InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Kunst > The American Dream in het Drents Museum en Kunsthalle Emden

The American Dream in het Drents Museum en Kunsthalle Emden

The American Dream in het Drents Museum en Kunsthalle Emden In het najaar van 2017 presenteerden het Drents Museum in Assen en de Kunsthalle Emden in Duitsland de dubbeltentoonstelling ‘The American Dream’. In deze grote internationale kunstexpositie over Amerikaans realisme vanaf 1945 tot nu was werk te zien van onder meer Andy Warhol, Alex Katz en Richard Diebenkorn. In dit tweeluik was in Assen de Amerikaanse kunst vanaf 1945 tot 1965 te zien terwijl Emden zich richtte op de kunst vanaf 1965. Voor Europa was een kunstoverzicht over Amerikaans realisme in deze omvang een primeur.

The American Dream, een dubbeltentoonstelling

Van 19 november 2017 tot en met 27 mei 2018 presenteerden het Drents Museum in Assen en de Kunsthalle Emden in Duitsland gedurende meer dan een half jaar de dubbeltentoonstelling ‘The American Dream’. Een grote internationale kunstexpositie over Amerikaans realisme vanaf 1945 tot nu was in deze omvang in Europa nog niet eerder te zien geweest.

Het Drents Museum richtte zich op de kunst vanaf 1945 tot 1965 terwijl Kunsthalle Emden zich focuste op de kunst vanaf 1965. Onder de kunstenaars waarvan werken te zien waren bevonden zich onder andere Andy Warhol, Edward Hopper, Alice Neel, Richard Diebenkorn, Chuck Close, Martha Rosler en Alex Katz. De kunstverzameling die tegelijkertijd in beide musea werd tentoongesteld kwam tot stand doordat Assen en Emden samenwerkten met meerdere Amerikaanse musea in combinatie met particuliere collecties.

Het Drents Museum

In het uit 1885 stammende Drents Museum zijn naast de vaste collectie over de Drentse prehistorie met grote regelmaat wisseltentoonstellingen te bezichtigen. Het museum heeft de afgelopen jaren de aandacht op zich weten te vestigen door exposities als ‘Terracottaleger’ (2008), ‘De Gouden Eeuw van China’ (2011/2012), ‘De Sovjet Mythe’ (2012), ‘Dode Zeerollen’ (2013/2014) en ‘Kim Utopie & North Korean Perspectives’ (2015). ‘The American Dream’ was in dit rijtje duidelijk een westerse tegenhanger die aansloot bij de serie ‘Internationaal Realisme in het Drents Museum’ waarover sinds 2009 al enkele exposities te zien waren geweest.
Het Drents Museum heeft sinds 2009 als eerste in Nederland een zuurstofarme opslagruimte waardoor kunstvoorwerpen onder betere omstandigheden bewaard blijven en er minder verval optreedt.

Kunsthalle Emden

Dit museum voor moderne kunst in de noordwestelijke Duitse havenstad Emden werd in 1986 geopend. De vaste collectie bestaat uit werk uit de periode van de Neue Sachlichkeit (1918-1933) en het Duitse expressionisme. Een expositie over de Noorse schilder Edvard Munch trok eind 2004 meer dan 100.000 bezoekers, terwijl ‘Realismus, Das Abenteur der Wirklichkeit’ in 2010 succesvol was. Laatstgenoemde spraakmakende tentoonstelling was daarna onder de titel ‘Feest der herkenning! Internationaal realisme’ tevens in Rotterdam te zien.

Tweeluik over het Amerikaans realisme

In de dubbeltentoonstelling ‘The American Dream’ was werk uit de twintigste eeuw te bezichtigen van kunstenaars die tot het Amerikaans realisme worden gerekend. Onder de kunstenaars waarvan in dit tweeluik werken te zien waren bevonden zich onder meer Alice Neel, Richard Diebenkorn, Alex Katz, Chuck Close en Andy Warhol.

Alice Neel

Kunstenares Alice Neel (1900-1984) is vooral bekend door haar olieverfschilderijen met portretten waarop zij familie, vrienden, geliefden, dichters, artiesten maar ook onbekenden heeft vastgelegd. Haar schilderijen worden gekenmerkt door het expressionistische gebruik van lijnen en kleuren en gezichten met een intense uitdrukking (emotional intensity). Ze volgde een opleiding aan de Philadelphia School of Design for Women maar kreeg pas in 1974 grote erkenning toen het Whitney Museum of American Art in New York een overzichtstentoonstelling van haar werk liet zien. In 1979 kreeg ze van toenmalig president Jimmy Carter een onderscheiding wat haar bekendheid nog meer ten goede kwam. Na haar dood is Neel’s oeuvre ook tentoongesteld in enkele Europese steden, waaronder Londen en Stockholm.

