InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Koningshuis > Adellijke titels

Adellijke titels

Adellijke titels Volgens de grondwet geeft een adellijke titel geen enkel voorrangsrecht, het dragen ervan gaat niet gepaard met privileges. Toch zijn ze gegeerd. Dit artikel biedt een overzicht van de belangrijkste adellijke titels in België en Nederland. In België is het zo dat bepaalde prinselijke en hertogelijke families een bijzondere plaats innemen volgens de klassieke préséances. Dit is zuiver en alleen een kwestie van protocol. Het zijn 'famillies van de Salon bleu', genoemd naar de kleur van de antichambre waar zij tijdens ontvangsten aan het hof mochten wachten op de komst van de vorsten. Dit dateert uit de 19de eeuw. Sommigen vinden deze overlevering schitterend, anderen vinden haar hoogst irrittant.

België is een van de laatste landen waar de adel nog steeds gecreëerd en dus vernieuwd wordt. In Nederland worden geen nieuwe titels verleend. Iemand die bijzondere diensten aan de Belgische staat heeft bewezen, wordt, meestal persoonlijk, in de adelstand verheven. Het bekronen van geleerden, onderzoekers, zakenlieden en industriëlen, diplomaten, schrijvers en kunstenaars doet eer aan zowel het verleden van België als aan de toekomst van de jeugd.

Er bestaat een hiërarchische orde in de adellijke titels (hoewel dit door sommigen heftig wordt bestreden: een baron van de oeradel zal zich altijd superieur voelen aan een burggraaf uit 1950).

Van hoog naar laag ziet de rangorde er als volgt uit:
  • Jonkheer, vrouwen zijn jonkvrouw. Het predikaat maakt deel uit van iemand identiteit.
  • Ridder, net als de overige adellijke titels wordt in Vlaanderen en Nederland deze tussen voor- en achternaam gedragen. De vrouw van een ridder wordt mevrouw genoemd.
  • Baron, voor een vrouw barones. Dit is de meest voorkomende titel.
  • Burggraaf, voor een vrouw burggravin. Volgens het oude gebruik mocht men in de spreektaal graaf en gravin zeggen vanwege het principe dat de burggraaf de plaatsvervanger van de graaf was en men mensen aanspreekt met de titel van hen die ze vervangen. In Nederland niet van toepassing.
  • Graaf, voor een vrouw gravin.
  • Markies, voor een vrouw markiezin. Deze titel is in België niet meer verleend sinds 1830 en in Nederland niet van toepassing.
  • Hertog, voor een vrouw hertogin. In het Ancien Régime was er, behalve prinsen van den bloede, 'niemand glorieuzer dan een hertog van Frankrijk'. In Nederland niet van toepassing.
  • Prins, voor een vrouw prinses. De prinsen van de koninklijke Belgische familie worden aangesproken met 'monseigneur'. In Nederland is er maar een prinsenfamilie en die maakt geen deel uit van het koninklijk huis (de familie de Bourbon de Parme).
© 2006 - 2018 Guggenheimer, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ridders in de middeleeuwenRidders in de middeleeuwenRidder is sinds de elfde eeuw de benaming van een krijgsman. Het is daardoor oorspronkelijk de naam van een functie en n…
Zijn we van adel?Zijn we van adel?Iedere genealoog weet dat de vraag van de familie ooit komt. Hebben we een familiewapen? Hebben we een titel? Het laatst…
Troonswisseling: Aftreden van koningin Beatrix in 2013Troonswisseling: Aftreden van koningin Beatrix in 2013In een toespraak op 28 januari 2013 deed koningin Beatrix de aankondiging dat zij op 30 april zou aftreden. Daarmee wiss…
Hoe schrijf je een korte biografie over jezelf?Hoe schrijf je een korte biografie over jezelf?Soms ben je genoodzaakt een soort korte introductie over jezelf te schrijven; een soort autobiografie, maar dan in het k…
De kleinkinderen van prinses Juliana en prins BernhardDe kleinkinderen van prinses Juliana en prins BernhardWe zijn allemaal bekend met de kinderen van prinses Beatrix en prins Claus. De zonen van prinses Margriet en professor M…

Reageer op het artikel "Adellijke titels"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Kiekeboe, 30-05-2014 11:00 #2
Ik kan echt nergens iets vinden over adellijke titels…
Maar dit is toch niet de goede volgorde er moet toch nog koning bij en prins is toch veel hoger?

Verhaegen Ivan, 21-12-2009 13:13 #1
Is koning geen adelijke titel?

Infoteur: Guggenheimer
Gepubliceerd: 12-12-2006
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Koningshuis
Reacties: 2
Schrijf mee!