InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Kunst > TEFAF Kunstbeurs 2017: Informatie, data en ontstaan

TEFAF Kunstbeurs 2017: Informatie, data en ontstaan

TEFAF Kunstbeurs 2017: Informatie, data en ontstaan TEFAF is één van de belangrijkste en grootste kunstbeurzen ter wereld. In het jaar 2017 viert één van de meest bekende kunstbeurzen haar 30 jarig bestaan van 10 - 19 maart. Ontstaan in 1988 door een fusie tussen twee kunstbeurzen in Nederland, is het uitgegroeid tot een gigantisch festival met 100.000 bezoekers per jaar. Het MECC in Maastricht is het toneel voor kunstliefhebbers over de hele wereld. Het vliegveld van Maastricht verandert voor een week in een vliegveld voor privévliegtuigen voor de allerrijksten. Informatie over het ontstaan van TEFAF, de locatie, de TEFAF tickets en de data op één pagina.

Locatie TEFAF 2017

Inhoudsopgave


Geschiedenis van TEFAF

TEFAF Maastricht is in 1975 ontstaan uit een fusie tussen Antiqua en Pictura, twee internationale kunstbeurzen in Nederland. In 1988 verhuisde de beurs van de Eurohal naar de MECC in Maastricht. De naam werd gewijzigd naar The European Fine Art Fair. De beurs duurde 10 dagen en had 89 deelnemers, het grootste gedeelte bestaand uit Nederlanders. Voorheen waren kunstbeurzen vooral gericht op wat de oude meesters op het doek hadden geschilderd, in 1988 werd dit veranderd. Er kwamen andere kunstvormen: boeken, sieraden, decoratie, design, antiquairs enzovoorts. Dit bleek een schot in de roos, het festival begon enorm te groeien. TEFAF gaat mee met zijn tijd. In 1991 besloot de organisatie een nieuwe kant op te gaan door ook hedendaagse kunst toe te voegen. Het aantal deelnemers steeg wederom. Het jaar daarop kwamen juwelen ook op de beurs. Halverwege de jaren 90 steeg het aantal bezoekers explosief: tot 60.000. Dit kwam voornamelijk door een expositie van de topstukken uit het Hermitage.

Door het overweldigend succes van TEFAF Maastricht, wat opeens één van de grootste kunstbeurzen ter wereld was, werd gekeken naar beurzen in andere steden. In de tweede helft van de jaren 90 tot aan de millenniumwisseling vond er nog een TEFAF plaats in Basel, Zwitserland. Ook is in New York geprobeerd een beurs te organiseren, vanwege de prominente plaats in de kunstwereld die New York inneemt. Een geschikte locatie was echter niet voorhanden. Eind 2013 kondigde TEFAF aan een beurs in Peking (China) te houden, maar het plan werd enkele maanden later afgeblazen: de markt zou nog niet rijp zijn. Het aantal Chinese kunsthandelaren en kunstliefhebbers is de sinds de jaren 90 enorm gegroeid. Het bezitten van kunst van de oude meesters of hedendaagse kunst is een statussymbool binnen de Chinese kapitalistische maatschappij geworden.

Het bezoekersaantal van TEFAF schommelt vanaf 2007 rond de 100.000 per jaar. In 2006 groeide het bezoekersaantal naar 84.000 en werd besloten de toegangsprijs te verhogen om exclusiviteit te waarborgen. In 2017 viert TEFAF haar 30-jarig bestaan. De organisatie heeft aangegeven groots te gaan uitpakken en nog meer te gaan inspelen op de wensen van de bezoekers. Naar verwachting zal het aantal bezoekers voor de 30ste editie enorm stijgen en zullen er daarom ook meer deelnemers zijn. Daarnaast zullen er meer exposities komen van de grootste kunstmusea.

TEFAF staat ook bekend onder de vliegtuigspotters. Gedurende de beurs landen er meer dan 150 privévliegtuigen van de allerrijksten en beroemdste mensen op het vliegveld van Maastricht-Aachen. Maastricht verandert voor even in een hotspot voor de socialites.

TEFAF informatie

TEFAF Maastricht staat bekend om haar exclusiviteit en hoge standaard van kwaliteit in kunstwerken. Deelnemers ondergaan een strenge selectieprocedure, waardoor authenticiteit van de kunstobjecten verzekerd is. Veel afgevaardigden van de grootste kunstmusea ter wereld komen naar het festival. Afgevaardigden van het Louvre (Parijs), Prado (Madrid), het Rijksmuseum (Amsterdam), Museum of Fine Arts (Boston) komen jaarlijks naar TEFAF. Daarnaast is TEFAF bekend onder de grootste acteurs, kunstenaars en ondernemers. Het is een broedplaats voor de rijksten die in de meest luxe hotels overnachten en de beurs eerder aandoen als ontspanning.

