nieuws uitgelicht

Het skiongeval van Prins Friso in Lech: schade onherstelbaar

Het skiongeval van Prins Friso in Lech: schade onherstelbaar Op vrijdag 17 februari 2012 kwam Prins Friso in het Oostenrijkse Lech tijdens een ski tocht in een lawine terecht. Na een week van hoop en vrees werd bekend dat de uitslag van de onderzoeken van de Prins dramatisch was en waarschijnlijk onherstelbaar. De schade aan de hersenen is zo groot dat hij mogelijk nooit meer bij bewustzijn komt. De prins had 50 minuten lang een hartstilstand en is al die tijd gereanimeerd. Dit heeft de schade veroorzaakt.

Prins Friso lag 25 minuten onder de sneeuw

Op vrijdag 17 februari 2012 kwam Prins Friso in het Oostenrijkse Lech tijdens een ski tocht in een lawine terecht. De Prins lag 25 minuten bedolven onder de sneeuw. Omdat hij een apparaat bij zich had waarmee men hem kon traceren werd hij onder de sneeuw vandaan gehaald en vervolgens werd prins Friso ter plekke gereanimeerd. Vervolgens werd Prins Friso met de traumahelikopter naar de universiteitskliniek in Innsbruck gebracht.

Prins Friso bedolven onder een lawine

De 43-jarige Prins Friso was met een vriend aan het skiën in Lech, de plaats waar de hele Koninklijke familie altijd samenkomt. Hij raakte op vrijdag 17 februari bedolven onder een lawine nadat hij off piste was gaan skiën. Het gevaar van lawines was al heel groot in de omgeving, omdat het heel erg hard had gesneeuwd. Er waren de nodige waarschuwingen uitgegaan om skiën buiten de pistes af te raden.

Tweede zoon van koningin Beatrix en Prins Claus

Prins Johan Friso is de tweede zoon van koningin Beatrix en prins Claus. Hij is getrouwd met Mabel Wisse Smit en heeft twee dochters.

Prins in levensgevaar

Direct nadat bekend werd dat de Prins in een lawine terecht was gekomen, kwam de persmachine volledig op gang. Er werd bekend gemaakt dat de prins kunstmatig in een soort coma werd gehouden zodat het lichaam zich kon herstellen. Waarschijnlijk is daarbij zijn lichaamstemperatuur ook kunstmatig laag gehouden, omdat dit er voor kan zorgen dat eventuele schade aan de hersenen verkleind of voorkomen kan worden. Daar werd bij vermeld dat de prins weliswaar stabiel was, maar ook nog steeds in levensgevaar.

Beatrix en Mabel waren de hele avond bij hem

De moeder van Prins Friso, koningin Beatrix was op het moment dat het ongeval plaatsvond in Lech. Ook zijn echtgenote en hun kinderen waren in het wintersportoord. De koningin en zijn vrouw Mabel waren de hele vrijdagavond bij hun zoon en man in het ziekenhuis, waar de pers overigens op afstand werd gehouden. Prins Willem-Alexander, prinses Maxima, prins Constantijn en prinses Laurentien en hun kinderen vlogen vrijdagavond nog naar Zwitserland en vervolgden hun reis daarna naar Oostenrijk. Op de zaterdagochtend gingen de kleine kinderen skiën en gingen koningin Beatrix en Mabel opnieuw naar het ziekenhuis.

Waar vond het ongeval met de lawine plaats?

Het ongeval met de lawine vond plaats bij Litzen-Zugertobel. De prins was daar met een vriend, maar zonder gids aan het skiën. Volgens de burgemeester van Lech hebben de skiërs de lawine zelf veroorzaakt. Daarbij kwam een sneeuwbank naar beneden van 30 meter breed en 50 meter lang. Prins Friso was het enige slachtoffer. Doordat hij een lawinepieper bij zich had, werd hij in verhouding wel snel gevonden, maar het duurde toch nog altijd 20 minuten voordat hij uit de sneeuw was gehaald.

