Rome: de Piazza Navona, een barokke huiskamer

Rome: de Piazza Navona, een barokke huiskamer De Piazza Navona is het mooiste plein van Rome. De barokke architectuur maakt het plein, een van de populairste ontmoetingsplaatsen in Rome, tot de barokke huiskamer van Rome. Bovendien is het plein decor voor drie schitterende fonteinen. De Piazza Navona is de plaats om, tegen de achtergrond van schitterende, pastelkleurige gevels, de Italianen te ontmoeten, te ontspannen en een ijsje te eten.

De Piazza Navona in de tijd van het Romeinse rijk

Op de Piazza Navona stonden in de tijd van het Romeinse rijk de tribunes van Cricus Agonalis, een in 86 in opdracht van keizer Domitianus gebouwd stadion. Domitianus was een zoon van keizer Vespasianus, die opdracht had gegeven tot het Colosseum. De keizerlijke familie zag sport als een goede manier om populair te worden bij het volk. In het stadion was plaats voor 30.000 toeschouwers. De sportwedstrijden werden gehouden naar Grieks model: de deelnemers traden naakt in het strijdperk.

De Piazza Navona in de middeleeuwen

In de middeleeuwen bouwde men huizen op de vervallen tribunes van het Romeinse stadion. Het plein behield daardoor zijn op een atletiekstadion lijkende vorm. De Piazza Navona werd het hart van de stad. Hier was de markt, hier werden volksfeesten gehouden. Adellijke families lieten op het plein, dat vlakbij de universiteit gelegen was, hun fraaie paleizen bouwen.

De Piazza Navona en paus Innocentius X

Paleis als familiewoning

Toen paus Innocentius X, afkomstig uit de adellijke familie Phamphili, in het midden van de zeventiende eeuw tot paus werd gekozen woonde hij al op de Piazza Navona. De bestaande familiewoning werd aangepast aan zijn status. De familiewoning werd verbouwd tot een fraai paleis, het Palazzo Phamphili. In dit Palazzo huist nu een ambassade.

De kerk Sant' Agnese in Agone

Aan het plein stond ook een kerk, de Sant' Agnese in Agone. Agnes was, volgens de legende, een christelijk meisje, dat werd ontkleed toen ze weigerde in te gaan op de avances van een heiden. Dit alles geschiedde in een stadion (in Agone). Het haar van het 13-jarige meisje groeide zo snel dat haar naaktheid werd bedekt. Toch werd Agnes in 304, tijdens de vervolging van de christenen door keizer Diocletianus, om het leven gebracht.

Paus Innocentius X besloot om de oude aan het plein gelegen kerk te laten herbouwen. Deze door Bromini ontworpen kerk, een fraai voorbeeld van barokarchitectuur, is gebouwd in de vorm van een Grieks kruis, met even lange armen. Bromini liet de oude koepel slopen, en plaatste de nieuwe koepel meer naar achteren. Links en rechts van de koepel plaatste hij een klokkentoren. De gevels onder de klokkentorens werden naar voren verplaatst. De kerk, die ook dienst deed als familiekapel voor de paus en zijn familie, werd door Bromini met een verbindingsgalerij verbonden met het nabijgelegen Palazzo Phamphili

Piazza Navona / Bron: Serghei topor, PixabayPiazza Navona / Bron: Serghei topor, Pixabay

De fonteinen op de het plein

De fontein van de vier rivieren

Paus Innocentius X, die het plein wilde verfraaien met een fontein, gaf in 1648 Bernini de opdracht om een fontein te ontwerpen. Zijn midden op het plein gelegen fontein, de Fontana di Quotro Fiumi (fontein van de vier rivieren), toont de belangrijkste rivieren van de toen bekende werelddelen: de Donau in Europa, de Ganges in Azië, de Nijl in Afrika en de Rio del Plata in de Nieuwe Wereld (Amerika). Omdat de bron van de Nijl nog niet was ontdekt, is het gelaat van de 'Nijlfiguur' bedekt. De beelden zijn ook een verwijzing naar de vier stromen in het paradijs. De ruwe rotsen en levendige figuren, ingesloten door de perfecte cirkel van de fontein, maakt deze fontein tot een van de meesterwerken van Bernini. De fontein, die betaald werd door een gehate extra belasting op brood, was in 1651 gereed.

De fontein van de Moor

Aan de zuidzijde van de piazza staat de Fontana del Moro (fontein van de Moor), die in 1576 werd ontworpen door Giacoma della Porta. Te zien zijn beelden van tritons, draken en dolfijnen. Halverwege de zeventiende eeuw voegde Bernini de figuur van de Moor toe, die vecht met een dolfijn. Aan deze centrale figuur dankt de fontein zijn naam.

Neptunesfontein

De Fontana del Neptuno (Neptunesfontein) is gelegen aan de noordzijde van de piazza. Verbeeld wordt de god Neptunes die, geflankeerd door nimfen (Griekse halfgodinnen van de natuur), vecht met een reusachtige octopus. Ook deze fontein is (zonder beelden) een ontwerp van Giacoma della Porta. De beelden zijn gemaakt in de negentiende eeuw.

De drie fonteinen vormen de kroon op de Piazza Navona, het mooiste plein van Rome.

Lees verder

© 2016 - 2024 Pmpaul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vierstromenfontein: het hoogtepunt op het Piazza NavonaVierstromenfontein: het hoogtepunt op het Piazza NavonaEen van de mooiste pleinen in Rome is het Piazza Navona. Dit komt onder andere doordat er drie indrukwekkende fonteinen…
Piazza Navona: het mooiste plein in RomePiazza Navona: het mooiste plein in RomeHet Piazza Navona is een van de mooiste pleinen van heel Rome. De fundering van het plein ligt 6 meter lager, die is nog…
Prachige bouwwerken op het Piazza NavonaPrachige bouwwerken op het Piazza NavonaOp het Piazza Navona, één van de mooiste pleinen in Rome, zijn prachtige barokke bouwwerken te vinden. Naast de opvallen…
Piazza di SpagnaPiazza di SpagnaRome kent verschillende pleinen met interessante bezienswaardigheden, zoals fonteinen, kerken en monumenten. Eén van de…

Het Laatste Avondmaal in Firenze: de CenacoliHet Laatste Avondmaal in Firenze: de CenacoliHet Laatste Avondmaal is een van de bekendste fragmenten uit het Nieuwe Testament. Net voor zijn lijden en dood vierde J…
Rome: Zuil van Trajanus, voorbeeld keizerlijke propagandaRome: Zuil van Trajanus, voorbeeld keizerlijke propagandaDe zuil van Trajanus staat al meer dan negentienhonderd jaar op dezelfde plaats in Rome. Een meer dan tweehonderd meter…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jensjunge, Pixabay
  • Breijer, Anneke In Rome met een Nederlandse gids ISBN 888795523-9
  • Gilbert, Sari (2006) Rome (National Geographic Reisgids) Kosmos Z&K Uitgevers, Utrecht ISBN 90-215-8235-x
  • Pelz, Monika Rome Ontdekken en beleven Globus reisgids
  • Roy, Sally (2006) Rome (ANWB Navigator) ANWB, Den Haag ISBN 90-18-02173-3
  • Afbeelding bron 1: Serghei topor, Pixabay
Pmpaul (197 artikelen)
Laatste update: 08-11-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.