InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Koningshuis > Prins Friso: skiongeluk
nieuws uitgelicht

Prins Friso: skiongeluk

Prins Friso: skiongeluk Prins Friso, de tweede zoon van koningin Beatrix en prins Claus, is opgenomen in een Oostenrijks ziekenhuis ten gevolge van een ski-ongeval. Dit ongeval vond plaats op 17 februari 2012, in het Oostenrijkse Lech. Prins Friso was daar op vakantie met zijn familie. Hoewel prins Friso door sommige buitenstaanders al hersendood werd verklaard, was er gedurende 17 maanden lang onduidelijkheid over zijn kritiek toestand. Op 12 augustus 2013 is prins Friso overleden.

Toedracht van het ongeluk

Prins Friso ging op vrijdag 17 februari samen met zijn goede vriend Florian Moosbrugger, een goede skiër, offpiste. Beiden besloten route 48 te nemen, een route die geliefd is onder skiërs omdat deze avontuurlijker is dan het skiën op de piste. Het lawinegevaar was op dat moment 4 op een schaal van 5. Toch voelde de prins en zijn vriend Florian zich veilig. Diezelfde ochtend was er met dynamiet geprobeerd een kunstmatige lawine op te wekken, dat geen resultaat gaf. Ook waren er al meerdere skiërs het tweetal voorgegaan langs deze route.

Ondanks het hoge lawinegevaar, waanden het duo zich dus wel veilig. Tijdens de afdaling echter, begon de sneeuw te schuiven. Dit veroorzaakte een lawine van 30 meter breed en ruim 200 meter lang. Er was geen ontkomen meer aan: beiden vrienden werden bedolven onder de sneeuw. Florian droeg een speciale airbag, waarmee hij zichzelf uit de sneeuw wist te bevrijden. Prins Friso droeg deze airbag niet, en werd bedolven onder een laag sneeuw van 40-45 centimeter.

Florian waarschuwde de hulpdiensten, die direct nadat het lawinealarm was afgegeven, ter plekke waren. Traumahelikopter-piloot Stefan Ganahl is samen met een noodarts en een reddingshond als eerste aanwezig bij het ongeval. Prins Friso draagt een peilzender en is daarmee makkelijk te lokaliseren. Vriend Florian helpt mee door met zijn blote handen de sneeuw weg te graven. Twintig minuten na het ongeluk wordt prins Friso bevrijdt uit de sneeuwlaag.

Wanneer het hoofd van de prins als eerste te voorschijn komt, verzorgt de noodarts hem direct. Vervolgens wordt de prins per traumahelikopter afgevoerd en naar het universiteitsziekenhuis van Innsbruck gebracht.

Het feit dat de prins een lagere lichaamstemperatuur had tijdens de reanimatie vlak na het ongeval, is gunstig te noemen. Een lagere lichaamstemperatuur zorgt ervoor dat er minder zuurstof verbruikt wordt door het lichaam. Hierdoor kan iemand langer zonder zuurstof. Toch heeft de prins erg lang zonder zuurstof moeten doen.

De ziekenhuisperiode

Het lichaam van de prins wordt kunstmatig in slaap gehouden door het te koelen tot een temperatuur van 33 graden. Dit koelen heet hypothermie en is gunstig voor het lichaam: het komt het herstel van het lichaam en de hersenen ten goede. Hypothermie voorkomt tevens zwelling van de hersenen, wat vaak voorkomt na een hartstilstand. Zolang een patiënt gekoeld is, valt er over de toestand nog niks te zeggen.

De prins heeft geen schedelbasisfractuur en de lichaamstemperatuur wordt sinds dinsdag (vier dagen na het ongeval) langzaam omhoog gebracht. Op deze manier kan prins Friso ontwaken uit zijn narcose. Pas wanneer het lichaam volledig op temperatuur is, kan er meer gezegd worden over de toestand van de prins. Vijf dagen na het ongeval is er nog steeds niks bekend over de toestand van de prins. Zijn toestand is stabiel, wel verkeert hij nog in levensgevaar. De prognose wordt uitgesteld tot het einde van de week, dus tot ongeveer zeven/ acht dagen na het ongeval. Zes dagen na het ongeval, op 23 februari, krijgt de familie te horen dat de prognose van de prins nog langer wordt uitgesteld.

Er gaan veel geruchten de ronde dat prins Friso al overleden zou zijn: de prognose laat erg lang op zich wachten en de familie bezoekt de prins in zwarte kledij. Echter, in Oostenrijk zijn de behandelmethoden anders. Daarnaast wil met de prins de kans geven zich te herstellen, en dat duurt soms langer dan gedacht. Iemand hersendood verklaren kan ook pas nadat de lichaamstemperatuur weer normaal is.