Richard Diebenkorn

Het werk van Richard Diebenkorn (1922-1993) valt onder het abstract expressionisme. Deze kunstvorm kenmerkt zich door het gebruik van kleurvlakken en kleurvelden en wordt ook aangeduid met de term colorfieldpainting. Diebenkorn’s latere productie bestaat uit 145 schilderijen, gemaakt tussen 1967 en 1988 in de zogeheten Ocean Park-serie, waarin deze manier van schilderen is te zien. In Europa is in het Albertina Museum in Wenen het werk van Diebenkorn te bezichtigen.

Alex Katz

Kunstschilder Alex Katz (1927) staat bekend om zijn abstraherende stijl, een vorm van modern realisme. In een abstraherende kunstvorm wordt zoveel mogelijk weggelaten om tot de kern van de zaak te komen. Zijn schilderijen bestaan uit landschappen en realistische portretten tegen eenkleurige achtergronden. Het werk van Katz wordt wereldwijd in meer dan honderd musea geëxposeerd en is sinds 2003 in een aantal Duitse steden te zien geweest.

Chuck Close

Kunstschilder en fotograaf Chuck Close (1940) is beroemd om zijn fotorealisme, de stijl waarin de werkelijkheid op een zo getrouw mogelijke manier wordt weergegeven. De enorme portretten die hij maakt zijn meer dan levensgroot (niet zelden zo’n drie meter hoog). Voor het maken van deze tijdrovende portretten gebruikt Close druktechnieken die kunnen oplopen tot meer dan honderd drukgangen per werk. In Nederland was in 2012 in de Rotterdamse Kunsthal een expositie van zijn oeuvre te bezichtigen.

Andy Warhol

Andy Warhol (1928-1987) wordt begin jaren zestig geïnspireerd door Alex Katz. Warhol was filmregisseur, muziekproducent, auteur maar bovenal kunstenaar en geldt in de Verenigde Staten als één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de popart in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Popart, de afkorting van popular mass culture, is de kunststroming die zich deels afzet tegen het abstract expressionisme, de elite versus de gewone mens. Kunst die gerekend wordt tot de popart is vooral decoratief zonder een diepere betekenis te hebben. Het toepassen van alledaagse gebruiksvoorwerpen zorgde ervoor dat popart dichter bij de mensen stond dan menig andere kunststroming. Andy Warhol maakte in zijn werk gebruik van de zeefdruktechniek, waarbij de serie portretten die hij maakte van Marilyn Monroe wereldberoemd zijn geworden. In Nederland hebben Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en zowel het Rijksmuseum als het Stedelijk Museum in Amsterdam kunstwerken van Warhol in de openbare collectie.

‘We zouden het mooi vinden als er een soort tegenhanger zou komen voor de aandacht die we hebben besteed aan het realisme uit het Oosten, zoals “De Sovjet Mythe” in 2012 en “Realisme uit Leipzig” in 2009. En nu is het zover.’
[Harry Tupan, adjunct-directeur Drents Museum - juni 2016]
© 2016 - 2019 Molleke, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Andy Warhol: Pop ArtAndy Warhol: Pop ArtHet werk van Andy Warhol wordt door velen óf bewonderd óf geminacht. Hoe dan ook staat het tegenwoordig symbool voor de…
Andy Warhol, de koning van de pop-artAndy Warhol, de koning van de pop-artAndy Warhol, nauw verbonden met de pop-art, is een van de bekendste kunstenaars van de twintigste eeuw. Hij maakte de ku…
Dode Zeerollen in Drents MuseumDode Zeerollen in Drents MuseumDe Dode Zeerollen zijn een van de belangrijkste archeologische vondsten en ze reizen regelmatig de wereld over om te wor…
Gratis uitjes: FrieslandGratis uitjes: FrieslandWe leven in een tijd met vele financiële onzekerheden. Vandaag de dag lijkt alles steeds maar duurder te worden. Dit ter…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: CrazyPhunk, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • https://drentsmuseum.nl/nl/pers/vooraankondiging-american-dream
  • http://kunsthalle-emden.de/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Alice_Neel
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Colorfieldpainting
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Diebenkorn
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Alex_Katz
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Chuck_Close
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Andy_Warhol

Reageer op het artikel "The American Dream in het Drents Museum en Kunsthalle Emden"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Molleke
Laatste update: 13-08-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 9
Schrijf mee!