Sense of Place op Oerol Terschelling, LF2018 en waddenkust

Sense of Place op Oerol Terschelling, LF2018 en waddenkust Oerol is het tiendaagse muziek- en theaterfestival op het Waddeneiland Terschelling. Het is gespecialiseerd in locatietheater, voorstellingen in de natuur van Terschelling; op het strand, in de duinen, op de dijk en op het Groene Strand. Oerol spreekt met oog op de toekomst en met liefde voor het gebied waar het festival zich afspeelt over Sense of Place; een meerjarig thema met cultuur-landschappelijke projecten dat zijn vleugels uitslaat tot buiten de grenzen van Terschelling. Wat als test op Oerol begon waaiert uit naar de Waddenkust en de andere Friese Waddeneilanden.

Overal langs de Waddenkust kunstprojecten in het landschap


Oerol op Terschelling

Oerol is Terschellings voor overal. Het refereert aan de ruimte op het eiland waar het vee mocht grazen, de gemeenschappelijke weide om de dorpen heen. In het voorjaar en in de herfst kon het vee overal lopen. Oerol is dialect. Het begrip lijkt op het Fries voor overal: oeral.

Festival op het Waddeneiland

De echte oerol met het loslopende vee werd in de Tweede Wereldoorlog door de bezetter afgeschaft. Na de oorlog keerde het gebruik niet terug. Er kwam meer verkeer op het eiland en daardoor meer botsingen met de koeien. Daarvoor in de plaats kwam in 1982 het Oerol Festival, waarbij cultuursnuivers overal op Terschelling voorstellingen kunnen bezoeken en aan expedities kunnen meedoen.

Sinds 1982

Terschelling is tien dagen lang in juni - rond de langste dag van het jaar - het podium en de inspiratiebron voor theatermakers, muzikanten en beeldend kunstenaars. Zij komen uit binnen- en buitenland naar het Waddeneiland. Het festival trekt tienduizenden bezoekers (meer dan 50.000), die een polsbandje kopen als algemeen entreebewijs en 135.000 kaartjes kopen voor de verschillende voorstellingen (cijfers 2016).

Programma

De programmering bestaat uit vijf onderdelen:
 • Tientallen middelgrote en grote theatervoorstellingen;
 • Zo'n twintig projecten bestaande uit kleinere voorstellingen, performances en installaties;
 • Om en nabij de vijftig muziekoptredens;
 • dagelijks straattheater in de straten van West-Terschelling en Midsland;
 • meerjarig onderdeel Sense of Place.

Sense of Place

Sinds 2013 heeft de organisatie gekozen voor een meerjarig programma onder de titel Sense of Place. Het begrip slaat op de eigenschap van de plek en de relatie tot de bezoeker. Sense of Place benadrukt de betekenis van de omgeving. Oerol wil met het project Sense of Place het landschap in beeld brengen en laten zien wat de mens er teweeg brengt en bewerkstelligen dat de ervaring iets bij de mensen teweeg brengt. Het landschap staat daarbij in het centrum van de gebeurtenissen. Op Oerol wordt dat vertaald naar de samenleving: er worden projecten bedacht die de rol van het landschap benadrukken. Sense of Place aan de Waddenkust heeft tot doel bij te dragen aan de levendigheid van het Waddengebied.

Pionier

Het wordt culturele natuurontwikkeling genoemd en Oerol is er de pionier van. Binnen het festival is aandacht voor kwelderontwikkeling, duinvorming en landschapsontwikkeling, die in een culturele sfeer aan het festivalpubliek worden getoond. De laboratoriumfunctie van Oerol krijgt daardoor een betekenis die verder draagt dan het festival.

Seminars en projecten

In 2013 startte Oerol tijdens het festival met een meerdaags seminar “Wadden: Sense of Place”. Professionals uit binnen- en buitenland namen daar aan deel, allemaal mensen die werken op het snijvlak van landschapskunst, wetenschap en natuur. De vraag die centraal stond was welke rol landschapskunst en kunst in het algemeen kan spelen bij de bewustwording van de Wadden als uniek werelderfgoed. Oerol heeft de mogelijkheden aan die bewustwording bij te dragen door projecten te initiëren.
Voorbeelden van projecten zijn:
 • Zwerftocht door het duinlandschap;
 • Landschapsprojecten op het Groene Strand, zoals bewegende schilderijen;
 • Wadland – een coproductie van Oerol en SLeM (Stichting Landschapstheater en Meer) op de Noordsvaarder, zoals het schilderij ‘Pier en Oceaan’ van Piet Mondriaan in wilgentenen;
 • Zonnewijzer die meebeweegt op het ritme van de zee;
 • Wadzwaaien, een menselijke kaart van het gehele waddengebied op de Noordsvaarder

Ameland op de Noordsvaarder van Terschelling / Bron: Persbureau AmelandAmeland op de Noordsvaarder van Terschelling / Bron: Persbureau Ameland
Wadzwaaien (Oerol 2015) / Bron: Persbureau AmelandWadzwaaien (Oerol 2015) / Bron: Persbureau Ameland
De stokjes van het gehele waddengebied weer opruimen / Bron: Persbureau AmelandDe stokjes van het gehele waddengebied weer opruimen / Bron: Persbureau Ameland

Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018

Sense of Place is een project dat participeert in het programma van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018 (LF2018).