7 dagen na het ongeval is er meer bekend over de toestand van prins Friso. Zijn hart heeft 50 minuten lang stil gestaan, waardoor Friso ernstig hersenletsel heeft opgelopen. Hij is nog steeds in coma, en onduidelijk is wanneer en of hij bijkomt. Het herstel kan volgens de artsen maanden tot jaren gaan duren. Wanneer er geen herstel in de eerste drie maanden na het ongeluk optreedt, is de kans op verder herstel vrijwel nihil.

1 maart 2012 is prins Friso overgebracht naar het Wellington ziekenhuis in zijn woonplaats Londen. Hij wordt hier verder verzorgd.

November 2012 verkeert Friso in een toestand van minimaal bewustzijn. Dit wil zeggen dat Friso, die nog steeds in coma ligt, af en toe reageert op prikkels van buitenaf. Het is mogelijk dat Friso in de toekomst meer gaat reageren op de buitenwereld. Of hij echt ooit gaat ontwaken uit zijn coma, is twijfelachtig.

Op 12 augustus 2013 wordt prins Friso officieel dood verklaard. Er waren complicaties opgetreden ten gevolge van de hersenbeschadiging. Hij werd 44 jaar oud.

Florian Moosbrugger

De goede vriend van prins Friso, Florian Moosbrugger, is directeur van hotel Post in Lech, het hotel waar de koninklijke familie al jaren op vakantie komt. Friso en Florian kennen elkaar al sinds hun jeugd en zijn zeer goede vrienden. Florian is getrouwd met Sandra en samen met haar runt hij het hotel in Lech. Florian is lid van de bergreddingsdienst van Lech en is een uitstekende skiër. In Oostenrijk gelden de regels de regels van de vereniging van Oostenrijkse skileraren:dat de beste skiër verantwoordelijk is. Toch wordt hem door de familie van prins Friso niks verweten.

Prins Friso en zijn familie

Prins Friso is de tweede zoon van koningin Beatrix en Prins Claus. Hij werd geboren op 25 september1968 . Al in zijn jeugd gaf prins Friso aan geen troonopvolger te willen worden. Hij liet zijn titel 'Prins der Nederlanden' vervallen door te trouwen met Mabel Wisse Smit. Hiervoor was een toestemmingswet voor nodig, die niet juist werd opgevolgd. De twee trouwden op 24 april 2004. Door dit huwelijk zonder toestemmingswet, verloor de prins zijn recht op de troon. Reden voor het niet voorleggen van de toestemmingswet was het feit dat het paar de regering niet volledige en onjuiste informatie zou hebben verstrekt. Verzwegen was de informatie dat Mabel een relatie heeft gehad met topcrimineel Klaas Bruinsma.

Friso en Mabel krijgen twee kinderen: Luana (2005) en Zaria (2006). Vier dagen na het ongeval bezoekt de vijfjarige Zaria haar vader voor het eerst.
© 2012 - 2019 Bibiana, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Prins Friso - skiongeluk en Paleis Huis ten BoschPrins Friso - skiongeluk en Paleis Huis ten BoschPrins Friso, de broer van Koning Willem-Alexander, werd op 9 juli 2013 overgebracht van het ziekenhuis in Londen, waar h…
Johan Willem Friso van Nassau-Dietz, prins van OranjeJohan Willem Friso van Nassau-Dietz, prins van OranjeStadhouder Willem III van Oranje-Nassau, tegens koning Willem III van Engeland overleed in 1702. Omdat hij geen kinderen…
Het skiongeval van Prins Friso in Lech: schade onherstelbaarnieuws uitgelichtHet skiongeval van Prins Friso in Lech: schade onherstelbaarOp vrijdag 17 februari 2012 kwam Prins Friso in het Oostenrijkse Lech tijdens een ski tocht in een lawine terecht. Na ee…
Prins Friso  het ski-ongeluk in LechPrins Friso het ski-ongeluk in LechIn februari 2012 kreeg prins Johan Friso een ski-ongeluk. Hij werd tijdens de wintersportvakantie in Lech bedolven door…
Beatrix  Vrijvrouwe van Ameland met Fries bloedBeatrix Vrijvrouwe van Ameland met Fries bloedPrinses Beatrix heeft Fries bloed in de aderen. De vorstin erfde de titel Erf- Vrijvrouwe van Ameland van Johan Willem F…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Prins Friso: skiongeluk"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Bibiana
Laatste update: 13-12-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Koningshuis
Bronnen en referenties: 3
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!