InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Kunst > Cameretten: podium voor aanstormend cabarettalent

Cameretten: podium voor aanstormend cabarettalent

Cameretten: podium voor aanstormend cabarettalent Het van oorsprong Delftse cabaretfestival Cameretten geldt als een kweekvijver van aanstormend en aankomend cabarettalent. De uiteindelijk negen finalisten presenteren zich na een intensieve training voor het oog van zowel het publiek, de jury als de pers. Een aanzienlijk aantal van hen is in de jaren na het festival uitgegroeid tot gerenommeerde cabaretiers. In 2018 was het festival toe aan de 53ste editie.

Cameretten, een podium voor aanstormend cabarettalent

Cameretten is de naam van het oudste cabaretfestival van Nederland en is in de afgelopen decennia ook één van de grootste in zijn soort geworden. Het festival heeft navolging gekregen van vergelijkbare kleinkunstfestivals. De Stichting Cameretten is aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) en heeft als doel ‘beginnende cabaretiers de kans te bieden zich te profileren en te ontwikkelen, zodat de meest veelbelovende talenten van cabaret hun professie kunnen maken’.

Studentenvereniging uit Delft

De eerste editie van het cabaretfestival Cameretten vindt in 1966 plaats in de Koornbeurs in Delft. Dit rijksmonument ligt op de hoek van de Voldersgracht en het pleintje Cameretten, waaraan het festival zijn naam heeft ontleend. Het festival wordt als lustrumactiviteit georganiseerd door de Delftse afdeling van studentenvereniging S.S.R. (Societas Studiosorum Reformatorum) die de Koornbeurs gebruikt als sociëteit. Sinds 1988 wordt het gehouden in het Rotterdamse Luxor Theater.

De uiteindelijk negen halve finalisten presenteren zich voor het oog van zowel het publiek, de jury als de pers. De winnaar van Cameretten heeft het complete traject van selecties, workshops, try-outs, een halve finale en een finale afgelegd. Als beloning volgt nog een tournee door het land.

Hoe werkt het?

Om mee te doen aan het cabaretfestival heeft iedereen elk jaar gedurende de maanden april tot en met juli de mogelijkheid zich via de website van Cameretten in te schijven. Je hebt hiervoor geen afgeronde theater- of kleinkunstopleiding nodig. Cameretten richt zich op getalenteerde entertainers, (stand-up) comedians en cabaretiers die van hun specialisme het liefst hun beroep willen maken. Bij inschrijving moet je een video-opname van jezelf meesturen die een karakteristiek beeld geeft van wat je wilt gaan doen.

Na de inschrijvingstermijn vinden in de maanden september en oktober selecties plaats. Iedereen die zich heeft ingeschreven wordt beoordeeld. Als je uitgekozen wordt mag je vervolgens gedurende twintig minuten optreden voor publiek en voor de selectiecommissie. Uit alle optredens kiest de commissie negen optredens waarvan de uitvoerenden zich plaatsen voor een halve finale. Deze negen halve finalisten krijgen vervolgens een workshopweekend aangeboden om aan hun programma’s te werken. Een programma moet uiteindelijk een lengte van ongeveer een half uur krijgen. Deze workshops worden gegeven onder begeleiding van regisseurs. Na deze intensieve training worden in de tweede helft van oktober en de eerste helft van november op diverse locaties in het land try-outs gegeven.

Drie halve finales en een finale

Eind november vinden in het Luxor Theater in Rotterdam verspreid over drie opeenvolgende avonden de halve finales plaats. De vijfkoppige jury beoordeelt per avond de optredens van drie halve finalisten. Op de laatste (vrijdag)avond van de halve finales maakt de jury bekend welke drie acts zich hebben geplaatst voor de finale op de zaterdag. Na de optredens op deze slotavond wordt niet alleen bekend gemaakt wie de winnaar is van de Juryprijs, maar ook naar wie de Publieksprijs en eventueel de Persoonlijkheidsprijs gaat. Eén act kan dus meerdere prijzen in ontvangst nemen terwijl de Persoonlijkheidsprijs door de jury ook kan worden toegekend aan een halve finalist die niet de finale op de slotavond heeft gehaald.

Finalisten en winnaar 2018

De namen van de drie finalisten uit 2018 zijn Waterkonijnen (het duo bestaande uit Musa Abdulwahab en Ismail Aghzanay), Chris Verlaan en Hassan el Rahaui. De vijfkoppige jury bestaat uit Rob van Wijk, Jeanne Kers, Lucien Kembel, Marieke van Dam en Charles Droste.

