InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Koningshuis > Koningshuis België

Koningshuis België

Koningshuis België België heeft net als Nederland een constitutionele monarchie, met aan het hoofd de Koning der Belgen. Sinds 2013 is Koning Filip de regerend vorst. Het motto van Het Belgisch koningshuis is "L'Union fait la force" / "Eendracht maakt macht".

De geschiedenis

Onafhankelijkheid

Van 1815 tot 1830 behoorde België tot het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. In deze tijd werd het land geregeerd door Koning Willem I, maar onder de inwoners van de Zuidelijke Nederlanden ontstond veel verzet tegen Koning Willem I. Zo wilden de Belgen Rooms-katholiek onderwijs, maar Willem weigerde religie in het onderwijs. Een ander groot probleem was de taalpolitiek van Willem I. Hij wilde dat op alle scholen in het Nederlands werd onderwezen, en ook alle ambtenaren dienden Nederlands te spreken en schrijven. Dit stuitte op veel verzet onder de Belgische bevolking. In steeds meer Belgische steden ontstond de oproep tot een revolutie en in 1830 braken de Zuidelijke Nederlanden uiteindelijk met het Noordelijk deel. Na deze afscheiding moest er een vorst worden gevonden. De eerste twee kandidaten die benaderd werden, Surlet de Chokier en Félix de Mérode weigerden beiden. Hierna werd Leopold van Saksen-Coburg-Saalfeld benaderd. Hij legde op 21 juli 1830 de eed af en werd hierdoor de eerste Koning der Belgen. Hij regeerde onder de naam Koning Leopold I.

Inval Nederland

Koning Willem I erkende de nieuwe staat België niet. In augustus 1831 gaf hij het Nederlandse leger opdracht om België binnen te vallen en Brussel te heroveren. België kreeg echter steun van de Franse Koning en Willem I trok zijn leger terug. In 1832 deed hij opnieuw een poging en werden enkele belangrijke citadels, waaronder die van Maastricht, Luxemburg en Antwerpen bezet. Opnieuw volgde er een interventie door Frankrijk, en uiteindelijk werd Willem onder zware diplomatieke druk gedwongen de onafhankelijk van de nieuwe staat België te erkennen. Deze onafhankelijkheid werd bezegeld tijdens het Verdrag van Londen, in 1839.

Koning Leopold I

Leopold I werd geboren in december 1790, en hij was een hertog van Saksen en prins van Saksen-Coburg-Saalfeld. Voordat hij in 1831 Koning der Belgen werd, was hem in 1830 ook de Griekse Troon aangeboden, maar deze weigerde hij. In 1832 trouwde Leopold met Louise-Marie van Orléans, dochter van Louis-Philippe, de Franse Koning. Drie jaar van zijn regeerperiode weidde Leopold bijna volledig aan de eerste spoorlijn van het continent, tussen Brussel en Mechelen. In 1835 werd deze in gebruik genomen. Dit was een bekroning op het project waar hij zo hard aan had gewerkt. In 1842 deed Koning Leopold I een poging om wetten met betrekking tot vrouwen- en kinderarbeid in te voeren. Deze poging mislukte echter. Op 11 oktober 1850 overleed zijn vrouw Koningin Louise-Marie, en zelf overleed Leopold op 10 december 1865.

De opvolgende Koningen

Koning Leopold II

Na het overlijden van Koning Leopold I werd hij opgevolgd door zijn tweede zoon, Leopold. Zijn oudste zoon was op dat moment al overleden. De nieuwe koning regeerde onder de naam Leopold II. Hij trouwde met Marie Henriette van Oostenrijk in 1853. Samen kreeg het echtpaar vier kinderen.

Koning Leopold wordt met name herinnerd door zijn heerschappij over de Congo-Vrijstaat. Vanaf 1884 was dit gebied zijn privé-eigendom. Leopold verdiende een fortuin aan Congo, voornamelijk door het uitbuiten van de inheemse bevolking. Met zijn harde regime was hij verantwoordelijk voor de dood van vele miljoenen inwoners. Hoeveel slachtoffers er precies zijn gevallen is niet duidelijk. Er wordt gesproken over aantallen tussen de drie en de tien miljoen inwoners. In 1908 werd Congo overgenomen door de Belgische regering.

In 1902 overleed Koningin Marie Henriette en in 1909 trouwde Leopold opnieuw, met barones Blanche Delacroix. Lang duurde dit huwelijk niet want drie dagen later, op 17 december 1909, overleed de koning.

