan honderdtwintig jaar is Koninginnedag, nu Koningsdag, een prachtig feest. Het verbindt mensen met elkaar en n…
Koningsdag 2014, waarom Koningsdag en wat is er te doen?De eerste Koningsdag. De verjaardag van Koning Willem-Alexander wordt gevierd. Er worden veel festivals en andere dingen…
Bronnen en referenties
  • http://www.gahetna.nl/actueel/nieuws/2010/30-april-1980-ongekende-troonswisseling
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Kroningsoproer

Reageer op het artikel "Koninginnedag zal verdwijnen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Tom008
Laatste update: 28-01-2013
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Koningshuis
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!