The Queen of Hearts, Diana

Heeft de Engelse bevolking eindelijk een Royalty die haar emotie´s publiekelijk uit, komt zij op heel jonge leeftijd om het leven. Nog steeds is niet bekend wat de oorzaak van het ongeluk was waarbij de geliefde prinses Diana, moeder van de twee charmante prinsen, om het leven kwam. Wat zij tijdens haar leven niet kon bereiken, heeft haar dood wel voor elkaar gekregen. De koningin werd gedwongen haar emotie´s aan het volk te tonen.

Algemeen

Lady Diana Frances Spencer wordt op 1 juli 1961, op Sandringham in Norfolk, geboren als derde dochter van de VIIIe graaf John Spencer en Lady Frances Ruth Burke-Roche.

Ze wordt geboren in een aristocratische familie met van verschillende kanten koninklijke voorouders:

Van haar vaders kant was zij een nakomeling van koning Charles II van Engeland (weliswaar door twee onwettige zoons):
  • Henry Ritzroy; 1e hertog van Grafton, zoon van Barbara Villiers, 1e hertogin van Cleveland
  • Charles Lennox; 1e hertog van Richmond en Lennox, zoon van Louis de Kérouaille, 1e hertogin van Portsmouth]

Ook via haar vaders kant van koning James II van Engeland (door een onwettige dochter):
  • Henrietta Fitzjames; dochter van Arabella Churchill, zuster van John Churchill, 1e hertog van Marlborough

Tevens was zij verwant aan:
  • Robert I (the Bruce) en koningin Mary van Schotland
  • Koningin Mary Boleyn
  • Lady Catherina Grey
  • Maria de Salina
  • John Egerton, 2e graaf van Bridgewater
  • James Stanley, 7e graaf van Derby

Diana Spencer

Op 6 jarige leeftijd gaan de ouders van Diana uit elkaar, zij gaat naar de Silfield School, Riddlesworth Hall en West Heath Girl´s School. Deze laatste school werd niet afgemaakt en zij vertrekt naar Zwitserland naar het Institut Alpin Videmanette.

Zij blonk uit in zwemmen en duiken. Ook klassiek ballet had haar passie, maar hier kon zij geen carrière van maken omdat zij te lang was.

Eén van de doelen die zij later steunde was het Britse Nationale Ballet.

Diana en Charles

Wanneer Diana 16 jaar oud is brengt prins Charles een bezoek aan het landgoed van haar ouders omdat hij toen het vriendje van haar zus Sarah was. Deze zette hem aan de kant, omdat zij hem te saai vond.

Drie jaar later, Diana is dan 19 jaar oud, verlooft zij zich met de 13 jaar oudere prins Charles. Van het volk krijgt zij algauw de bijnaam “shy Di”, oftewel de verlegen Di. Op 29 juli 1981 trouwen beide waarbij Diana er werkelijk uitzag als een sprookjes prinses. Haar trouwjapon werd breed uitgemeten in iedere denkbare krant in de wereld.

De huwelijksvoltrekking werd wereldwijd gevolgd door ongeveer 750.000.000 mensen.

Haar trots, de prinsen

Nog geen jaar na haar huwelijk schenkt zij het leven op 21 juni 1982 aan de kroonprins prins William en nog geen twee jaar later, op 15 september 1984 wordt prins Harry geboren. Het koninkrijk is zeker van troonopvolging.

Beide prinsen zijn haar trots, zij maak veel tijd voor ze vrij en is ze vastbesloten om ze een stabiele en veilige jeugd te geven. Helaas heeft ze dit niet kunnen afmaken.

De scheiding

Negen jaar na haar huwelijk gaan Charles en Diana uit elkaar, Diana heeft altijd aangegeven dat de aanleiding hiervan ligt bij het feit dat Charles nog steeds van Camilla Parker Bowles houdt en dit niet geheel onder stoelen en banken steekt.

Ook is een deel van de ergernissen die steeds groter worden tussen beiden, dat Charles graag een dochter had gewild, maar hun tweede kind bleek toch een dochter.

