David Bowie 1947-2016: David Bowie is in Groningen

David Bowie 1947-2016: David Bowie is in Groningen Onder de titel ‘David Bowie is’ was van 11 december 2015 tot en met 10 april 2016 in het Groninger Museum de beroemde tentoonstelling over de Britse rockmuzikant en acteur David Bowie te bezichtigen. De tentoonstelling was samengesteld door het Victoria and Albert Museum in Londen en na een wereldtour langs acht steden voor het eerst en eenmalig in Nederland te zien, in Groningen. Aardige bijkomstigheid was dat in de maanden waarin de expositie in Groningen is te zien ook nieuw werk van Bowie verschijnt. Op maandag 11 januari 2016 kwam het bericht dat David Bowie onverwacht was overleden aan kanker. De expositie ‘David Bowie is’ zou aanvankelijk van 11 december 2015 tot en met 13 maart 2016 te zien zijn in het Groninger Museum. Op 28 januari werd bekendgemaakt dat de tentoonstelling met toestemming van de Engelse organisator vier weken zou worden verlengd, tot en met 10 april. Tijdens de verlenging was het museum ook op vrijdagavond en zaterdagavond tot 22.00 uur open. ‘David Bowie is’ heeft veel publiek getrokken, ook uit het buitenland. Het Groninger Museum maakte bekend dat ruim 200.000 mensen de tentoonstelling hebben bezocht.

‘Starman’ David Bowie

De Britse zanger David Bowie werd op 8 januari 1947 geboren als David Robert Jones en geldt sinds zijn debuut in 1967 als een muzikale kameleon. In zijn muziek en optredens kwam glamrock (met kleurrijke kostuums, make-up en plateauzolen), dance en soul voor. In 1972 creëerde hij het alter ego Ziggy Stardust waarover ook een album (met het nummer Starman) en concertregistratie is verschenen. Belangrijke albums uit de jaren zeventig zijn verder Station to station, Low en Heroes. Bowie klinkt op elk album anders, is grensverleggend en heeft tot op de dag van vandaag betekenis.

In de jaren tachtig bereikte hij de status van superster en werkte hij samen met onder meer Queen, Nile Rodgers, Tina Turner en Mick Jagger. Tussen 1989 en 1991 was David Bowie lid van de groep Tin Machine. In 2003 liet hij - voorlopig - voor het laatst van zich horen.

Het uitzonderlijke jaar 2013

Voor David Bowie en met name de fans was 2013 een uitzonderlijk jaar. Begin januari verscheen op zijn website onaangekondigd een video met het nummer Where are we now?, terwijl twee maanden later het album The next day werd uitgebracht. Het was het eerste album met nieuw materiaal in tien jaar; een verrassing voor veel fans die dachten dat de inmiddels 66-jarige Bowie met pensioen was gegaan. The next day kreeg bij de Grammy Awards een nominatie voor 'Best rock album' en bij de Brit Awards voor 'Album of the year.

Twee weken na het uitkomen van dit 24ste album van Bowie werd in het Victoria and Albert Museum in Londen een expositie geopend die de artistieke loopbaan van de zanger in al zijn facetten belichtte.

‘David Bowie is

De tentoonstelling gaf een overzicht van de uitzonderlijke carrière van één van de meest grensverleggende en toonaangevende artiesten van de afgelopen vijftig jaar. 'David Bowie is' liet meer dan driehonderd voorwerpen zien die afkomstig waren uit het archief van Bowie. Uit de vijf decennia waarin de kunstenaar actief was waren onder andere originele kostuums, handgeschreven songteksten, zeldzaam video-materiaal, foto’s en ontwerpen voor albums te zien. Dagboekaantekeningen gaven een beeld van de ontwikkeling van zijn creatieve ideeën.

In het werk van Bowie heeft altijd grote nadruk gelegen op creativiteit en vernieuwing. De tentoonstelling illustreerde hoe en door wie het werk van Bowie was beïnvloed in de wereld van kunst, theater, mode en muziek.

De expositie ‘David Bowie is’ was door het Victoria and Albert Museum samengesteld waarbij het museum voor het inrichten ervan exclusief toegang had gekregen tot het ‘David Bowie Archive’. De expositie beleefde haar première in Londen in de lente van 2013 en was vervolgens te zien in respectievelijk Toronto, São Paulo, Berlijn, Chicago, Parijs, Melbourne en Groningen. Na Groningen is de expositie tot medio 2018 in achtereenvolgens Tokio, Barcelona, Bologne en Brooklyn voortgezet.

Sennheiser, de Duitse fabrikant van hoofdtelefoons, was bij de tentoonstelling verantwoordelijk voor de multimedia en headsets waarmee de reis langs Bowie’s artistieke loopbaan muzikaal werd ondersteund.

