The Frick Collection

The Frick Collection New York bevat heel wat bezienswaardigheden, ook op het gebied van musea. Heel bekend zijn natuurlijk MoMA (Museum of Modern Art), Metropolitan en Guggenheim. Maar aan 5th Avenue is nog een juweel van een museum te vinden: The Frick Collection, een nalatenschap van industrieel en verzamelaar Henry Clay Frick (1849-1919). Na zijn dood werd zijn mansion in New York met daarin de meest voortreffelijke kunstwerken opengesteld voor het publiek als museum.

Henry Clay Frick als kunstverzamelaar

Henry Clay Frick groeide op in de buurt van Pittsburgh en maakte daar fortuin als staalmagnaat. Op 30-jarige leeftijd was hij al miljonair. Van jongsaf aan was hij reeds geïnteresseerd in kunst en hij begon met het verzamelen van kunst, toen hij zijn eerste miljoen bij elkaar had. Zijn aanwinsten in een tijdspanne van 40 jaar laten een voortdurende ontwikkeling van zijn kennis en onderscheidingsvermogen zien. Aanvankelijk concentreerde hij zich op werken van de School van Barbizon, maar zijn eerste "Oude Meesters" kocht hij rond de 20e eeuwwisseling. In het decennium daaropvolgend verwierf hij veel van de schilderijen die heden het karakter van de verzameling bepalen. De 131 schilderijen die Frick gedurende zijn leven aankocht, vormen de kern van de collectie. Daarnaast maken sculpturen, Franse en Italiaanse meubelen uit de 18e eeuw, Chinees porcelein, Oosterse tapijten, email uit Limoges, schitterende serviezen e.d. deel uit van de verzameling. Na zijn dood in 1919 werden woonhuis en de collectie in een Stichting ondergebracht. Door toedoen van deze stichting werd de collectie met zo'n 75 werken uitgebreid. Pas in 1935, een paar jaar na de dood van zijn vrouw Adelaide in 1931, werd het museum voor het publiek opengesteld.

De Frick Mansion

Het bezoeken van een museum heeft vaak geen intiem karakter, hoe overweldigend de geëxposeerde werken ook zijn. Je schuifelt rond in zalen, waarin je het alleen van de kunstwerken moet hebben. Dat komt enerzijds de concentratie op de kunstwerken ten goede, anderzijds ketst de ambiance volledig af op de voorstelling van het schilderij. Want hoe is het om tussen een soort ziekenhuismuren naar een intiem tafereeltje te kijken?!

Zo niet in de Fricks Collection. De verzameling is ondergebracht in het neo-klassieke landhuis aan de 5th Avenue, een ontwerp van Thomas Hastings, gebouwd in 1913, waar Henry en zijn vrouw Adelaide laatstelijk woonden. De mansion doet warm aan, aangekleed, tapijt onder de voeten in plaats van kille marmeren of stenen grond. Een goede belichting doet ook veel. De vertrekken, die rondom een binnenplaats met fontein liggen, laten zien in welke weelde de familie Frick destijds leefde.

De Frick Collection

Franse schilderkunst, kern van de collectie

Een belangrijk onderdeel van de collectie vormt de Franse schilderkunst. Werken o.a. van leden van de School van Barbizon: Corot, Millet, Rousseau. (De School van Barbizon werd beïnvloed door schilders als John Constable, Jacob van Ruisdael en Meindert Hobbema, eveneens in de collectie aanwezig). In de voormalige kinderkamer van de Fricks hangen de panelen van François Boucher, die lieflijke tafereeltjes met kinderen voorstellen, waarvan men lang heeft gedacht dat ze bedoeld waren voor Madame de Pompadour's vertrekken in Château de Crécy, maar dat bleek uiteindelijk historisch niet te kloppen. Voor wie de werken wel bestemd waren is tot op heden nog niet duidelijk. Een aantal schilderijen ook van Fragonard, die samenwerkte met Boucher. Verder Franse schilderkunst uit de 19e eeuw van onder meer Degas, Manet, Mauve, Monet.

Overige Schilderkunst

Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw: Rembrandt, Vermeer en Hals zijn vertegenwoordigd in de collectie. Ook werken van Vlaamse meesters zoals Pieter Brueghel de Oudere, Peter Paul Rubens, Jan van Eyk en Anton van Dijck ontbreken niet.
Maar er zijn ook vroege Italiaanse werken, zoals o.a. die van Piero della Francesca,Fra Filippo Lippi, Tiepolo, Tizian en Paolo Veronese. Eveneens enkele Spaanse werken van wereldnamen als El Greco, Goya en Velásquez. Voor wat betreft de Engelse schilderkunst: er hangen een paar prachtige Turners (o.m. The Harbour of Dieppe). Ook van Thomas Gainsboraugh en Sir Thomas Lawrence zijn er diverse werken te bewonderen. De Duitse schilderkunst zien we terug in enkele werken van Konrad Witz en Hans Holbein de Jongere. Een paar werken, tenslotte, van Gilbert Stuart en James Whistler vullen deze unieke collectie aan met Amerikaanse kunst.

Kortom, de verzameling omvat eigenlijk alleen werken van wereldformaat. In dit kleine museum hangen zomaar allerlei topstukken bij elkaar, die je normaliter ééns in je leven ergens in een overzichtsexpositie van een bepaalde meester tegenkomt.
© 2010 - 2020 Plato, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Virtueel museum bezoekenKunstliefhebbers hoeven de deur niet meer uit om de meesterwerken van beroemde kunstenaars te bewonderen. Zalen van zeve…
Bezienswaardigheden in New YorkNew York is een stad waar je eens geweest moet zijn. Je kunt er winkelen, maar er zijn ook veel bezienswaardigheden. Wel…
New York City een paradijs voor bezoekersNew York City een paradijs voor bezoekersNew York City, ook wel genoemd de stad die nooit slaapt, en bekend als the Big Apple, herbergt een populatie van ongevee…

Spanje: kunst en cultuur van Prehistorie tot MiddeleeuwenSpanje: kunst en cultuur van Prehistorie tot MiddeleeuwenSpanje is een staat die bestaat uit verschillende naties en culturen. Het gebied, dat het bestrijkt -nagenoeg het gehele…
Picasso, veelzijdig kunstenaarPicasso wordt wel de vader van de moderne kunst genoemd. Dat is geen onterechte benaming. De ideeën die hij in zijn werk…

Reageer op het artikel "The Frick Collection"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Ludwig de Winter, 08-09-2010 16:21 #1
Na een bezoek aan New York en daar diverse musea bezocht te hebben, verast het mij te lezen, dat ik dit museum niet heb kunnen bezoeken. Nooit van gehoord. De eerstvolgende keer, dat ik New York weer bezoek, zal ik dit museum, dankzij uw info bezoeken.

Infoteur: Plato
Laatste update: 18-03-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Reacties: 1
Schrijf mee!