InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Kunst > Cow Parade, Bordeaux
nieuws uitgelicht

Cow Parade, Bordeaux

De beroemde koeien van de Cow Parade zijn ook in Bordeaux te zien. Op wereldniveau heeft het Cow Parade virus zich in grote steden zoals Chicago, Tokyo en Brussel al verspreid en heeft de besmetting ook in Bordeaux plaats gevonden. Tijdens de zomervakantie 2010 is de expositie al wandelend en bovendien gratis in en rond de stad te bezoeken. Een wereldwijde, succesvolle toeristische trekpleister

De Cow Parade is in 1998 in Zürich tot stand gekomen

De Cow Parade is in 1998 in Zürich tot stand gekomen en verspreid zich sinds 1999 over de gehele wereld.
De gemeente Zürich was op zoek naar een origineel idee om haar stad een grotere toeristische bekendheid te geven. Zij gaven de opdracht aan de op dertien augustus 1957 in Zürich geboren kunstenaar Pascal Knapp. Deze deed het voorstel om levensgrote koeien in drie verschillende houdingen te vervaardigen om deze vervolgens door verschillende kunstschilders te laten beschilderen. Dit resulteerde in 812 koeien die op verschillende punten in de stad tentoongesteld werden. Deze expositie trok meer dan één miljoen bezoekers.

In 1999 kwam de Cow Parade opgang

Twee Amerikanen, enthousiast geworden over het idee, namen het concept mee naar Chicago, waar in 1999 de Cow Parade op gang kwam. In het jaar 2000 werd het voorbeeld gevolgd door New York, in 2001 door Sydney. Tussen 2002 en 2010 zagen meerdere kuddes het daglicht: Stockholm, Barcelona, Miami, Hong Kong, Rome en Johannesburg.

Meer dan een melkkoe

De Cow Parade is meer geworden dan alleen een toeristische attractie, het is tevens een hulpmiddel geworden voor vele caritatieve doeleinden. Zo zal de opbrengst van de Cow Parade van Bordeaux de bouw van het lokaal van het Maison du Partage financieren. Ook al vond de inauguratie van de Cow Parade plaats op zeven juni, de voorbereidingen begonnen al ver voor deze datum. Zo kwamen de ongeschilderde, witte koeien begin april aan in het Atelier des Vaches, gelegen aan de Quai de Brazza in Bordeaux, waar ze een ware gedaansverandering ondergingen. De stabiliteit van de dieren werd verzekerd door een betonnen sokkel van tweehonderdtachtig kilo.Na een vernissage op drie juni in het Parc aux Angéliques, bijgewoond door vertegenwoordigers van de gemeente Bordeaux, de organisatoren, de artiesten en de cow-eigenaren werden de koeien voor het eerst op vijf juni tentoongesteld.

Zevenduizend achthonderd euro’s voor een magere koe van 60kg

Zevenduizend achthonderd euro’s was de prijs om voor korte duur de trotse eigenaar te worden van een witte koe. Bordeaux kon rekenen op drieënvijftig geïnteresseerde kandidaten: bedrijven, verenigingen en winkeliers, maar ook de streektelevisie, de krant en de locale radio waren bereid om één of meer koeien te kopen. De eigenaren hebben samen met de organisatoren de standplaatsen in de stad uitgekozen. Na de openbare verkoop, van 30 september in het gebouw van de Banque Alimentaire zal plaats vinden, krijgt de eigenaar vijfentwintig procent van de opbrengst en kan een gedeelte van het geschonken bedrag van de belasting aftrekken.

Rendabel (melk)koetje

  • De langzaam groeiende kudde telt momenteel op wereldschaal 6000 koeien en heeft al meer dan 100 miljoen personen aangetrokken. New York had het grootste aantal 520, gevolgd door Chicago met 320 en Houston met 310 koeien. Tientallen dieren bevinden zich in musea of zijn in handen gekomen van particuliere verzamelaars, zoals prins Albert II, Nelson Mandela, Elton John of Ringo Star.
  • Meer dan vijfduizend artiesten hebben bijgedragen aan dit wereldsucces, dat aan de gemeenschap een som geld heeft opgeleverd van 2,5 miljoen $. De openbare verkopingen hebben ruim 20 miljoen $ voor verschillende caritatieve instellingen bijeengebracht. De verkoop in 1999 van Chicago heeft maar liefst een opbrengst van 3.000.000 $ opgeleverd. Het hoogste bedrag wat neergeteld is voor één koe, beschilderd door John Rocha Dublin, was 148.000 $.

Van zeven juni tot veertien september 2010 grazen de koeien in en rond Bordeaux

Fanatieke koeienliefhebbers kunnen bij het Office de Tourisme gratis een Bordeaux & Cow plan (routebeschrijving) afhalen.
© 2010 - 2017 Emmy-wieten, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Noorderzon 2011 - GroningenVan 18 tot en met 28 augustus vindt de 21e editie plaats van het ‘Noorderzon Performing Arts Festival Groningen’.
Speelschema Ligue 1 2012-2013Speelschema Ligue 1 2012-2013Speelschema Ligue 1 2012-2013. De Ligue 1 is de hoogste divisie bij het Franse voetbal. De Ligue 1 2012-2013 zal beginne…
De GroentekalenderDe GroentekalenderWe willen het tegenwoordig allemaal veel vaker: zo vers mogelijk eten. Alleen zijn we het niet meer zo gewend. Regelmati…
KNVB beker 2011-2012, loting, programma en uitslagenKNVB beker 2011-2012, loting, programma en uitslagenKNVB Beker 2011-2012: loting, programma en uitslagen. Op 24 augustus zal de KNVB beker 2011-2012 weer van start gaan. Aa…
Champions League 2008-2009, loting, programma en uitslagenChampions League 2008-2009, loting, programma en uitslagenDe Champions League 2008-2009 kent 32 deelnemers. Deze deelnemers zijn gekomen uit de nationale competities en uit de kw…

Reageer op het artikel "Cow Parade, Bordeaux"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Emmy-wieten
Laatste update: 19-08-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!