De goede doelen

Al ten tijde van haar huwelijk zette Diana zich in voor de minder bedeelde, maar na haar scheiding ging zij steeds meer reizen maken en bezocht steeds meer liefdadigheidsinstellingen. Heel erg bekend is haar bezoek aan een tehuis voor aidsweesjes en de foto van Diana met een aids kind in haar armen.

Zo was één van haar belangrijkste doelen het verwijderen van landmijnen in vele landen waar oorlogen gevoerd waren. Zij bracht zelf bezoeken aan de landen waar deze landmijnen nog aanwezig waren.

Aan het einde van haar leven zette zij zich in voor meer dan 100 goede doelen.


Haar dood

In augustus 1997 kreeg zij een relatie met Dodi Al Fayed, een zoon van de huidige eigenaar van het warenhuis Harrods in Londen. Deze verhouding deed veel stof opwaaien bij de Engelse regering, want Diana bleef toch altijd nog de toekomstige koningin moeder en een relatie met deze Egyptische man werd niet geaccepteerd.

De relatie is nog heel pril wanneer zij in de nacht van 30 op 31 augustus 1997 in Parijs het beroemde Ritz-hotel verlaten. Om een nog steeds niet officieel vastgestelde oorzaak knalt de auto van het verliefde stel tegen een pilaar in een tunnel en de beide inzittenden komen om het leven.

Er komt een einde aan het leven van een vrouw die later door de toenmalige premier van Engeland, Tony Blair wordt omschreven “Diana peoples princess”. De hele wereld is in rouw gedompeld, haar begrafenis op 6 september wordt geëscorteerd door 6.000.000 mensen die langs de weg van de stoet staan.

In de Westminster Abbey nemen 2.000 genodigden afscheid van de prinses, waarna zij begraven wordt op het eilandje van het landgoed van haar broer. Tijdens de ceremonie in de kerk brengt EltonJohn een speciaal voor Diana herschreven versie van het nummer “Candle in the wind” ten gehore.

Memorials

Op 1 juli 2007 hebben haar zoons een herdenkingsconcert georganiseerd in het Wimbley stadion in Londen, waar naast Elton John ook haar favoriete band Duran Duran optrad. De opbrengst van de kaart verkoop zal ten goede komen aan de doelen die zij bij leven steunde.

Dan volgt op de dag van haar sterven, 31 augustus een memorial plaats in de Guard´s Chapel vlak bij Buckingham Palace, waarbij wederom de prinsen de aanwezigen toespreken.

Musical

In het najaar van 2007 neemt de Nederlander Ebby Habbema de regie op zich van de, van oorsprong, Amerikaanse, musical “Princess Diana, the Musical”. Deze moet op 17 december in première gaan in de Philipshalle in Düsseldorf te Duitsland.
© 2007 - 2020 Storm, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Prinses Diana, haar liefdes: Charles, Hasnat Khan en DodiPrinses Diana, haar liefdes: Charles, Hasnat Khan en Dodi31 augustus 1997 verongelukte prinses Diana in Parijs. Het hoofdstuk rond de dood van de people’s princess, zoals ex-pre…
Prins Charles – eeuwige kroonprins van Groot-BrittanniëPrins Charles – eeuwige kroonprins van Groot-BrittanniëDe Britse Prins Charles zit nog steeds in de wachtkamer om Koning van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en No…
De invloed van paparazzi op het Engelse koningshuisDe invloed van paparazzi op het Engelse koningshuisIn 1953 was de kroning van Elizabeth ll live op televisie te volgen. Dit was het begin van de media-aandacht voor het Br…

Prinses Diana, haar inzet voor anderenPrinses Diana heeft zich altijd betrokken gevoeld bij mensen die niet voor zichzelf konden zorgen, en mensen die ziek wa…

Reageer op het artikel "The Queen of Hearts, Diana"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

G. N. Tan, 26-01-2013 21:50 #1
Diana is een bijzonder Prinses, moeder en heeft heel bijzondere geweldige zonen Prins William en Prins Harry. Maar nu ook nog een geweldige, lieve, liefdevolle schoondochter. Alle drie hebben ze haar character. Heel fijn.

Infoteur: Storm
Laatste update: 02-09-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Koningshuis
Reacties: 1
Schrijf mee!