InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Koningshuis > Hare Majesteit Prinses Beatrix

Hare Majesteit Prinses Beatrix

Beatrix is de dochter van voormalig koningin Juliana en haar man, prins Bernard. Beatrix was heel anders dan haar moeder, die alles wat luchtiger bekeek dan haar dochter. Dat was wel even moeilijk voor het volk, maar in de loop der tijd heeft ze toch de harten van de Nederlanders gestolen.

Beatrix

Beatrix Wilhelmina Armgard is geboren op 31 januari 1983 in paleis Soestdijk. Ze was de eerste dochter van Juliana en Bernard en kreeg later nog drie zusters: Irene, Margriet en Marijke. Op 10 mei 1940, ten tijde van de tweede wereldoorlog, vielen de Duitsers ons land binnen en Juliana vertrok met Irene en Beatrix naar Canada, waar ze bleven tot de zomer 1945. Toen was de oorlog afgelopen en ze keerden weer terug naar paleis Soestdijk.

School

Beatrix bracht haar basisschooltijd door op de Bloemcampschool in Wassenaar. Dit was een 'gewone' school, omdat haar moeder Juliana vond dat ze niets meer waren dan andere kinderen. Tijdens haar middelbare schooltijd heeft ze gymnasium gedaan, waarna ze naar de Rijksuniversiteit in Leiden ging. Op 30 april 1980 wordt Beatrix gekroond tot koningin van Nederland.

Huwelijk

Beatrix is in 1966 in Amsterdam getrouwd met prins Claus. Dit stuitte op behoorlijk wat weerstand van het volk. Claus was een Duitser en de oorlog was nog niet zo lang geleden, dus hij was niet echt welkom. Claus werd later wel immens populair bij de mensen.
Beatrix en Claus kregen samen drie zonen, nl:
 • Willem Alexander Clause George Ferdinand (27 april 1967)
 • Johan Friso Bernard Christiaan David (25 september 1968)
 • Constantijn Christof Frederik Aschwin (11 oktober 1969)

Willem Alexander was de eerstgeborene en daarmee is hij de troonopvolger, onze aanstaande koning. Wanneer hij het stokje zal overnemen van zijn moeder, is nog niet bekend.

Kleinkinderen

Beatrix heeft acht kleinkinderen, te weten:
 • Eloise, dochter van Constantijn en Laurentien, geboren op 8 juni 2002
 • Catharina Amalia, dochter van Willem-Alexander en Maxima, geboren op 7 december 2003
 • Claus Casimir, zoon van Constantijn en Laurentien, geboren op 21 maart 2004
 • Luana, dochter van Friso en Mabel, geboren op 26 maart 2005
 • Alexia, dochter van Willem-Alexander en Maxima, geboren op 26 juni 2005
 • Leonore, dochter van Constantijn en Laurentien, geboren op 3 juni 2006
 • Zaria, dochter van Friso en Mabel, geboren op 18 juni 2006
 • Ariane, dochter van Willem Alexander en Maxima, geboren op 10 april 2007

Vrije tijd

Beatrix doet van alles in haar vrije tijd. Zo gaat ze ieder jaar op wintersport naar het Oostenrijkse plaatsje Lech en in de zomer mag ze graag zeilen met het koninklijk schip De Groene Draeck. Dit schip kreeg ze cadeau van het Nederlandse volk toen de leeftijd van 18 jaar bereikte. Hobby's die Beatrix graag uitoefent, zijn paardrijden en beeldhouwen.
© 2011 - 2017 Nadasha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Overzicht van de titulatuurOverzicht van de titulatuurDe titulatuur, een uitgebreid overzicht over hoe te adresseren, welke aanhef te gebruiken, de bejegening, de slotformule…
Aftreden Koningin Beatrix na 33 jaar op de troonAftreden Koningin Beatrix na 33 jaar op de troonOp maandag 28 januari 2013 liet Koningin Beatrix weten dat zij op dinsdag 30 april 2013 afstand zou nemen van de troon.…
Koning Koningspaar doet kennismakingstourKoning Koningspaar doet kennismakingstourDe koning en koningin maakten na de inhuldiging van de koning in hun nieuwe hoedanigheid kennis met hun land en het Nede…
Troonwisselingsvlag voor Beatrix en Willem-AlexanderTroonwisselingsvlag voor Beatrix en Willem-AlexanderMet de troonopvolging door Prins Willem-Alexander, de Prins van Oranje, in het vooruitzicht ontwikkelde de Dockumer Vlag…
Koningin Beatrix - werkbezoek aan SchiermonnikoogKoningin Beatrix - werkbezoek aan SchiermonnikoogMajesteit, Koningin Beatrix, was in juni 2007 op werkbezoek in het Lauwersmeergebied en op Schiermonnikoog. Ze reisde va…
Bronnen en referenties
 • http://www.koninklijkhuis.nl

Reageer op het artikel "Hare Majesteit Prinses Beatrix"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Nadasha
Laatste update: 15-01-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Koningshuis
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!