InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Koningshuis > Koningshuis Noorwegen

Koningshuis Noorwegen

Koningshuis Noorwegen Tussen 1381 en 1814 vormde Noorwegen een unie met Denemarken, en tussen 1814 en 1905 vormde Noorwegen een unie met Zweden. Vanaf 1905 is Noorwegen weer volledig onafhankelijk onder leiding van Koning Haakon VII.

De geschiedenis

Het ontstaan van het Noorse Koningshuis

De laatste unie die Noorwegen had was die met Zweden. Deze unie begon in 1814 en eindigde in 1905. Na enige jaren van politieke onrust besloot Noorwegen zich in 1905 af te scheiden van Zweden en zelfstandig verder te gaan. Op 18 november 1905 koos het parlement Karel van Denemarken als koning van Noorwegen. Onder het volk werd een referendum gehouden, en ook het volk steunde deze keuze. Karel was vanaf dat moment Koning van Noorwegen, onder de naam Koning Haakon VII.

Koning Haakon VII

Persoonlijk leven
Koning Haakon VII werd geboren als Christiaan Frederik Karel George Waldemar Axel (roepnaam Karel, of Carl) in Charlottelund, Denemarken op 3 augustus 1872. Zijn vader en broer regeerden later als Koning van Denemarken. Op 22 juli 1896 trouwde Karel met Maud van Saksen-Coburg en Gotha (ook wel bekend als Maud van Wales). Dit huwelijk vond plaats op Buckingham Palace. Maud was de jongste dochter van Koning Eduard VII van Engeland en Koningin Alexandra van Denemarken. Op 2 juli 1903 werd hun eerste, en enige kind geboren. Alexander Frederik Eduard Christiaan.

Begin van zijn regeerperiode
Op 22 juni 1906 werd Koning Haakon VII gekroond tot Koning van Noorwegen in de Nidaros-kathedraal in Trondheim. Noorwegen kende hierna een periode van economische groei als gevolg van de tweede fase van de Industriële Revolutie. Ten tijde van de Eerste Wereldoorlog bleef Noorwegen neutraal. Dit hield ze buiten de oorlog. Ondanks de neutraliteit spande de Noorse regering zich wel in om Groot-Brittannië te steunen, zowel door Britse diplomatieke druk als anti-Duits sentiment. Deze steun kwam in de vorm van de grote Noorse handelsvloot, die Groot-Brittannië van essentiële voorraden voorzag, terwijl Groot-Brittannië op zijn beurt Noorwegen vitale kolen leverde. Dit zorgde ervoor dat Noorwegen wel de 'neutrale bondgenoot' wordt genoemd.

Tweede Wereldoorlog
Tijdens de Tweede Wereldoorlog had de neutraliteitsverklaring van Noorwegen weinig betekenis. Op 9 april 1940 vielen Duitse troepen Noorwegen binnen. Noorwegen heeft zich nog twee maanden verzet, maar ondanks militaire steun uit zowel Engeland als Frankrijk moest Noorwegen zich uiteindelijk toch overgeven. De koninklijke familie en de regering vluchtten naar Groot-Brittannië. Gedurende de oorlog opereerde de regering in ballingschap. Vanuit Londen vormde Haakon een belangrijk symbool voor het Noorse verzet. In 1945 keerde hij met zijn familie weer terug naar Noorwegen. Hij stierf hier op 21 september 1957.

Koning Olaf V

Persoonlijk leven
Alexander Frederik Eduard Christiaan werd geboren op 2 juli 1903 in Engeland. Toen zijn vader Karel in 1905 koning van Noorwegen werd, koos Alexander als kroonprins voor de naam Olaf. Op 21 maart 1929 huwde Olaf zijn nicht prinses Märtha van Zweden. Samen kregen ze drie kinderen. De eerstgeborene was Prinses Ragnhild, geboren op 9 juni 1930. Hierna werd Prinses Astrid Maud Ingeborg geboren op 12 februari 1932, en de eerste zoon, Prins Harald, kwam op 21 februari 1937 ter wereld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef het gezin in de Verenigde Staten. In 1945 keerden zij terug naar Noorwegen. Op 5 april 1954 stierf Prinses Märtha in een ziekenhuis in Oslo.

Regeerperiode
Na de dood van zijn vader werd Olaf op 21 september 1957 Koning van Noorwegen. Zijn inzegening vond plaats op 22 juni 1958 in Trondheim. Olaf voelde een zware druk. Zijn vader stond bekend om zijn vrijheidsstrijd en zelfstandigheid. Het was nu aan Olaf de taak dit voor te zetten. Door zijn grote medemenselijkheid, en het voortzetten van zijn vaders motto 'Alt for Norge' ('Alles voor Noorwegen') werd Olaf een geliefde en populaire koning.

Olaf sportte graag en behaalde in 1928 bij de Olympische Spelen zelfs goud bij het zeilen. Voor zijn overlijden in 1991 is hij nog actief geweest om de Winterspelen van 1994 naar het Noorse Lillehammer te krijgen.

Op 17 januari overleed de populaire koning. Na zijn overlijden volgde een massaal rouwbetoon onder het Noorse volk. Olaf werd opgevolgd door zijn zoon, Harald.