Koning Albert I

De enige zoon van Leopold II, ook Leopold genaamd, stierf al op 10-jarige leeftijd, en zo was zijn broer Philippe de eerste in de lijn van de troonopvolging. Omdat deze echter doof was, en ook al behoorlijk op leeftijd was koos Leopold voor Philippes oudste zoon Boudewijn als eerste in de lijn van troonopvolging, die echter niet veel later stierf. En zo werd Albert, de jongere zoon van Philippe, onverwacht de nieuwe koning. In 1900 was Albert getrouwd met Elisabeth, een hertogin van Beieren. Albert en Elisabeth kregen drie kinderen, Leopold, Karel en Marie-José.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog verbleef Koning Albert I aan het front, terwijl de rest van de koninklijke familie naar Londen was gevlucht. Na de oorlog, in 1918 voerde Albert I enkele belangrijke wetswijzigingen door, waaronder het algemeen enkelvoudig stemrecht, de volledige gelijkheid van de twee landstalen en de uitbreiding van de sociale wetgeving.

In februari 1934 overleed Leopold, vermoedelijk door een val van een rots. Aangezien er geen getuigen zijn van zijn dood wordt hier sindsdien veel over gespeculeerd.

Koning Leopold III

Na de dood van Koning Albert I in 1934 volgt zijn zoon Leopold, geboren in november 1901, hem op. In november 1926 was Leopold getrouwd met prinses Astrid Sophie Louise Thyra. Samen kregen zij drie kinderen, Joséphine-Charlotte in 1927, Boudewijn in 1930 en Albert in 1934. In augustus 1935 overleed Astrid tijdens een auto-ongeval in Zwitserland.

In de jaren dertig verklaarde België zich, net als Nederland, neutraal. Duitsland erkende deze neutraliteit, na het opzeggen van het Verdrag van Locarno. In 1938 en 1939 ondernam Leopold samen met de Nederlandse Koningin Wilhelmina enkele initiatieven om een oorlog te vermijden. Toch werd ook België tijdens het uitbreken van de oorlog in 1940 binnen gevallen, en Leopold werd opperbevelhebber van het Belgische leger. Na de Belgische capitulatie, op 28 mei 1940, weigerde Leopold, net als zijn regering, naar Engeland te vertrekken. Hij bleef gedurende tijdens het grootste deel van de Tweede Wereldoorlog in België.

In 1941 trad Leopold opnieuw in het huwelijk, ditmaal met Lilian Baels. Samen kregen zij tijdens de oorlog een zoon, Alexander, en na de oorlog twee dochters, Marie Christine en Marie Esmeralda. Vlak voor het einde van de bezetting werd de Koninklijke Familie naar Duitsland, en later Oostenrijk gedeporteerd, alwaar ze in 1945 door de Amerikanen werden bevrijd. Na de bevrijding vertrok Leopold met zijn familie naar Zwitserland. In België was ondertussen de zogenoemde 'Koningskwestie' ontstaan. Velen vonden dat de Koning, mede door zijn vroege overgave in 1940 en zijn houding ten opzichte van Duitsland, niet als koning kon terugkeren. De regering had prins-regent Karel, de broer van Leopold, aangesteld als tijdelijk staatshoofd. De regering besloot een referendum te houden over de terugkeer van Leopold als koning. Een kleine meerderheid stemde voor, met 57,68%. De verdeeldheid in de verschillende regio's was echter groot. In Vlaanderen was de meerderheid met 72% zeer groot, maar in Wallonië en Brussel stemden de meeste burgers tegen. Uiteindelijk besloot Leopold, weliswaar onder grote druk van de regering en na enkele incidenten onder de bevolking, de troon over te dragen aan zijn oudste zoon Boudewijn.

Koning Boudewijn I

Prins Boudewijn werd geboren op 7 september 1930 in Brussel. Op 17 juli 1951 legde hij de grondwettelijke eed af na het aftreden van zijn vader. Boudewijn trouwde 15 december 1960 met de Spaanse Doña Fabiola de Mora y Aragón.

Koning Boudewijn kreeg tijdens zijn regeerperiode te maken met enkele problemen die voor grote spanningen zorgden, op zowel nationaal- als internationaal gebied. Zo kreeg hij in 1958 te maken met de 'Schoolstrijd', een strijd tussen voorstanders van vrij onderwijs, en voorstanders van rijksonderwijs. In 1960 braken er zowel in Vlaanderen als in Wallonië stakingen uit. In Vlaanderen heerste een grote werkeloosheid, en in Wallonië zorgde de sluiting van de steenkoolmijnen voor vele ophef.

