Kunst kijken met kinderen: het Kröller-Müller Museum

Midden in het Nationale Park de Hoge Veluwe, omgeven door bos, heidevelden, grasvlakten en zandverstuivingen, ligt het Kröller-Müller Museum. Een prachtige plek om van kunst te genieten, ook voor kinderen. Veel werken van beroemde kunstenaars als Vincent van Gogh, een schitterende beeldentuin en 'speurtochten' om kunst kijken voor kinderen nog aantrekkelijker te maken.

Geschiedenis

Het Kröller-Müller Museum is genoemd naar Helene Kröller-Müller (1869-1939). Zij verzamelde bijna 11.500 kunstwerken. (Ze werd hierbij geadviseerd door H.P. Bremmer.) De kunstobjecten werden betaald uit het kapitaal dat haar echtgenoot, Anton Kröller, vergaarde als directeur van het bedrijf Wm H. Müller&Co.

In 1938 wordt het Rijksmuseum Kröller-Müller geopend, met Helene Kröller-Müller als eerste directeur. In 1953 worden er een congresvleugel en een beeldenzaal bij gebouwd en tussen 1970 en 1977 wordt het museum uitgebreid met een nieuwe vleugel voor moderne beeldhouwkunst.

Collectie

Het Kröller-Müller Museum bezit 180 tekeningen en 87 schilderijen van Vincent van Gogh. Verder zijn er werken van beroemde kunstenaars als Pablo Picasso, Auguste Renoir, Claude Monet en Piet Mondriaan te bewonderen en ook is er plaats voor werk van hedendaagse kunstenaars.

De Beeldentuin

Rondom het museum ligt een schitterende beeldentuin. (De beeldentuin is met 25 hectare één van de grootste van Europa.) Ook voor kinderen een ontdekkingstocht! Er is geprobeerd een overzicht te geven van de ontwikkelingen in de beeldhouwkunst vanaf de 19e eeuw tot nu. Er staan beelden van onder andere Auguste Rodin, Henry Moore, Barbara Hepworth, Richard Serra en Jean Dubuffet. Verder staan er twee paviljoens uit de jaren zestig van Aldo van Eyck en Gerrit Rietveld.

Het geheim van Helene

"Het geheim van Helene" is een spannend kinderboek geschreven door de bekende kinderboekenschrijfster Lydia Rood. Het verhaal is gebaseerd op historische gebeurtenissen; het leven van het echtpaar Kröller-Müller en hun bijzondere schilderijen collectie. Bij acht beroemde schilderijen uit het museum schreef Lydia Rood spannende verhalen geschikt voor kinderen vanaf ongeveer negen jaar. Fantasie en geschiedenis worden afgewisseld, de verhalen bij de reproducties in het boek, nodigen uit tot fantaseren en geven een beeld van de ontstaansgeschiedenis van het museum.

Bijvoorbeeld de vertelling over het schilderij 'De Cycloop' van Odilon Redon; de éénogige reus sleept een jonge vrouw mee naar zijn grot, waar ze als dienstmeisje voor zijn moeder, ook een reus, moet werken. De cycloop wordt echter verliefd op de vrouw en verbergt haar tenslotte voor zijn moeder, want de reuzin is van plan de jonge vrouw als stoofvlees op te dienen, omdat ze niet geschikt is als dienstmeid!

'Het geheim van Helene' is heel geschikt als voorbereiding op, of als afsluiting van een museumbezoek. Het is te koop in de museumwinkel voor 9,50 euro, maar kan ook worden thuisgestuurd. Zie hiervoor de website van het Kröller-Müller Museum.

Het Nationale Park de Hoge Veluwe

Dit prachtige natuurgebied beslaat ruim 5.000 hectare en is het leefgebied van (edel)herten, moeflons en wilde zwijnen.
Bij de ingangen zijn witte fietsen te leen. Een aanrader; want er is voor veertig kilometer aan fietspaden aangelegd. Er is een bezoekerscentrum waar zich het Museonder bevindt, een ondergronds museum over alles wat onder de grond leeft en geleefd heeft. Verder is er een natuurcamping, een speeltuin, een café-restaurant, een herberg en tenslotte is ook het jachthuis Sint Hubertus, (het voormalig buitenverblijf van het echtpaar Kröller-Müller, ontworpen door de achitect Berlage), een bezoek waard.

Toegangsprijzen en openingstijden

Park inclusief museum:
 • Kinderen tot 6 jaar: gratis
 • Kinderen van 6 tot 12 jaar: € 9,30
 • Volwassenen: € 18,60

Groepsreductie bij ten minste 20 personen: 10%. Er zijn speciale tarieven voor het onderwijs, studenten, houders van de Cultuurkaart/CJP-pas en museumkaart. Houders van een ICOM-kaart en lidmaatschapskaart Vereniging Rembrandt hebben gratis entree voor museum en park.

Openingstijden park

 • November t/m maart 9.00-18.00
 • April 8.00-20.00
 • Mei 8.00-21.00
 • Juni/juli 8.00-22.00
 • Augustus 8.00-21.00
 • September 9.00-20.00
 • Oktober 9.00-19.00

Openingstijden museum

 • Dinsdag t/m zondag en feestdagen van 10.00 tot 17.00 uur
 • De beeldentuin sluit om 16.30 uur
 • Maandagen (behalve feestdagen) en 1 januari gesloten

Genoemde prijzen en openingstijden zijn van 2017
© 2009 - 2020 Elas, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De grootste en mooiste musea van NederlandDe grootste en mooiste musea van NederlandNederland heeft veel mooie en internationaal bekende kunststukken in beheer bij diverse mooie musea. Door het bezoeken v…
Vijf Nederlandse musea met moderne kunstBezoek eens een museum met een collectie aan moderne kunst en raak geïnspireerd tijdens een wandeling langs de kunstobje…
Van Gogh jaar 2015: 125 jaar inspiratieVan Gogh jaar 2015: 125 jaar inspiratieOp 29 juli 2015 was het exact 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh overleed. In verband met dit feit werd er in 2015 ee…
Singer Museum in Laren: gevarieerde kunst voor iedereenHet Singer Museum in Laren biedt kunst voor elk wat wils. Bij je bezoek valt direct op dat Singer Museum er niet een is…

Escher is het helemaal!Escher is het helemaal!Escher was het helemaal; daarom had ik als kind ook een poster van hem op mijn kamer hangen. Hij werd geboren in 1898 in…
Het Magrittemuseum in Brussel opende zijn deuren in 2009In Europa heb je wel enkele musea die volledig aan één schilder zijn gewijd: in Barcelona aan Joan Mirò, in Bern aan Pau…
Bronnen en referenties
 • Website Kröller-Müller Museum: www.kmm.nl

Reageer op het artikel "Kunst kijken met kinderen: het Kröller-Müller Museum"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Elas
Laatste update: 28-04-2014
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!