De kunstenaar Gustave Doré

De kunstenaar Gustave Doré De 19de eeuwse Franse graveur, illustrator en beeldend kunstenaar Paul Gustave Doré (1832-1883) maakte tijdens zijn vrij korte leven, een enorme hoeveelheid boekillustraties, schilderijen en sculpturen, waarmee hij internationaal bekend werd. Gustave Doré wordt gezien als romanticus, zijn werk is kenmerkend voor de tijd waarin hij leefde. Doré werd geboren in Straatsburg op 6 januari 1832. Hij was een autodidact, al op 15de jarige leeftijd maakte hij tekeningen (karikaturen) die in de Franse krant “Le Journal Pour Riri” gepubliceerd werden. Vervolgens werkte hij als boekillustrator in Parijs, wat later maakte hij eveneens schilderijen en sculpturen.

Romantiek

Begin 19de eeuw ontstond er in de Europese cultuur een stroming die de “Romantiek” werd genoemd, als reactie op de voorgaande stroming de “Verlichting” in de 18de eeuw. De Verlichting stond voor de rede, de bevordering van de wetenschap en de modernisering van de samenleving, terwijl de Romantiek voor het gevoel en de kunst stond.
Romantici hadden een afkeer van industrie en verstedelijking, zij hielden van dromen, fantasie, mythologie, mystiek, spiritualiteit en de natuur. Zij, waaronder Gustave Doré, lieten dit duidelijk in hun kunst terugkomen.

Gravure in "Don Quichot", door Gustave Doré rond 1863 / Bron: Gustave Doré (1832–1883) Héliodore Joseph Pisan (assistant, 1822 1890), Wikimedia Commons (Publiek domein)Gravure in "Don Quichot", door Gustave Doré rond 1863 / Bron: Gustave Doré (1832–1883) Héliodore Joseph Pisan (assistant, 1822 1890), Wikimedia Commons (Publiek domein)

Boekillustrator

Rond het jaar 1855 woonde Doré in Parijs, daar maakte hij illustraties voor de werken van de schrijvers: Dante Alighieri, François Rabelais en Honoré de Balzac.

Nadat hij in 1853 illustraties voor het werk van de schrijver Lord Byron had gemaakt, volgden meer opdrachten van Engelse uitgevers. Hij illustreerde de Engelse bijbel, “Paridise Lost” van John Milton, “Guinevere” en “Idylls of the King” van Alfred Tennyson. Verder hield hij in Londen in 1867 een tentoonstelling van zijn werk. Dit leidde tot de oprichting van de “Doré Gallery” in de New Bond street in Londen.
Voor het boek “London a Pilgrimage” van de uitgever Grant & Co dat in 1872 gepubliceerd werd, maakte Doré 180 gravures. Hij werkte ongeveer vijf jaar aan dit project, dat een groot (ook financieel) succes werd. Toch keurden critici het werk af, om de taferelen waarin de armoede van Londen werd getoond. Hier werd volgens hen niet de werkelijkheid weergegeven.

Andere bekende werken waar hij illustraties voor maakte zijn o.a.: “Don Quichote” van Cervantes, “Sprookjes” van Charles Perrault, de Nederlandse uitgave van de “Goddelijke Komedie” van Dante en “The Raven” van Edgar Allan Poe. Bij elkaar illustreerde hij ongeveer 200 boeken.

De sprookjesachtige, mysterieuze sfeer in zijn illustraties, die mede waren ontstaan doordat hij gebruik maakte van licht-donkercontrasten (clair-obscur), sluit goed aan bij het genre van de boeken. Er is erg veel in de gravures te zien, ze zijn zeer gedetailleerd. Daarbij kon hij scenes, (historische of mythologische) gebeurtenissen, omgevingen en gebouwen die hij niet kende toch op een realistische en geloofwaardige wijze weergeven. Zoals bv. een woestijn en de tempels in Egypte waar hij nooit was geweest.

Houtgravures en staalgravures

Veel illustraties van Gustave Doré werden niet door hemzelf gegraveerd. Hij tekende de afbeelding op het houtblok en de (uiteindelijk 40) houtgraveurs die hij in dienst had verzorgden het graveerwerk. Dit werk werd alleen door hem gesigneerd als hij het had goedgekeurd.

Schilderij "Les Saltimbanques" door Gustave Doré 1874 / Bron: Gustave Doré, Wikimedia Commons (Publiek domein)Schilderij "Les Saltimbanques" door Gustave Doré 1874 / Bron: Gustave Doré, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Doré maakte zowel houtgravures als staalgravures. Een houtgravure is een hoogdrukprocedé, hier ligt het gedeelte dat gedrukt moet worden hoger dan de rest. Dat wat niet gedrukt moet worden wordt weggehaald met een burijn, messen en gutsen.
De manier om een houtgravure te maken is bedacht door de Engelsman Thomas Bewick aan het einde van de 18de eeuw. Namelijk door het kopshout (dwars op een stuk hout) te bewerken in plaats van het langshout (in de lengte van een stuk hout), zoals men dat bij het maken van een houtsnede gewend was. Nu kon een even verfijnd resultaat worden bereikt als bij metaalgravures. Bovendien was een houtgravure even geschikt als een metaalgravure om grote oplagen van te drukken.
Een staalgravure is een diepdrukprocedé waarbij de tekening in een stalen plaat wordt gekrast (gegraveerd) met een scherpe pen of een burijn, dit is een soort beitel.