Het huwelijk tussen Boudewijn en Fabiola bleef kinderloos. Vijfmaal raakte Koningin Fabiola zwanger, maar alle vijf de zwangerschappen liepen niet goed af. Uiteindelijk besloot het paar geen zesde poging meer te doen, omdat de gezondheid van Fabiola hierdoor gevaar zou kunnen lopen. In 1990 weigerde Koning Boudewijn de abortuswet te tekenen. Zeer waarschijnlijk lag zijn persoonlijke situatie hieraan ten grondslag.

Tijdens een vakantie van Koning Boudewijn en Koningin Fabiola in 1993 kwam Boudewijn plotseling te overlijden. Hij bezweek aan een hartaanval tijdens zijn verblijf in Zuid-Spanje.

Koning Albert II

Doordat Boudewijn en Fabiola geen kinderen hadden, werd Boudewijn na zijn dood in 1993 opgevolgd door zijn jongere broer Albert. Albert trad op 2 juli 1959 in het huwelijk met de Italiaanse Donna Paola Ruffo di Calabria. Samen kregen ze drie kinderen. De eerste, Prins Filip, werd geboren op 15 april 1960, Prinses Astrid werd geboren op 5 juni 1962 en Prins Laurent werd geboren op 19 oktober 1963. Het huwelijk tussen Albert en Paola was niet geheel zonder problemen. Zo leerde Prins Albert de barones Sybille de Selys Longchamps kennen. Met haar kreeg hij een buitenechtelijke dochter, Delphine Boël. Delphine verklaarde later in een interview dat Albert en haar moeder samen worden tussen 1966 en 1982, en dat hij zelfs wilde scheiden van Paola. Enkele malen verschijnt Delphine in de media, waarin ze openhartig vertelt dat Prins Albert alle contacten met haar zou hebben verbroken. Ook vindt ze dat haar veel onrecht is aangedaan. In 2007 gaf Sybille een interview waarin zij aangaf bezig te zijn met het schrijven van haar memoires. Deze memoires zullen pas verschijnen nadat zowel zij als Koning Albert II overleden zijn. Op 3 juli 2013 heeft Koning Albert bekend gemaakt af te zullen treden ten gunste van zijn zoon, Kroonprins Filip. Het aftreden van Koning Albert is een unicum, een Koning der Belgen treedt volgens de Grondwet normaal gesproken namelijk niet af, maar blijft Koning der Belgen tot aan zijn dood. Koning Albert is de zesde Belgische koning, en de eerste die zelf zijn taken neerlegt.

Het heden

Koning Filip

Koning Filip is de oudste zoon van Albert II en Paola. Sinds 21 juli 2013 is Filip de Koning der Belgen. Op 4 december 1991 is Filip getrouwd met Mathilde d'Udekem d'Acoz. Filip en Mathilde hebben 4 kinderen: prinses Elisabeth, geboren op 25 oktober 2001, prins Gabriël geboren op 20 augustus 2003, prins Emmanuel geboren op 4 oktober 2005 en prinses Eléonore, geboren op 16 april 2008. Filip is na de abdicatie van zijn vader op 21 juli 2013 ingehuldigd als Koning der Belgen. De oudste dochter van Filip en Mathilde is vanaf nu kroonprinses Elisabeth.

Lees verder

© 2012 - 2019 Tessaz, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Koningshuis wel of niet te duurmijn kijk opKoningshuis wel of niet te duurOns koningshuis is te duur volgens niet aanhangers van de monarchie. Bedoelen ze dat ze eigenlijk geen zin hebben om mee…
Nederland: een parlementaire democratieNederland is een democratie. In een democratie heeft de bevolking zeggenschap over de overheid. Ook heeft Nederland een…
Maxima, Diana, Grace Kelly enz., redsters der MonarchieMaxima, Diana, Grace Kelly enz., redsters der MonarchieMenige charmante burgervrouw heeft aan een koningshuis een frisse impuls gegeven. Diverse monarchieën en vorstendommen h…
Mannelijke collega’s van Koning Willem-AlexanderMannelijke collega’s van Koning Willem-AlexanderEr zijn in de wereld nog vijf personen die koning zijn. De koningshuizen hebben ieder hun eigen geschiedenis en verschil…
De totale kosten van het Koningshuis 2014De totale kosten van het Koningshuis 2014Nederland heeft een rijke geschiedenis, met sinds 2013 Koning Willem-Alexander als staatshoofd. Sinds 1848 heeft de Kroo…
Bronnen en referenties
  • http://www.geschiedenis.nl/index.php?go=home.showBericht&bericht_id=3348
  • http://www.monarchie.be
  • http://www.absolutefacts.nl/royalty
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Belgische_monarchie
  • https://koningsfan.dse.nl

Reageer op het artikel "Koningshuis België"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tessaz
Laatste update: 12-04-2018
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Koningshuis
Special: Koninklijke families
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!