Groningen heeft meer met Bowie

Naast het in de winter van 2015-2016 huisvesten van de tentoonstelling ‘David Bowie is’ heeft de stad Groningen in de tweede helft van 2015 met verschillende evenementen meer aandacht aan Bowie besteed. Een selectie:

Ziggy Stardust

Onder de noemer ‘Bowie op de Markt’ stond vrijdagavond 14 augustus 2015 de Grote Markt in het teken van de cultfilm ‘Ziggy Stardust and the Spiders from Mars’. In een openluchtbioscoop werd op een scherm van 10 bij 18 meter de uit het voorjaar van 1973 stammende concertregistratie van Bowie’s laatste optreden als Ziggy Stardust vertoond.

Bowie Late Night

Gedurende de tentoonstelling was op alle vrijdagavonden (behalve op 25 december en 1 januari) in het Groninger Museum exclusief ‘David Bowie is’ te bekijken; de rest van het museum was dan voor het publiek niet te bezichtigen.

Noord Nederlands Orkest

Het Groninger Noord Nederlands Orkest belichtte aan het begin van de tentoonstelling op vrijdag 11 en zaterdag 12 december 2015 in De Oosterpoort de muzikale inspiratie van David Bowie onder de titel ‘What’s on David Bowie’s playlist?’. De twee avonden werden gepresenteerd door Eric Corton die door middel van foto- en filmmateriaal van Bowie de muziek heeft ingeleid. Op het programma stonden composities van onder andere Richard Strauss (inspiratiebron voor Bowie’s album Heathen uit 2002), John Adams, Philip Glass en Ryuichi Sakamoto.

Marcel Mandos, artistiek leider van het symfonie-orkest, vertelde hierover: ‘We komen meer te weten over de verrassende kanten van David Bowie, die was geobsedeerd door Richard Strauss en John Adams’.

Sven Ratzke - Starman

De Duits-Nederlandse zanger en entertainer Sven Ratzke bracht onder de titel ‘Starman’ op zaterdag 12 december 2015 in De Oosterpoort een ode aan David Bowie. Ratzke, die als Bowie ook in de Amsterdamse Kleine Komedie heeft opgetreden, kroop in de huid van de zanger en zong onder meer Space oddity, Heroes en natuurlijk het met name in 2016 populaire Starman.

Groninger Museum

Het Groninger Museum verwachtte, ook voor Bowie’s overlijden, dat de expositie een breed publiek zou aanspreken. Volgens directeur Andreas Blühm ‘past het raakvlak tussen mode, design en hedendaagse kunst perfect bij het Groninger Museum’. ‘David Bowie is’ was een voor de hand liggend vervolg op voorgaande muzikale exposities over (muziek)fotograaf Anton Corbijn (2000) en de zangers Herman Brood (2006) en Marilyn Manson (2014). Bovendien verscheen van Bowie op 8 januari 2016, middenin de expositie in het Groninger Museum, het nieuwe album Blackstar terwijl al op donderdag 17 december 2015 de nieuwe single Lazarus voor het eerst was te horen.

Overlijden

Op maandag 11 januari 2016 maakte Bowie’s zoon Duncan bekend dat zijn vader zondag 10 januari was overleden aan de gevolgen van kanker. Twee dagen daarvoor had David Bowie zijn 69e verjaardag nog gevierd met het uitbrengen van het nieuwste album Blackstar dat in veel landen een week later postuum bovenaan de albumljist stond.

Lees verder

© 2015 - 2020 Molleke, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
David Bowie, singer en songwriterDavid Bowie is een uit Engeland afkomstige zanger, songwriter, acteur, producer en kunstenaar. Ook niet te vergeten een…
De muzikale gezichten van David BowieDavid Bowie veranderde tijdens zijn carrière voortdurend van muzikale stijl. Zijn uiterlijk hield daarmee gelijke tred.…
David Bowie de kunstenaarIedereen kent de zanger David Bowie. Minder belicht is het feit dat deze rasartiest zeer geïnteresseerd is in kunst. Nie…
Artistiek Garnwerd: gezien door kunstenaarsogenArtistiek Garnwerd: gezien door kunstenaarsogenEen beschermd dorpsgezicht aan het Reitdiep in het lege Groninger land: Garnwerd. Geen wonder dat de leden van De Ploeg…

Eames - Design van het eerste uurCharles en Ray Eames zijn bekend geworden om hun unieke kijk op architectuur. De chemie tussen het koppel heeft diverse…
De schilders van het futurismeDe schilders van het futurismeDe publicatie, in 1909, van een artikel in de Franse krant Le Figaro leidde tot het futurisme, een beweging die de liter…
Bronnen en referenties
  • http://www.davidbowie-groningen.nl
  • http://www.gezinsbode.nl/ziggy-stardust-and-the-spiders-from-mars-op-de-grote-markt/
  • http://www.groningermuseum.nl/tentoonstelling/david-bowie
  • http://www.nno.nu/concerten/whats-on-david-bowies-playlist
  • Klein Cultureel Woordenboek van de popmuziek, Blokhuis & Van Nieuwkerk, Anthos 2006

Reageer op het artikel "David Bowie 1947-2016: David Bowie is in Groningen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Molleke
Laatste update: 13-07-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!