Bijna het hoogste lawinegevaar

In skigebieden worden er vijf gradaties aangehouden bij lawines. Niveau 1 is het laagste risico (maar nog steeds dus wel risico op een lawine, hoewel de niveaus 1 en 2 weinig gevaar oplevert), niveau 5 is het hoogste. Toen de prins ging skiën was waarschijnlijk niveau 4 afgegeven. Dit betekent dat er buiten de pistes serieus gevaar dreigt. Een dag voordat de prins onder de lawine terechtkwam, waren ook al andere wintersporters onder lawines bedolven geraakt.

Goed weer voor een reddingsactie

Prins Friso heeft nog geluk gehad dat het weer zich goed leende voor een reddingsactie. Omdat een helikopter kon worden ingezet werd de prins al binnen een kwartier op de plaats des onheils. Toen lag Prins Friso echter al wel 20 minuten onder de sneeuw. Bij slecht weer kan de helikopter niet worden ingezet en duurt het dus veel langer voordat reddingstroepen iemand kunnen redden. Dat soort hulpdiensten is overigens gespecialiseerd in dit soort gevallen.

De Oranjes en Lech

De Oranje familie gaat al sinds ergens in de jaren 60 van de vorige eeuw naar Lech met de hele familie. De prinsen hebben er allemaal leren skiën en kennen het gebied dus goed. Lech ligt in de West-Oostenrijkse deelstaat Vorlberg. Daar wonen ongeveer 1500 mensen, maar zij zijn allemaal erg blij met de Koninklijke familie die de plaats echt op de kaart hebben gezet. De Oranjes logeren altijd in het Gasthof Post. Doordat de Oranjes altijd zo enthousiast waren over Lech en het hotel, komen er tegenwoordig veel meer andere Koninklijke families en andere bekendheid.

Wie is Prins Johan Friso?

Prins Johan Friso was ten tijde van de lawine 43 jaar oud. Hij werd geboren op 25 september 1968 in Utrecht als Johan Friso Bernhard Christiaan David van Oranje-Nassau van Amsberg. Prins Friso is de tweede zoon van koningin Beatrix en prins Claus. Hij deed afstand van de mogelijkheid op de troon toen hij met Mabel Wisse Smit trouwde. Er waren geruchten dat zij connecties had gehad met Klaas Bruinsma, een onderwereld figuur. Sommigen beweerden zelfs dat ze een relatie met hem had gehad. Toen het stel in 2003 in het huwelijk trad, was hij geen lid meer van het Koninklijk Huis omdat hij afzag van zijn rechten daarop door geen parlementaire toestemming te vragen voor dit huwelijk. Door daar van af te zien verloor hij ook een aantal rechten. Dit waren:
  1. Het lidmaatschap van het koninklijk huis
  2. Zijn titel Prins der Nederlanden
  3. Zijn positie in lijn van troonopvolging
Met echtgenote Mabel Wisse Smit kreeg hij twee dochters: Luana die in 2005 werd geboren en Zaria die in 2006 werd geboren. Prins Johan Friso woont met zijn gezin in Londen en heeft een hele hoge functie bij energiebedrijf Urenco. Daarvoor was hij werkzaam bij de zakenbank Goldman Sachs. Prins Friso volgde aan het College of Engineering Berkeley een technische opleiding. Hij kwam daarna naar Nederland en deed toen tegelijkertijd twee studies. De ene was lucht- en ruimtevaarttechniek aan de TU Delft en bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ook volgde hij nog allerlei cursussen op het gebied van Nederlands recht en parlementaire geschiedenis. Hij deed dat toen nog om toch klaar te zijn voor een mogelijke opvolging van zijn moeder.
De prins was overigens nooit zo'n fan van de schijnwerpers. Alleen op koninginnedag liet hij zich zien, maar op andere dagen toonde hij zich niet aan het publiek als lid van de Oranje familie.

