InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Koningshuis > Koningshuis Groot-Brittannië

Koningshuis Groot-Brittannië

Koningshuis Groot-Brittannië De Britse monarchie kent een eeuwenoude geschiedenis. Al vanaf het jaar 800 tot het heden heeft Groot-Brittannië vele uiteenlopende monarchen gekend. Het motto van het Engelse Koninklijk is 'Dieu et mon droit'.

De geschiedenis

Het ontstaan van de Britse Monarchie

Voor de geschiedenis van het Britse Koningshuis moet men ver terug de tijd in gaan. Zo kwamen de eerste Engelse koningen van het Huis Essex. De vorsten uit dit huis hebben op de troon gezeten tussen 899 en 1016. Hierna volgden vorsten uit onder meer het Huis Normandië (met als eerste vorst Willem de Veroveraar), Huis Lancaster, Huis Tudor, Huis Saksen-Coburg en Gotha en Huis Windsor. Huis Windsor is overigens hetzelfde als Huis Saksen-Coburg en Gotha, maar deze naam werd na de Eerste Wereldoorlog veranderd.

Verschillende vorsten

Willem de Veroveraar (1066-1087)

Willem de Veroveraar was de eerste Normandische Koning van Engeland. Hij werd geboren in 1027 en hij was de buitenechtelijke zoon van Robert de Duivel en Herleve van Conteville. Na het overlijden van Robert volgde Willem zijn vader op als Hertog van Normandie. Dit was overigens erg ongebruikelijk, aangezien Willem een buitenechtelijk kind was. Willem was in de verte familie van Edward de Belijder, die koning was van Engeland. Edward zelf had geen kinderen, en volgens Willem zou Edward hem de Engelse troon beloofd hebben. Of dit echt zo was is nooit duidelijk geworden. Na het overlijden van Edward volgde zijn zwager, Harold Godwinson, hem op als koning. Willem nam hier geen genoegen mee, en viel in 1066 Engeland binnen waar hij Koning Harold versloeg. Op 25 december 1066 werd Willem gekroond als Koning. Willem had veel moeite met het koningschap, en kreeg te maken met vele opstanden. In het noorden van het land liet hij veel land verwoesten, wat leidde tot hongersnoden en ontvolkingen. Verder werd Willem ook bedreigd door landen als Frankrijk, Noorwegen, Denemarken en Schotland. Hij heeft zo’n 80 kastelen laten bouwen ter verdediging, met als bekendste de Tower of London. Willem overleed op 9 september 1087 ten gevolge van een val van zijn paard.

Koning Hendrik VIII (1509-1547)

Koning Hendrik VIII van het Huis Tudor was al minstens even beroemd als dat hij berucht was. Hij werd vooral beschouwd als liefdeloos, egoïstisch en wreed. Totaal had hij maar liefst zes vrouwen, waarvan hij er twee liet onthoofden. Met zijn eerste vrouw, Catharina van Aragon, had Hendrik zes kinderen, waarvan er slechts één in leven bleef, Mary Tudor. Hendrik wilde zijn huwelijk met Catharina laten ontbinden, maar kwam hierdoor in conflict met de paus, die dit weigerde. De Anglicaanse Kerk, of wel de Kerk van Engeland, scheidde zich in 1534 af van de Rooms-katholieke Kerk. Dit werd vastgelegd in de Act of Supremacy. Door deze Act of Supremacy werd Koning Hendrik VIII hoofd van de Engelse kerk.

Na zijn huwelijk met Catharina huwde Hendrik achtereenvolgens Anna Boleyn (onthoofd in 1536), Jane Seymour (gestorven in het kraambed in 1537), Anna van Kleef (gescheiden in 1540), Catharina Howard (onthoofd in 1542) en Catharina Parr. Op 28 januari 1547 overleed Koning Hendrik VIII aan de gevolgen van een hartaanval. De laatste jaren van zijn leven leed hij al aan vele gezondheidsproblemen, waaronder malaria, overgewicht, migraine en diabetes.

Koningin Victoria (1837-1901)