Schilderijen

Naast gravures maakte Doré olieverf schilderijen, hij begon hiermee na een reis naar Zwitserland in 1853, maar zijn eerste schilderijen werden niet gelijk gewaardeerd.
Hij maakte op den duur meer dan 400 schilderijen, met vooral dromerige, sprookjesachtige landschappen (vaak met bergen), taferelen met mythologische figuren, gebeurtenissen uit de geschiedenis en straattaferelen met groepjes mensen.

Enkele bekende voorbeelden van schilderijen zijn: “Lake in Scotland after a storm” uit 1875, “Oceanids or Naiads of the Sea” uit ca. 1878, “Andromeda” uit 1869, “Les Saltimbanques” uit 1874 en “Flower Sellers of London” uit 1875.
De formaten van zijn schilderijen zijn meestal tot ca. een bij twee meter, sommige zijn veel groter zoals het schilderij: “La Vallée des Larmes” (Tranendal) van ongeveer vier bij zes meter, dat hij maakte vlak voor zijn dood.

Destijds waren er wel mensen die dachten dat Gustave Doré kleurenblind was, omdat hij in zijn illustraties zelden kleur gebruikte. Duidelijk is dat zij de schilderijen van Doré niet kenden.

Standbeeld van D'Artagnan, door Gustave Doré 1883 / Bron: Jebulon, Wikimedia Commons (CC0)Standbeeld van D'Artagnan, door Gustave Doré 1883 / Bron: Jebulon, Wikimedia Commons (CC0)

Sculpturen

Verder creëerde Gustave Doré vele sculpturen, voornamelijk van brons. Sculpturen van tot een meter hoog, zoals “La Défense Nationale” en “La Danse”, maar ook standbeelden zoals dat van Alexander Dumas in Parijs. Een zeer grote sculptuur is de vaas met de titel “The Poem of the Vine”. Deze bronzen vaas is ongeveer vier meter hoog, en weegt bijna drie ton. Over de vaas lopen wijnstokken, ranken, druiventrossen en bevinden zich vele figuren waaronder cupido's (putti), Bacchus (god van de wijn) Silenus (oudste der Satyrs) en andere Satyrs en Bacchanten en enkele insecten. Er wordt het gedicht of verhaal van het maken van wijn uitgebeeld.

Tot slot

Doré is nooit getrouwd geweest. Na de dood van zijn vader in 1949, bleef hij bij zijn moeder wonen. Kort daarna verhuisden zij en zijn twee broers naar Parijs. Toen zijn moeder in 1881 stierf had hij het daar erg moeilijk mee. Twee jaar daarna op 23 januari 1883, hij was toen vijftig, stierf hijzelf aan een hartaanval. Gustave Doré werd begraven in Parijs, op begraafplaats “Père-Lachaise”.
© 2015 - 2020 Vuurvlieg, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Grimm, Ludwig Emil: schilder, etser, graveur. Een biografieGrimm, Ludwig Emil: schilder, etser, graveur. Een biografieWie was Ludwig Emil Grimm? Ludwig Emil Grimm was een schilder, etser en graveur. Hij leefde van 1790 tot 1863 in Duitsla…
Laarzen in sprookjes: Klein Duimpje en de Gelaarsde KatLaarzen in sprookjes: Klein Duimpje en de Gelaarsde KatLaarzen zijn er in soorten, maten en merken.... Bekende soorten zijn: kaplaarzen, moonboots, motorlaarzen, paardrijlaarz…
Attractie Baron 1898 in De EftelingAttractie Baron 1898 in De EftelingOp 1 juli 2015 opent in attractiepark De Efteling een nieuwe attractie, genaamd Baron 1898. Bijna alle attracties in de…
Franck Klusky, grootste fysieke medium van de 20ste eeuwDe effecten die Eva Carriere (Eva C.) produceerde waren bijna kinderspel vergeleken bij de door Franck Klusky voortgebra…

Breitner, schilder en fotograafBreitner, schilder en fotograafGeorge Hendrik Breitner (Rotterdam, 12 september 1857 - Amsterdam, 5 juni 1923) was een schilder die werkte aan het eind…
Tames Oud - kunstenaar van AmelandTames Oud - kunstenaar van AmelandTames Oud, geboren op Ameland, werd visserman en kroegbaas en was tevens kunstenaar. Hij was een virtuoos in de techniek…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Gustave Doré, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://www.kunstbus.nl/kunst/gustave+dore.html
  • http://www.musee-orsay.fr/en/events/exhibitions/in-the-musee-dorsay/exhibitions-in-the-musee-dorsay/article/gustave-dore-37172.html?tx_ttnews[backPid]=254&cHash=2a50ac0116
  • http://www.rightreading.com/ggp/dore.vase/dore.vase.htm
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Gustave_Dor%C3%A9
  • Afbeelding bron 1: Gustave Doré (1832–1883) Héliodore Joseph Pisan (assistant, 1822 1890), Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Gustave Doré, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 3: Jebulon, Wikimedia Commons (CC0)

Reageer op het artikel "De kunstenaar Gustave Doré"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Vuurvlieg
Laatste update: 17-09-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 8
Schrijf mee!