De meest aangehaalde uitspraak van prins Friso

Dat de prins weinig op had met zijn positie als mogeljike kroonprins mag blijken uit de uitspraak die hij deed toen hij nog maar een jongetje was. Hij zei:"Je mag Alexander wel in elkaar slaan, maar zorg dat hij niet doodgaat, want dan moet ik koning worden."

Persconferentie: de schade is enorm groot, de prins kan mogelijk niet meer uit de coma komen

In een persconferentie en week na de lawine bleek dat de schade die de prins had opgelopen veel groter was dan de wereld vermoedde. De artsen van het ziekenhuis lieten weten dat de prins 25 minuten onder de sneeuw had gelegen. Daardoor hadden zijn hersenen te weinig zuurstof gekregen en kreeg hij een hartstilstand. Die hartstilstand duurde 50 minuten en dat is heel erg lang. Gedurende die 50 minuten is de prins gereanimeerd en dat is een hele lange tijd, die volgens de artsen enorme schade hebben aangericht. De hoop was gevestigd op het feit dat Prins Friso mogelijk zo onderkoeld was dat dit de schade zou beperken. Dit bleek echter niet het geval. Prins Friso zijn hersenen hebben zoveel schade opgelopen dat de basisfunctie van bewustzijn niet terug is gekomen. Het betekent dus dat hij niet alleen na een week nog steeds in coma is, maar dat dit ook zo kan blijven. Een Nederlandse arts gaf vervolgens te kennen dat er zulk zwaar hersenletsel is dat hij mogelijk nooit meer bijkomt. In de persconferentie werd gemeld dat het koninklijk huis een geschikte plek voor de prins aan het zoeken is. Volgens een arts zal dat een verpleeghuis moeten zijn, maar dat is nog wel afhankelijk van of de prins bijvoorbeeld ook nog beademd wordt. Of die plek in Nederland zal liggen of in een ander centrum elders op de wereld dat gespecialiseerd is in comateuze patiënten is nog niet bekend.
© 2012 - 2020 Singalees, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Prins Friso - skiongeluk en Paleis Huis ten BoschPrins Friso - skiongeluk en Paleis Huis ten BoschPrins Friso, de broer van Koning Willem-Alexander, werd op 9 juli 2013 overgebracht van het ziekenhuis in Londen, waar h…
Prins Friso  het ski-ongeluk in LechPrins Friso het ski-ongeluk in LechIn februari 2012 kreeg prins Johan Friso een ski-ongeluk. Hij werd tijdens de wintersportvakantie in Lech bedolven door…
Johan Willem Friso van Nassau-Dietz, prins van OranjeJohan Willem Friso van Nassau-Dietz, prins van OranjeStadhouder Willem III van Oranje-Nassau, tegens koning Willem III van Engeland overleed in 1702. Omdat hij geen kinderen…
Beatrix  Vrijvrouwe van Ameland met Fries bloedBeatrix Vrijvrouwe van Ameland met Fries bloedPrinses Beatrix heeft Fries bloed in de aderen. De vorstin erfde de titel Erf- Vrijvrouwe van Ameland van Johan Willem F…

Het koningschap in Nederland, 1815-1848Het Huis Van Oranje-Nassau is diep geworteld in de Nederlandse samenleving. Voor het begin kunnen we teruggaan naar 1544…
Koninklijke onderscheidingenEen Koninklijke onderscheiding wordt ook wel een lintje genoemd. In Nederland is dit een symbolische erkenning voor pers…
Bronnen en referenties
  • Leeuwarder Courant
  • Friesch Dagblad
  • NOS journaal
  • You Tube

Reageer op het artikel "Het skiongeval van Prins Friso in Lech: schade onherstelbaar"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Singalees
Laatste update: 24-02-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Koningshuis
Bronnen en referenties: 4
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!