nieuws uitgelicht

Nieuwe singles ABBA 2020: titels en releasedatum

Nieuwe singles ABBA 2020: titels en releasedatum ABBA brengt in 2020 twee nieuwe nummers uit. Het eerste liedje is getiteld 'I Still Have Faith In You'. Een tijdloze ballad. Het tweede, 'Don't Shut Me Down' is uptempo en hedendaags. Die eerstgenoemde ABBA song is voor het eerst te horen in een televisiespecial die geproduceerd wordt door de BBC en het Amerikaanse netwerk NBC. Aanvankelijk zou de show met als werktitel 'Thank You For The Music' al rond kerst 2018 worden uitgezonden. Benny Andersson vertelde aan het Engelse blad Daily Star in september dat jaar dat het project vertraging opgelopen had. Het is voor het eerst in ruim dertig jaar dat nieuw plaatmateriaal verschijnt van de Zweden, in 1982 scoorden ze een voorlopig laatste (bescheiden) hit met 'Under Attack'. Björn Ulvaeus heeft aangegeven dat hij een nieuw ABBA-album, of in ieder geval nog meer nieuwe songs niet uitsluit, al zitten liveoptredens er niet meer in.

ABBA Avatar Tour Project

In oktober 2016 werd door Björn Ulvaeus het ABBA Avatar Tour Project aangekondigd. Op 19 april 2018 onthulde hij in Brussel daarover meer details. Het wordt een soort ABBA-tribute show, met als centrale middelpunt ABBAtars, hologrammen van de vier Zweden. Björn, Benny, Agnetha en Anni-Frid zijn voor dit project rondom gefotografeerd en gescand. De ABBAtars zijn gemodelleerd naar hun uiterlijk en verschijning anno 1979.

De première van dit project vindt plaats in een televisiespecial die in 2019 wordt uitgezonden door zowel de Britse BBC als de Amerikaanse zender NBC. Een co-productie van beide omroepen. Het idee komt van Simon Fuller, de man achter Idols en manager van onder meer de Spice Girls en Amy Winehouse. Ulvaeus was in de Belgische hoofdstad voor een bijeenkomst van de EBU, de European Broadcoasting Union, vooral bekend van het Eurovisie Songfestival. Hij probeerde zoveel mogelijk contracten te sluiten met Europese landen om de show uit te zenden. Ulvaeus vertelde dat de avatars een nog ongetitelde song zouden zingen. Daarna gaat de show op tournee. In welke landen en plaatsen het Avatar Project te zien is wordt later bekend gemaakt.

Aankondiging nieuwe ABBA-singles

Op 27 april 2018 verscheen er op de officiële ABBA fansite een een onverwacht bericht: 'A message from ABBA'. Een aankondiging van nieuws dat later die dag alle kranten, informatieve sites en talkshows haalde: de Zweden bleken twee nieuwe nummers opgenomen te hebben. De vier ABBA-leden verklaarden dat het ABBA Avatar Tour project een onverwachte consequentie had gekregen. Benny, Björn, Agnetha en Anni-Frid voelden allen dat het na 35 jaar goed zou zijn de krachten weer te bundelen en de opnamestudio in te gaan.

ABBA tv-special

In de boodschap meldden ze dat het voelde alsof de tijd had stilgestaan, dat ze alleen maar weg waren geweest voor een korte vakantie. "An extremelly joyful experience!" De sessie bleek geresulteerd te hebben in twee nieuwe songs, één van die beiden heeft als titel 'I Still Have Faith In You', een liedje dat te horen is in de tv-special van NBC en BBC. "We may have come of age, but the song is new. And it feels good'', was de slotzin van de boodschap.

Hoe klinken die ABBA-songs?

In een radio interview met de BBC vertelde voormalig ABBA-woordvoerder en secretaresse Görel Hanser over de totstandkoming van de nieuwe ABBA-muziek. Ze was aanwezig in de RMV Studio in Stockholm, waar het verse plaatmateriaal werd opgenomen in juni 2017. Over het eerste nummer, 'I Still Have Faith In You' zei ze dat het meer melancholiek is, met weer een echte niet te missen ABBA-sound. Het tweede liedje heet 'Don't Shut Me Down', dat noemde ze meer een 'epic-song', maar dan nog steeds een ABBA-song. Ze gelooft dat niemand teleurgesteld zal zijn in het nieuwe plaatwerk. ABBA-biograaf Carl Magnus Palm vertelde dat 'I Still Have faith in You' een ballad is, het tweede liedje heeft een uptempo beat. Zowel Agnetha als Anni-Frid zingen samen de vocalen in beide liedjes, dus geen solopartijen.

Benny en Björns mening over de singles

Benny Andersson over het nieuwe ABBA-materiaal: “One of the songs is like we would’ve written it [for] today. The other, we could’ve written in 1972.” “I think so,” zo bevestigde Björn Ulvaeus. “It certainly sounds ABBA very much."

Nieuw album ABBA

In het Engelse dagblad de Evening Standard vertelde Björn Ulvaeus begin oktober 2018 dat hij een nieuw ABBA-album, 37 jaar na het verschijnen van The Visitors, niet uitsloot. "A new album, possibly. Or four songs or something like that, that's possible. But for us to perform on stage that's just not going to happen. That's a definite."

Lees verder

© 2018 - 2020 Kroezenier, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Het ontstaan van de Zweedse popgroep ABBADe eerste jaren in de geschiedenis van de Zweedse popgroep ABBA waren niet bepaald succesvol. Meerdere malen stopten de…
De muziek van ABBADe muziek van ABBAWat heeft ABBA wat zoveel artiesten niet hebben. Je maakt een aantal succesvolle platen en stopt op je hoogtepunt. Meest…
Björn Ulvaeus, het briljante brein in ABBABjörn Ulvaeus, het briljante brein in ABBABjörn Ulvaeus, de bekende gitarist in ABBA, heeft sinds de ABBA-tijd niet stilgezeten. De musicals die hij samen met zij…
#1 Hits van 1980Voor een artiest is het een hele eer als al zijn of haar fans hun nummers mooi vinden. Maar het is voor een artiest hele…

Schilderijen van Vincent van GoghSchilderijen van Vincent van GoghVincent van Gogh werd tijdens zijn leven miskend. Hij wist maar een schilderij te verkopen (De rode wijngaard). De waard…
Moderne kunst twintigste eeuw 1918-1940Moderne kunst twintigste eeuw 1918-1940Kunststromingen die tijdens of kort naar de Eerste Wereldoorlog ontstonden streefden niet alleen naar vernieuwing in de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Amsfrank, Flickr (CC BY-SA-2.0/bewerkt)
  • https://www.ad.nl/show/abba-komt-na-35-jaar-met-nieuwe-muziek~a87b7539/
  • https://www.standard.co.uk/showbiz/celebrity-news/is-abba-about-to-release-a-new-album-a3951151.html
  • https://abbasite.com/articles/a-message-from-abba/
  • https://www.voanews.com/a/abba-reunited-with-avatas-for-tv-tribute/4356113.html
  • https://www.nme.com/news/music/abba-share-first-photos-recording-studio-2340527#HwkmyslogsJ5RvUP.99

Reageer op het artikel "Nieuwe singles ABBA 2020: titels en releasedatum"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Kroezenier
Laatste update: 21-12-2018
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 6
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!