Werelderfgoed

De Waddenzee is Unesco Werelderfgoed, dat ondanks die status voortdurend door menselijk ingrijpen wordt aangepast. Sense of Place benadrukt de mentaliteit om dat ingrijpen in de natuur met gevoel voor de omgeving te doen.

Holwerd aan Zee

Sense of Place gaat projecten uitvoeren in het waddengebied, tijdens Oerol op Terschelling, onder de noemer van LWD2018 en samen met Holwerd aan Zee.

Wachten op hoog water

Bij de dijk van Holwerd komt een zeven meter hoog beeld van Jan Ketelaar. Hij maakt twee vrouwen, een dikke en een dunnen, die over het wad richting Ameland kijken en wachten op hoog water.

Dijk van een wijf

Op de dijk bij Holwerd komt het landartproject ‘Dijk van een Wijf’. Het ontwerp was een afstudeer-project van Nienke Brokke op de Rietveld Academie in 1997 en in 2017 wordt onderzocht of dit liggend vrouwelijk van ongeveer 100 meter lang en 15 tot 20 meter hoog op de dijk kan worden uitgevoerd.

Mondriaankwelder

Het wilgentenen project in de vorm van het schilderij van Mondriaan op de kwelders bij Terschelling valt binnen dit programma, net als de vismigratierivier in de Afsluitdijk. De Mondriaankwelder bij Terschelling zou in het jaar van LF2018, het culturele hoofdstad-jaar, klaar zijn, maar dat is niet gelukt. Er was wat weerstand vanaf het eiland (moet dat nou in het werelderfgoed Waddenzee en is het Terschellinger wad niet mooi genoeg van zichzelf, zonder dit dure project?) en van natuurbeschermers: de vogels zouden teveel verstoord worden. Besloten is de kwelder niet toegankelijk voor mensen te maken. Het project zal vanaf het eiland te zien zijn, maar nog niet tijdens Oerol 2018.

Lees verder

© 2015 - 2020 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Bidbook Leeuwarden Culturele Hoofdstad – Lwd2018nieuws uitgelichtBidbook Leeuwarden Culturele Hoofdstad – Lwd2018Het Bidbook van Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa 2018 belooft wat. Het is een boek vol plannen, die geschreven…
De kleuren van het wad - het boek van Kester FreriksrecensieDe kleuren van het wad - het boek van Kester FreriksDe kleuren van het wad is een boek van Kester Freriks. Het boek heeft als ondertitel: Van bedreigde zee tot werelderfgoe…
Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018Leeuwarden en de hele provincie Fryslân is in het jaar 2018 Culturele Hoofdstad van Europa, samen met Valletta op Malta.…
Waddeneiland Terschelling – en het Stryper WyfkeWaddeneiland Terschelling – en het Stryper WyfkeWaddeneiland Terschelling, dat in het Fries Skylge wordt genoemd, is het eiland dat bekend is van het Oerol festival. Bu…

De verbazingwekkende waarheid achter het Pantheon in RomeDe verbazingwekkende waarheid achter het Pantheon in RomeHet Pantheon in Rome is een van de meest beschreven gebouwen uit de oudheid, maar is desondanks nooit helemaal begrepen.…
Het leven van Peter Paul Rubens als Vlaamse barokschilderOp verschillende gebieden wordt wel eens gesproken over de grote drie of de grote vier. Dikwijls gaat dat over literatuu…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Oerol
 • http://oerol.nl/sense-of-place/sense-of-place/ geraadpleegd op 22 juni 2015
 • http://oerol.nl/content/uploads/2014/04/Wadlandboekje_spread.pdf geraadpleegd op 22 juni 2015
 • http://www.plaatsenvanbetekenis.nl/ontwikkelforum/redactioneel-concept/theorie-en-achtergronden/ geraadpleegd op 22 juni 2015
 • http://www.wat-betekent.nl/wat-is-oerol/ geraadpleegd op 22 juni 2015
 • http://www.partyscene.nl/p/85243/oerol_festival geraadpleegd op 22 juni 2015
 • https://sites.google.com/sense-of-place.eu/dijkvaneenwijf/projecten/dijk-van-een-wijf geraadpleegd op 11 juni 2017
 • http://oerol.nl/sense-of-place/culturele-hoofdstad-leeuwarden-2018/ geraadpleegd op 11 juni 2017
 • https://www.sense-of-place.eu/project/wadland-2/ geraadpleegd op 13 juni 2018
 • Afbeelding bron 1: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 2: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 3: Persbureau Ameland

Reageer op het artikel "Sense of Place op Oerol Terschelling, LF2018 en waddenkust"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 13-06-2018
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Special: Festivals
Bronnen en referenties: 12
Schrijf mee!