Locatie TEFAF

TEFAF vindt sinds 1988 plaats in het MECC in Maastricht. Het MECC is een partner van de RAI in Amsterdam. Het MECC is ongeveer even groot als de beurzen in Amsterdam (RAI) en Utrecht (Jaarbeurs). Het MECC heeft een oppervlakte van rond de 30.000 m2.

Tefaf Bereikbaarheid

Maastricht is bereikbaar via de A2, vanuit het Noorden met afslag Randwyck-Mecc. Op 200 meter bevindt zich het NS-station Randwyck en een bushalte. Vanuit Londen Heahtrow is het MECC bereikbaar in 6 uur met het openbaar vervoer, vanuit Parijs Charles de Gaulle is het MECC in 3 uur en 30 minuten te bereiken met het openbaar vervoer. Vanaf Amsterdam Schiphol in 2 uur en 30 minuten en vanaf Brussel in slechts 1 uur. Maastricht Aachen Airport bevindt zich op ongeveer 20 minuten afstand van het MECC. Om zelf te kijken hoe u het snelst bij het MECC komt, staat het adres van het MECC weergegeven:

Adres: Forum 100, 6229 GV Maastricht

Entree TEFAF (kosten)

De kosten van TEFAF 2017 zijn nog niet bekend, wel is er een indicatie:
  • Entree ticket los: 40,-
  • Entree ticket + catalogus: 60,-
  • Seizoenspas, exclusief catalogus: 100,-
  • Kinderen leeftijd 12-18: 20,-
  • Kinderen leeftijd 0-12: Gratis
  • Catalogus: 20,- en alleen verkrijgbaar inclusief entree ticket.

TEFAF Openingstijden

Openingstijden zijn vanaf 11 uur 's ochtends tot 19 uur 's avond, behalve voor de laatste zondag, waar de beurs om 18.00 sluit.

Data TEFAF

Het festival vindt in 2017 van 10 - 19 maart plaats.
© 2015 - 2017 Frerdinand, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tefaf Maastricht 2017: openingstijden en kaartenTefaf Maastricht 2017: openingstijden en kaartenVan 10 tot en met 19 maart 2017 wordt het MECC in Maastricht weer omgetoverd tot de toonaangevende kunstbeurs Tefaf. Tef…
Belangrijke kunstbeurzen 2011Net zoals elk jaar waren er in 2011 een aantal kunstbeurzen die er toe deden. Zij straalden vaak internationale allure u…
PAN Amsterdam 2017: openingstijden en kaartenPAN Amsterdam is een drukbezochte kunstbeurs in de Amsterdam RAI. Ieder jaar weten tienduizenden kunstliefhebbers en kun…
Joan Miro; één van de drie grote surrealistenJoan Miro; één van de drie grote surrealistenJoan Miró staat tegenwoordig bekend als een van de grote surrealisten, terwijl hij zich nooit officieel bij deze stromin…
Doorbreek de sleur, ga er eens even helemaal tussenuit!Doorbreek de sleur, ga er eens even helemaal tussenuit!De mens heeft op zijn tijd een verzetje nodig. Om uit de sleur te breken, de moeilijkheden aan te kunnen of de dingen op…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Cea. / Flickr
  • http://www.tefaf.com/DesktopDefault.aspx?tabid=30
  • http://www.tefaf.com/DesktopDefault.aspx?tabid=78

Reageer op het artikel "TEFAF Kunstbeurs 2017: Informatie, data en ontstaan"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Kerremans, 20-11-2016 11:01 #3
We willen graag voor het eerste naar de Tefaf in Maastricht. We hebben goede beurzen bezocht zoals in Keulen, Art Breda en ook Pan Amsterdam. Wat kan ik van de beurs verwachten van deelnemers? (galleries). Kan ik ook hedendaagse moderne objecten/schilderijen verwachten?

Britt Heirman, 26-08-2016 19:43 #2
Hallo,

Kan ik tickets voor de TEFAF kunstbeurs 2017 online bestellen?

Met vriendelijke groet,

Britt Heirman Reactie infoteur, 25-09-2016
Beste Britt,

Op dit moment is het nog niet mogelijk om tickets voor TEFAF online te bestellen. Naar verwachting is dit over enkele maanden wel mogelijk.

Met vriendelijke groet,

Frerdinand

M. H. van den Wijngaard, 25-02-2016 12:14 #1
Goede middag.

Ik wil graag weten of de Preview dag van de TEFAF plaatsvindt op 9 maart 2017?
Ik ontvang graag spoedig bericht.

Met vriendelijke groet,
M.H. van den Wijngaard Reactie infoteur, 02-03-2016
Hallo,

De preview dag van TEFAF 2017 vindt waarschijnlijk plaats op 9 maart 2017 en is op uitnodiging. Op dit moment is er nog geen informatie over. Normaliter vindt de preview dag de dag voor de opening plaats.

Met hartelijke groet,

Frerdinand

Infoteur: Frerdinand
Laatste update: 16-10-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 3
Schrijf mee!