Victoria werd geboren op 24 mei 1819 in Londen. Ze werd al op jonge leeftijd koningin. De kinderen van haar voorganger, haar oom Willem IV, waren beide al gestorven, en dus volgde Victoria hem op 28 juni 1838 op slechts 19 jarige leeftijd op als Koningin van Engeland. Het regeren werd Victoria in het begin bijgebracht door haar eerste minister Lord Melbourne, en later door haar echtgenoot, prins Albert van Saksen-Coburg-Gotha. Zij traden in het huwelijk op 10 februari 1840. Koningin Victoria is de langst regerende vorstin uit de geschiedenis van Groot-Brittannië. Zij regeerde totaal 63 jaar en 7 maanden. Samen met haar echtgenoot kreeg Victoria 9 kinderen en 42 kleinkinderen. Voor al deze kinderen en kleinkinderen regelde Victoria huwelijken die vrijwel alle Europese koningshuizen met elkaar verbonden. Mede hierdoor werd Victoria ook wel the Grandmother of Europe genoemd. Toen Victoria in 1838 koningin werd, was Groot-Brittannië al een constitutionele monarchie. Dit hield in dat zijn als koningin weinig zeggenschap had, maar ondanks dat groeide zij wel uit tot een zeer belangrijk persoon in die tijd. De regeringstijd van Koningin Victoria wordt ook wel het Victoriaans Tijdperk genoemd. Aan het begin van haar regeerperiode was het Koninklijk Huis niet erg populair onder de bevolking. Vooral de losbandige levenswijze van haar oom George IV had tot veel afkeer geleid. Victoria heeft geprobeerd een zo keurig mogelijk leven te leiden om deze slechte reputatie te verbeteren. De strenge levenswijze die zij hanteerde was een voorbeeld voor het volk. Ook gaf zij met haar ingetogen houding en uitermate preutse opvattingen een compleet nieuwe betekenis aan de term 'Victoriaans'. In 1861 overleden zowel Victoria's moeder als haar echtgenoot. Prins Albert werd slechts 42 jaar oud. Nadien nam Victoria een lange periode van rouw in acht, en droeg zij de rest van haar leven zwarte kleding. Ze zonderde zich volledig af, en was nog maar zelden in het openbaar te zien. Door deze afzondering kreeg ze als bijnaam 'de Weduwe van Windsor'. Victoria stierf op op 22 januari 1901 op het eiland Wight, in haar geliefde Osborne House.

Koning Eduard VII (1901-1910)

Koning Eduard VII was de opvolger van zijn moeder, Koningin Victoria. De periode die hij regeerde werd ook wel het Edwardiaanse tijdperk genoemd, als opvolger van het beroemde Victoriaanse tijdperk. Het Edwardiaanse tijdperk begon in een nieuwe eeuw, met vele ontwikkelingen en veranderingen, waaronder de opkomst van de luchtvaart en de vele veranderingen in technologie. Eduard was getrouwd met Alexandra van Denemarken. Tijdens zijn huwelijk had hij talloze minnaressen, waaronder actrice Lillie Langtry, Lady Jennie Jerome (moeder van Winston Churchill) en Alice Keppel. Deze laatste is overigens niemand minder dan de overgrootmoeder van Camilla Parker Bowles, die eveneens een affaire had met een getrouwde 'Prince of Wales'. Eduard regeerde tot aan zijn dood, op 6 mei 1910.

Koning George V (1910-1936)

Koning George Frederik Ernst Albert hoorde oorspronkelijk bij het Huis Saksen-Coburgh en Gotha, maar veranderde deze familienaam aan het eind van de Eerste Wereldoorlog naar Huis Windsor, om zo niet meer geassocieerd te worden met Duitsland. Enkele familieleden gaf hij Engelse titels, om hen zo te compenseren. De nieuwe naam was voor alle nakomelingen van Koningin Victoria die woonachtig waren in Engeland.

Koning Eduard VIII (1936-1936) en Koning George VI (1936-1952)

Koning George V werd in eerste instantie opgevolgd door zijn oudste zoon, Eduard VIII. Minder dan een jaar later deed Eduard echter alweer afstand van de troon om te kunnen trouwen met zijn Amerikaanse vriendin Wallis Simpson, die al twee keer eerder gehuwd was geweest. Eduard stond erop met Wallis Simpson in het huwelijk te treden maar minister Baldwin liet Eduard kiezen, of afstand doen van de troon, of zijn relatie met Wallis Simpson verbreken. Hij koos voor het eerste en vertrok uit Engeland. Er was mogelijk nog een reden dat er zo hard werd opgetreden tegen de keuze van Eduard. Hij zou namelijk een grote nazi-sympathie hebben.