Chris Verlaan

De Juryprijs wordt uiteindelijk toegekend aan Chris Verlaan. 'De jury vindt het knap hoe hij zijn autisme heeft verwerkt in Man in de maak. Zijn voorstelling heeft een grote grapdichtheid en hij wisselt mooi af tussen verhaal en liedjes. Er zitten in het programma veel slimme vondsten en woordgrapjes’.
Chris Verlaan wint eveneens de Publieksprijs; de Persoonlijkheidsprijs wordt niet uitgereikt

Finalistentournee

Na de finale maken de finalisten en de prijswinnaar(s) een zogeheten finalistentournee door het land. De tournee duurt vijf maanden en bestaat uit ongeveer zestig optredens langs kleine en (middel)grote theaters.

Bekende namen onder de winnaars...

De twee meest recente winnaars van het Cameretten cabaretfestival zijn het damesduo Oldenosborn (2014) en Patrick Laureij (2013). Andere in de jaren na het festival landelijk bekend geworden winnaars zijn o.a. René van Meurs (2012), Daniël Arends (2006), Ronald Goedemondt (2003), Alex Klaasen (2000), Marc-Marie Huijbregts (1999), Plien & Bianca (1996), Kommil Foo (1992), Hans Teeuwen en Ronald Smeenk (1991), Theo Maassen (1990), Brigitte Kaandorp (1983), Don Quishocking (1968) en Ivo de Wijs (1967).

...maar zeker ook onder de niet-winnaars

Niet-winnaars kunnen eveneens uitgroeien tot gerenommeerde cabaretiers. Rundfunk eindigt als tweede (2013), evenals Martijn Koning (2010), Jandino Asporaat (2005), Ilse Warringa (2003), het duo Veldhuis & Kemper (1999), Rob Urgert (1997), Richard Groenendijk (1995), Hans Liberg (1983), de groep Purper (1981) en Herman Finkers (1979) terwijl Guido Weijers en Niet Uit Het Raam (NUHR) ‘slechts’ derde worden in respectievelijk 2000 en 1987.

In 1983 strandt Paul de Leeuw in de halve finales maar krijgt hij wel de Persoonlijkheidsprijs uitgereikt. Het daaropvolgende jaar mag hij zelfs het festival presenteren. Ook voor cabaretgroep Filter is er geen finaleplaats in 1981 maar krijgt groepslid Bert Visscher wel de Persoonlijkheidsprijs. Zowel aan Visscher als aan De Leeuw is de prijs toegekend naar aanleiding van hun optredens in de halve finales.

Neerlands Hoop, het collectief van Freek de Jonge en Bram Vermeulen, moet in 1968 genoegen nemen met een vijfde plaats. Als het duo door alle media-aandacht in korte tijd overtuigend weet door te breken mag het al in 1969 op Cameretten een professioneel gastoptreden verzorgen. Een unicum wat betreft snelheid van landelijk doorbreken.

Het jaar dat, achteraf bezien, de bekendste namen heeft opgeleverd is 1983. Brigitte Kaandorp is dat jaar winnares en krijgt ook de Publieksprijs, Hans Liberg wordt tweede en halve finalist Paul de Leeuw krijgt de Persoonlijkheidsprijs. De meest overtuigende winnaar ooit is Marc-Marie Huijbregts die in 1999 alle (!) prijzen incasseert, gevolgd door Herman Finkers die in 1979 als tweede eindigt, maar zowel de Publieks- als de Persoonlijkheidsprijs mag ontvangen.
© 2015 - 2019 Molleke, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Studentenverenigingen in DelftStudentenverenigingen in DelftJe gaat studeren, maar zit te twijfelen of je bij een studentenvereniging wil. Natuurlijk is een studentenvereniging hee…
De Friese studentenvereniging BernlefDe Friese studentenvereniging BernlefDe Friese studentenvereniging Bernlef in Groningen bestaat in 2009 al 85 jaar. De vereniging werd in 1925 opgericht in G…
Cabaretier: Freek de JongeFreek de Jonge is een van de grote namen in het Nederlandse cabaret. Hij brak door samen met Bram Vermeulen als 'Neerlan…
Studentenwoningen in DelftStudentenwoningen in DelftJe hebt je havo of VWO-diploma binnen en wilt in Delft gaan studeren. Om het echte studentenleven te leren kenen moet je…
Studentenverenigingen en studieverenigingen in LeidenStudentenverenigingen en studieverenigingen in LeidenStuderen in Leiden kan je veel meer opleveren dan alleen je diploma en je titel. Er zijn namelijk talloze studentenveren…
Bronnen en referenties
  • http://www.cameretten.nl/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Cameretten_(cabaretfestival)

Reageer op het artikel "Cameretten: podium voor aanstormend cabarettalent"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Molleke
Laatste update: 29-10-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!