InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Kunst > Boekenweek 2013

Boekenweek 2013

Boekenweek 2013 Nederland heeft zowel roemrijke perioden als tijden van rampspoed gekend. Het thema van de Boekenweek 2013 staat in het teken van " Goede Tijden, Zwarte Bladzijden". Het Boekenweekgeschenk is voor deze 78e Boekenweek geschreven door Kees van Kooten en draagt de naam " De Verrekijker". Het verhaalt de zoektocht van de schrijver naar de herkomst van een verrekijker, die, volgens een brief, door zijn vader zou zijn ingevorderd in de oorlog 1940-1945.

Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB)

De CPNB stelt zich al sinds 1930 ten doel mensen te stimuleren Nederlandse boeken te lezen en te bezitten. Als hulpmiddel wordt sinds 1932 ieder jaar in maart de Boekenweek georganiseerd. De Boeken"week" duurde de afgelopen jaren 10 dagen en werd ingeluid door het Boekenbal op de vooravond van de Boekenweek. In 2013 zal de Boekenweek lopen van 16 maart tot en met 24 maart. Tijdens deze week geven boekwinkels, bij besteding van een bepaald bedrag, aan hun klanten het Boekenweekgeschenk. In 2013 komt het Boekenweekgeschenk van de hand van Kees van Kooten. "De Verrekijker" wordt uitgegeven door de CPNB.

Sinds 1987 geeft de CPNB, naast het Boekenweekgeschenk, ook een Boekenweekessay uit. Dit essay is tijdens de Boekenweek voor een klein bedrag verkrijgbaar. In 2013 is gekozen voor een essay van Nelleke Noordervliet: "De leeuw en zijn hemd".

Boekenweekgeschenk 2013

Het thema van de Boekenweek 2013 is "Goede Tijden, Zwarte Bladzijden" en richt zich op de geschiedenis van Nederland met roemrijke perioden, maar ook met tijden van rampspoed. Het Boekenweekgeschenk "De Verrekijker", geschreven door Kees van Kooten vertelt het verhaal waarin de schrijver een brief vindt, geadresseerd aan zijn vader, die sergeant was in het leger tijdens de oorlog 1940-1945. In deze brief vraagt de legerleiding opheldering over een verrekijker die de sergeant zou hebben ingevorderd.
De schrijver vraagt zich af of dit dezelfde verrekijker is waar hij zijn hele jeugd mee heeft gespeeld en gaat onderzoeken of hij al die jaren met oorlogsbuit heeft gespeeld.

Opmerkelijk is de vorm waarin "De Verrekijker" wordt uitgegeven. In het boek speelt de zakagenda een belangrijke rol. Kees van Kooten heeft "De Verrekijker" de vorm gegeven van een informatieve Literagenda, waarin belangrijke literaire gebeurtenissen worden weergegeven.

Boekenweekessay 2013

In 2013 geeft Nelleke Noordervliet invulling aan het thema "Goede Tijden, Zwarte Bladzijden" met haar essay "De leeuw en zijn hemd".
Nelleke Noordervliet heeft een aantal historische romans op haar naam staan. Haar interesse gaat voor een groot deel uit naar het verleden. In "De leeuw en zijn hemd" maakt zij een reis door het verleden. Zij beschrijft hoe wij de "Gouden Tijden" uit het verleden in een adem noemen met de "Zwarte Bladzijden". Het essay is voor een klein bedrag te koop tijdens de Boekenweek.

Boekenbal 2013

Het Boekenbal is ieder jaar het openingsfeest van de Boekenweek. De opening van de 78e Boekenweek vindt in 2013 plaats op vrijdagavond 15 maart in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Het Boekenbal is alleen voor genodigden.

De afsluiting van de Boekenweek 2013 vindt dit jaar plaats in Tilburg op zaterdag 23 maart met een bruisend Boekenfeest. Tijdens deze avond is er ruimte voor verschillende kunstuitingen, zoals proza, poezie, dans, film, theater en beeldende kunst en maken schrijvers, acteurs en muzikanten hun opwachting.

Activiteiten tijdens de Boekenweek

Tijdens de negen dagen durende Boekenweek vinden er door het hele land activiteiten plaats:
  • Signeersessies door Kees van Kooten
  • Lezingen door Nelleke Noordervliet
  • Lezingen door andere schrijvers
  • Theatervoorstellingen
  • Literaire avonden
  • Verschillende dictee's
© 2013 - 2019 Caressa, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Boekenweek 2014Boekenweek 2014In 2014 vindt de 79e Boekenweek plaats. Vanaf dit jaar zal de Boekenweek niet alleen in Nederland, maar ook in Vlaandere…
Boekenweek, een jaarlijks terugkerend evenementBoekenweek, een jaarlijks terugkerend evenementSinds 1932 wordt er jaarlijks een zogenaamde Boekenweek gehouden. Die “week” duurt geen zeven dagen maar tien dagen en v…
Boekenweek 2012Boekenweek 2012Vriendschappen tekenen het leven, ze maken of breken je. Dat klinkt mooi, maar het onderhouden van een levenslange vrien…
Het boekenweekgeschenkIedereen kent de boekenweekgeschenken wel. De kleine boeken die je rond november gratis krijgt bij aankoop van een boek.…
Boekenweekgeschenk door de jaren heenBoekenweekgeschenk door de jaren heenSinds 1932 wordt in Nederland het boekenweekgeschenk uitgegeven. Samen met de bekende albums van Verkade is het een geli…
Bronnen en referenties
  • http://www.Boekenweek.nl/activiteiten/index.html
  • http://www.Boekenweek.nl/uitgaven_geschenk.html
  • http://www.Boekenweek.nl/uitgaven_essay.html

Reageer op het artikel "Boekenweek 2013"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Caressa
Gepubliceerd: 16-02-2013
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!