De broer van Eduard, Albert, volgde hem op als Koning George VI. Hij koos er bewust voor zijn naam te veranderen, omdat Koningin Victoria ooit de wens had uitgesproken dat er nooit meer een Koning Albert zou komen, als eerbetoon aan haar echtgenoot. George was in 1923 getrouwd met Elisabeth Bowes-Lyon. Samen hadden ze 2 dochters, Elizabeth uit 1926 en Margaret Rose uit 1930. Zijn hele leven had Eduard last van zijn handicap; hij stotterde. Ook had hij een slechte gezondheid en was hierdoor vaak ziek. Om die reden leefde hij samen met zijn gezin een teruggetrokken leven op het platteland. Nadat zijn broer afstand had gedaan van de troon werd uitgerekend Albert de nieuwe koning. Elisabeth heeft dit zijn broer altijd kwalijk genomen. Elisabeth stond haar man altijd bij, en sprak hem moed in wanneer hij een toespraak moest houden. Maar desondanks waren er vele situaties waarin George maar moeilijk uit zijn woorden kon komen. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog bleven George en Elisabeth ondanks de grote gevaren in Buckingham Palace wonen. Dit leverde hen veel sympathie op onder de Engelse bevolking. Koning George I overleed op 6 februari ten gevolge van een hartaanval. In 2002, 50 jaar na zijn dood, overleed Elisabeth. Haar bijnaam is altijd liefkozend Queen Mum geweest, de benaming voor de moeder van de huidige koningin, Koningin Elisabeth.

Het heden

Koningin Elisabeth II

In 1926 werd Elisabeth geboren als eerste dochter van Koning George VI en Elisabeth Bowes-Lyon. Samen met haar ouders en jongere zusje leidde ze een teruggetrokken leven. Maar in 1936 wordt haar vader koning, en Elisabeth zelf kroonprinses. Haar opvoeding wordt hier volledig aan aangepast. Gedurende de Tweede Wereldoorlog worden Elisabeth en haar zusje Margaret om veiligheidsredenen ondergebracht in Windsor Castle. Haar ouders verblijven in deze periode in Londen. Elisabeth wilde tijdens de oorlog graag een rol van betekenis spelen en ze meldde zich aan bij de vrouwenafdeling van het Britse leger waar ze chauffeuse werd. Elisabeth was hiermee het eerste vrouwelijke lid van het koninklijke huis die in militaire dienst ging.

Op 13 jarige leeftijd had Elisabeth Philip Mountbatten leren kennen, Prins van Denemarken en van Griekenland. Op 20 november 1947 stapten zij in het huwelijksbootje. Dit hield wel in dat Philip geen aanspraak meer maakte op de troon, en eveneens afstand deed van zijn andere titels. Aan het begin van de jaren 50 ging de gezondheid van Elisabeths vader achteruit, en vanaf 1951 nam zij al enkele van zijn publieke taken over. Wanneer haar vader overlijdt, op 6 februari 1952 wordt Elisabeth koningin. Zij werd gekroond in Westminster Abbey op 2 juni 1953 en werd hiermee vorstin van het Verenigd Koninkrijk, Canada, Pakistan, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Ceylon en Australië. Tegenwoordig zijn Zuid-Afrika, Sri Lanka, Pakistan onafhankelijke republieken. Zij erkennen Elisabeth niet meer als staatshoofd. Elisabeth en Philip kregen vier kinderen. De eerste was prins Charles, die geboren werd in 1948. In 1950 werd zijn zus geboren, prinses Anne. Tien jaar later, Elisabeth was toen al koningin werden prins Andrew (1960) en prins Edward (1964) geboren. Als koningin heeft Elisabeth haar taken altijd uitstekend en met veel plichtsgetrouw vervuld, maar het Britse Koningshuis kent ook een groot aantal dieptepunten. Zo werden de huwelijken van drie van haar vier kinderen gevolgd door een scheiding, en in 1997 komt haar ex-schoondochter prinses Diana bij een ongeval om het leven. Elisabeth stond in het verleden bekend als kil en afstandelijk, maar de laatste jaren worden zowel de Koningin als hele koningshuis wat toegankelijker.

Kroonprins Charles

Prins Charles, die al op jonge leeftijd kroonprins werd, trouwde in juli 1981 met de 19 jarige Diana Spencer. Dit huwelijk was hem aangeraden door zijn oom, Lord Mountbatten. Het huwelijk werd echter nooit een gelukkig huwelijk. Charles onderhield tijdens zijn huwelijk een affaire met zijn oude liefde Camilla Parker Bowles die hij al in 1971 had leren kennen. In 1996 werd het huwelijk tussen prins Charles en Lady Diana ontbonden, maar al geruime tijd hiervoor leefden zij gescheiden. Tijdens hun huwelijk kreeg het echtpaar 2 zoons, William in 1982 en Harry in 1984. Op 9 april 2005 trouwde Charles met zijn ware liefde Camilla. Onder de Engelse bevolking is Camilla verre van populair. Men zegt dat ze geen enkele uitstraling heeft, en velen geven haar de schuld van het mislukken van het sprookjeshuwelijk tussen Charles en de zeer geliefde Diana.

