InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Koningshuis > Onderscheidingen

Onderscheidingen

Onderscheidingen Onderscheidingen zijn de uiterlijke kenmerken waarmee een staatshoofd de diensten beloont die aan zijn land of zijn persoon bewezen werden of waarmee hij zijn erkentelijkheid voor iemand wil overbrengen. Zowel België als Nederland hebben hun eigen nationale of koninklijke ordes, of beide.

België

België kent op dit moment drie nationale ordes:
 • de meest illustere is de Leopoldsorde die Leopold in 1832 instelde. Het lint is klaproosrood.
 • de tweede is de Kroonorde, door Leopold II in 1898 ingesteld, met een roodbruin lint.
 • de laatste is de Orde van Leopold II, in 1900 ingesteld door Leopold II. Het lint is donkerblauw met een zwarte streep.

Elke orde heeft een aantal klassen, die in grote lijnen deze opklimmende reeks volgen.
 • palmen
 • ridder (edelsteen aan een enkelvoudig lint)
 • officier (edelsteen aan een lint met rozet)
 • commandeur (grootste model edelsteen aan een breder lint dat om de hals gedragen wordt)
 • grootofficier (gouden plaat die links op uniform of rok gedragen wordt
 • grootkruis (in de Leopoldsorde: grootlint), een bewerkte plaat die ook links gedragen wordt; het grootlint is een sjerp van de rechterschouder naar de linkerheup.

Bij iedere klasse hoort een lintje of rozet dat in het knoopsgat van een herenjasje of op een damesbloes bevestigd kan worden.
Ridders dragen een enkelvoudig lintje, officieren een rozet, commandeurs een rozet op verzilverde achtergrond. Bij grootofficieren is die achtergrond half verzilverd en half verguld, bij dragers van het grootkruis of grootlint is de achtergrond helemaal verguld.

Nederland

In Nederland zijn de belangrijkste ordes:
 • de militaire Willemsorde die Willem III in 1815 instelde; voor het laatst uitgereikt in 1956. Er zijn vier graden.
 • de Huisorde van Oranje, ingesteld in 1905 door koningin Wilhelmina. Dit is de privé-orde van het koninklijk huis.
 • de Orde van Oranje-Nassau, die in 1892 ingesteld door koningin-weduwe regentes Emma uit naam van Wilhelmina. Het lint is overwegend oranje met aan weerszijden een wit en een blauw randje. De zes ridderlijke graden zijn van laag naar hoog: lid (kruis met lintje), ridder (kruis met lintje), officier (kruis met lintje), commandeur (halslint), grootofficier (sjerp met plaque), ridder grootkruis (sjerp met plaque)
 • de Orde van de Nederlandse Leeuw, in 1815 ingesteld door koning Willem III. Het lint is nassaublauw met twee smalle oranje strepen. De orde kent drie graden: ridder (lintje), commandeur (halslint), ridder grootkruis (sjerp met plaque)

De laatste zijn de koninklijke onderscheidingen die op lintjesdag verleend worden door Hare Majesteit de Koningin onder verantwoordelijkheid van een van de ministers. Het decoratiestelsel is onlangs herzien en uitgebreid met de graad van lid in de Orde van Oranje-Nassau.
© 2006 - 2018 Guggenheimer, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Koninklijke onderscheidingenEen Koninklijke onderscheiding wordt ook wel een lintje genoemd. In Nederland is dit een symbolische erkenning voor pers…
René van Chalon, prins van OranjeRené van Chalon, prins van OranjeBij prins van Oranje denken we misschien het allereerst aan de Nederlandse Vader des Vaderlands, prins Willem van Oranje…
Huwelijksmedaille 2002: uitleg van militaire medaillesDe huwelijksmedaille 2002 is uitgereikt aan 1950 militairen die hebben bijgedragen aan het huwelijk van Zijne Koninklijk…
UNESCO Werelderfgoedlijst: Het Parklandschap Dessau-WörlitzUNESCO Werelderfgoedlijst: Het Parklandschap Dessau-WörlitzDe UNESCO Werelderfgoedlijst staat vol met zaken die voor het nageslacht bewaard dienen te blijven. Een vermelding op de…
Concept Cars - Chrysler NassauConcept Cars - Chrysler NassauOp de Detroit Auto Show van 2007 kwam Chrysler op de proppen met de Nassau, een wagen die door zijn gedrongen uiterlijk…

Reageer op het artikel "Onderscheidingen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Guggenheimer
Gepubliceerd: 12-12-2006
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Koningshuis
Schrijf mee!