Het heden

Koning Harald V

Persoonlijk leven
Koning Harald V werd geboren in het huis van zijn ouders in Oslo op 21 februari 1937. Als enige zoon van kroonprins Olav (de latere koning Olav V) en kroonprinses Märtha was hij de eerste prins in 567 jaar die in Noorwegen werd geboren. Harald had twee oudere zussen, prinses Ragnhild en prinses Astrid, die werden geboren in 1930 en 1932, maar toentertijd ging de troonopvolging altijd via de mannelijke lijn.

Op 29 augustus 1968 trouwde kroonprins Harald met Sonja Haraldsen in Oslo. Harald en Sonja hebben negen jaar moeten wachten op toestemming voor hun huwelijk. Bij Haralds vader, Koning Olaf V, heerste veel scepsis over het huwelijk van zijn zoon Harald met een burgermeisje. Olaf was bang dat het schade zou toebrengen aan de monarchie. Ook onder de Noorse bevolking leidde het huwelijk tot commotie. Na uitvoerig overleg met het Storting, de fractievoorzitters en de regering gaf koning Olav V de kroonprins uiteindelijke toch toestemming om met Sonja te trouwen. Harald en Sonja kregen twee kinderen, Prinses Märtha Louise in 1971 en Prins Haakon Magnus in 1973.

Regeerperiode
Op 17 januari 1991 besteeg Koning Harald de troon na het overlijden van zijn vader. Als koning verwierf hij een populair en persoonlijk gezag door zijn eenvoudige levensstijl en kalme uitstraling. Dankzij Koningin Sonja werd de populariteit voor het koningshuis alleen nog maar groter. Ze wordt veel geroemd om haar bescheidenheid, ernst en toewijding. In december 2003 werd geconstateerd dat Harald aan blaaskanker leed. De Noorse koning werd hieraan geopereerd. Ook stopte hij hierna met roken. Later heeft hij nog enkele operaties moeten ondergaan. Tijdens een hartoperatie kreeg Harald in een ziekenhuis in Oslo een kunstklep ingebracht. Tijdens beide operaties nam zijn zoon, Kroonprins Haakon, als regent zijn taken waar.

Kroonprins Haakon

Persoonlijk leven
Haakon Magnus werd in Oslo geboren op 20 juli 1973. Na het afronden van zijn middelbare schooltijd diende Haakon enige tijd in de Noorse marine. Na zijn diensttijd ging hij naar de Universiteit van Californië in Berkeley om politicologie te studeren. Na deze opleiding vervolgde hij zijn opleiding aan de universiteit van Oslo en de London School of Economics.

Eind jaren negentig ontmoette kroonprins Haakon Mette-Marit op een rockfestival in Kristiansand. Net als bij zijn vader ontstond ook bij deze relatie enige commotie. Niet zozeer het feit dat Mette-Marit een burgermeisje was, maar vooral haar levensstijl werd bekritiseerd. Zo had ze in 1997 een zoon gekregen van een man die connecties in het drugscircuit zou hebben. Er waren veel Noren die vonden dat Haakon niet kon trouwen met een alleenstaande moeder die een nogal wild lieven zou hebben geleid.

Maar Haakon hield voet bij stuk, en met succes. Op 1 december 2000 verloofden hij en Mette-Marit zich. Op ontroerende wijze betuigde Mette-Marit haar spijt, wat voor veel Noren al veel goed maakte. Onder grote belangstelling trouwden Haakon en Mette-Marit 25 augustus 2001.

Samen kreeg het echtpaar nog twee kinderen. Prinses Mette-Marit beviel op 21 januari 2004 van hun dochter, Ingrid Alexandra. Hun zoon Sverre Magnus werd op 3 december 2005 geboren.

Van eind 2003 tot half 2004 diende Haakon als regent van Noorwegen, ter vervanging van zijn vader Harald die werd behandeld voor blaaskanker. Dit gebeurde van april 2005 tot juni 2005 opnieuw, nadat koning Harald aan zijn hart was geopereerd.

Lees verder

© 2012 - 2019 Tessaz, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Mannelijke collega’s van Koning Willem-AlexanderMannelijke collega’s van Koning Willem-AlexanderEr zijn in de wereld nog vijf personen die koning zijn. De koningshuizen hebben ieder hun eigen geschiedenis en verschil…
Huwelijk Kroonprins Frederik en Kroonprinses MaryDe Deense Kroonprins Frederik trouwde op 14 mei 2004 met de prachtige Australische Mary Donaldson, die hij tijdens de Ol…
WK voetbal 2014: Kwalificatie Europa Groep EWK voetbal 2014: Kwalificatie Europa Groep EVan de 53 deelnemende Europese landen aan de kwalificatie voor het Wereldkampioenschap voetbal 2014 zullen er uiteindeli…
Landschap/Natuur NoorwegenLandschap/Natuur NoorwegenNoorwegen is een land in het Noorden van Europa en is 385.155 vierkante kilometer groot. Dit land heeft veel reliëf en i…
Visvakantie: vissen in NoorwegenVisvakantie: vissen in NoorwegenVissen in Noorwegen is populair. Dat komt door de ongerepte natuur van het land. Daardoor is er een grote visstand. Het…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • http://www.absolutefacts.nl
  • http://nl.wikipedia.org/
  • http://www.allthingsroyal.nl

Reageer op het artikel "Koningshuis Noorwegen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tessaz
Laatste update: 04-04-2018
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Koningshuis
Special: Koninklijke families
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!