Prins William

In 1982 werd prins William geboren als zoon van prins Charles en Lady Diana. Zijn volledige naam is William Arthur Philip Louis. Na zijn vader is William de tweede in de lijn van de troonopvolging. In 1997 verliezen William en Harry hun moeder bij een auto-ongeluk. Samen met met hun vader lopen ze door de straten van Londen achter de kist van hun moeder. Ze hebben hiermee een diepe indruk bij de Engelse bevolking achtergelaten. William heeft na het ongeval een grote afkeer gekregen van de (roddel)pers, die hij verantwoordelijk houdt voor het overlijden van zijn moeder. Op verzoek van de broer van Diana en prins Charles zelf worden de jongens tijdens hun jeugd zoveel mogelijk met rust gelaten door de pers.

Vanaf 2002 heeft William een relatie met Catherine (Kate) Middleton. Op 29 april 2011 zijn zijn in het huwelijk getreden. De ring die William tijdens het aanzoek aan Kate heeft gegeven was de verlovingsring van zijn moeder. Hij verklaarde hierover dat hij op die manier de twee belangrijkste vrouwen in zijn leven samenbrengt. Nog steeds is prins William erg op zijn privacy gesteld en probeert hij de media zoveel mogelijk te ontlopen.

Op 22 juli 2013 is het eerste kind van het stel geboren: George Alexander Louis. Krap twee jaar later, op 2 mei 2015 is ook de tweede telg van het gezin ter wereld gekomen, Charlotte Elizabeth Diana. Charlotte is na prins Charles, haar vader Prins William en haar broer Prins George de vierde in de lijn voor de Britse troon. Op 23 april 2018 is Kate bevallen van hun derde kindje, een jongetje. Zijn naam is prins Louis Arthur Charles. Charlotte zal na de geboorte niet haar plek in de troonopvolging verliezen aan haar jongere broertje, iets dat voor het eerst is. Voor de 'Succession to the Crown Act' in 2013 was het zo dat een jonger broertje hoger in de lijn stond dan zijn oudere zus. Maar door die wetswijziging in 2013 is dat veranderd, de oudste staat boven de jongste, jongen óf meisje.

Prins Harry

Prins Harry is de jongere broer van prins William, geboren op 15 september 1984. Zijn officiële naam luidt Henry Charles Albert David, maar moeder Diana bepaalde na de geboorte dat haar zoon Harry genoemd zou worden, en niet Henry. Harry is vijfde in de lijn van troonopvolging. In tegenstelling tot dat van zijn oudere broer is zijn gedrag niet volledig onberispelijk. Zo gaf hij toe wel eens hasj te hebben gerookt, heeft hij in 2004 een persfotograaf geslagen in een nachtclub, en verscheen hij als Nazi op een gekostumeerd feest. Sinds november 2016 heeft prins Harry een relatie met de Amerikaanse actrice (Rachel) Meghan Markle. Markle is bekend van de advocatenserie 'Suits'. Ze is eerder getrouwd geweest, van 2011 tot en met 2013 met producer en acteur Trevor Engelson.

In november 2017 werd de verloving van Harry en Meghan aangekondigd door het Britse Koningshuis, en op 19 mei 2018 zijn zij getrouwd. Op 15 oktober 2018 werd aangekondigd dat Harry en Meghan een eerste kindje verwachten in de lente van 2019.

Lees verder

© 2012 - 2019 Tessaz, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De invloed van paparazzi op het Engelse koningshuisDe invloed van paparazzi op het Engelse koningshuisIn 1953 was de kroning van Elizabeth ll live op televisie te volgen. Dit was het begin van de media-aandacht voor het Br…
Zwangerschap Kate Middleton en de geboorte van zoon Georgenieuws uitgelichtZwangerschap Kate Middleton en de geboorte van zoon GeorgeOp 22 juli 2013 is het eerste kind van de Britse prins William en Catherine Middleton geboren, prins George. Prins Georg…
Prins Charles – eeuwige kroonprins van Groot-BrittanniëPrins Charles – eeuwige kroonprins van Groot-BrittanniëDe Britse Prins Charles zit nog steeds in de wachtkamer om Koning van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en No…
Prins William en Kate Middleton: het huwelijk, kinderenPrins William en Kate Middleton: het huwelijk, kinderenDe Britse prins William kreeg een relatie met Kate Middleton eind 2003. In 2007 zijn ze een paar maanden uit elkaar gewe…
Koningshuis wel of niet te duurmijn kijk opKoningshuis wel of niet te duurOns koningshuis is te duur volgens niet aanhangers van de monarchie. Bedoelen ze dat ze eigenlijk geen zin hebben om mee…
Bronnen en referenties
  • http://www.wikipedia.nl
  • http://www.histotheek.nl/
  • http://www.absolutefacts.nl
  • http://www.allthingsroyal.nl
  • www.glamourmagazine.co.uk

Reageer op het artikel "Koningshuis Groot-Brittannië"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tessaz
Laatste update: 15-10-2018
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Koningshuis
Special: Koninklijke families
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!