InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Kunst > Het Prado Museum

Het Prado Museum

Een museum dat een van de grootste en intressantse collecties ter wereld bezit. Het gebouw en zijn omgeving ademen een sfeer uit van cultuur en kunst die een onvergetelijke indruk nalaat.

Gebouw en omgeving

Ondanks dat het onmogelijk is alles te bekijken, is het Prado een aanrader voor iedereen die Madrid bezoekt. Het museum
werd geopend in 1819, en bestaat na de uitbreiding door van Raphael Moneo uit drie gebouwen. De nieuwe tentoonstellingsruimten door de restauratie van het voormalig Jeronimos-klooster was de grootste uitbreiding in 200 jarig bestaan van het Prado. De hele oppervlakte van het museum is na de verbouwing met 50% toegenomen. Samen met toegevoegde omringende gebouwen, zoals het Cason maakt het Pardo deel uit de ‘Paseo de Arte’, een gebied dat als een van vooraanstaande kunst-en cultuurdistricten geldt. Hier bevindt zich ook het museo Reina Sofia, met een grote collectie moderne kunst, afkomstig uit andere musea, waaronder het Prado. Het bekendste werk van dit museum is Guernica van Picasso.

De Collectie

Het bijzondere aan het Pardo is, dat het een de grootste collectie kunstwerken van Spaanse schilders bezit. Er hangen meer dan honderd werken van Francisco Goya, waaronder ‘de naakte Maja.’ Op de begaande grond kwam ik Velazques, Murillo en andere Spaanse schilders uit de gouden eeuw tegen.

Omdat de Nederlanden in de 16e eeuw onder Spaanse heerschappij vielen, hangen er een groot aantal schilderijen van Nederlandse en Vlaamse schilders. Waaronder Rubens, Bosch en Pieter Brughel.

Ook de Italiaanse renaissance is met Boicelli, Raphael en de venetiaanse schilders Titian en Veronese vertegenwoordigt. Verder is er een grote interessante collectie beeldende kunst te zien, waaronder Griekse werken van de oudheid tot de Hellenistische periode. De prachtige 12e eeuwse Romeinse muurschilderingen zijn het bekijken meer dan de moeite waard.

Maar wel heel bijzonder is, dat er in de verzameling van bijna 4000 tekeningen en prenten er 500 honderd van Goya zijn. Veel van deze collectie wordt geregeld uitgeleend aan tentoonstellingen van andere musea over de hele wereld getoond.

Sinds januari 2009 staan er 14 topwerken van Velasquez, Rubens en Goya op Google Earth. Maanden1lang is er gewerkt om dit te realiseren. Door het gebruik van een speciale techniek zijn de schilderijen 1000 keer scherper te zien dan op een gewone foto. Daardoor kan men op een computer details bestuderen die in het museum niet te zien zijn.
Maar voor een liefhebber gaat er niets boven het bekijken van al deze kunstwerken in het Prado zelf.
Voor mij een van de mooiste bezienswaardigheden van Madrid.
© 2009 - 2019 Cc01, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Digitaal bezoek aan het Del Prado Museum in MadridDigitaal bezoek aan het Del Prado Museum in MadridOm een wereldberoemd schilderij te bekijken hoef je niet meer zelf naar het museum te gaan: het Del Prado Museum in Madr…
Madrid; Paseo del Prado en museo El PradoMadrid; Paseo del Prado en museo El PradoHet museum is inmiddels zo groot, dat er 3 gebouwen nodig zijn om alles onder te brengen. De vaste collectie bestaat uit…
Salvador Dalí, een geniaal kunstenaarSalvador Dalí, een geniaal kunstenaarSalvador Dalí was een Spaanse schilder, hij staat bekend om zijn surrealistische schilderijen, waaronder "Galatea of the…
Jeroen Bosch (1450 – 1516)Jeroen Bosch (1450 – 1516)Het bezichtigen van een schilderij van Hiëronymus Bosch doet veel mensen vermoeden dat hij krankzinnig was of tijdens he…
Catharijneconvent: eigentijds museum over religieCatharijneconvent: eigentijds museum over religieEen uniek museum voor kerkelijke kunst. Dat was Museum Catharijneconvent ruim 25 jaar. Nu bezoekers niet meer vanzelfspr…
Bronnen en referenties
  • Refentie: Museo Nacional del Prado Ruiz del Alarcon, 23 28014 Madrid

Reageer op het artikel "Het Prado Museum"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Cc01
Gepubliceerd: 17-04-2009
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!